Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) propune abrogarea OUG privind sanctionarea cetatenilor romani care trec frontiera fara viza, in contextul in care dupa aderarea la UE romanii au drept la libera circulatie, informeaza Mediafax. Propunerea este cuprinsa intr-un proiect de lege ce va fi in dezbatere publica pana in 25 august.

Autorii proiectului de act normativ arata ca OUG 112/2001 a fost adoptata pentru ca figura drept conditie in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Prin OUG 112/20021, autoritatile romane au urmarit sanctionarea trecerii ilegale a frontierei unui stat strain de catre cetatenii romani sau persoanele domiciliate in tara, prevazandu-se si masuri de suspendare a dreptului de folosire a pasaportului sau, dupa caz, refuzul eliberarii pasaportului pentru o persoana condamnata in cazul trecerii ilegale a frontierei unui stat strain.

"In prezent, ca urmare a dobandirii de catre cetatenii romani, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a statutului de "persoane care se bucura de dreptul comunitar la libera circulatie", mentinerea in vigoare a actului normativ in discutie nu se mai justifica, in conditiile in care obiectivele care au stat la baza adoptarii acestei reglementari au disparut", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

In plus, persoanele fara cetatenie, dar cu domiciliul in Romania, beneficiaza si ele de drept la libera circulatie, in baza Regulamentului 539/2001 si de un eventual drept de sedere de trei luni, in decurs de sase luni de la data intrarii in statele UE care au implementat Directiva 109/2003 privind "statutul resortisantilor tarilor terte care sunt rezidenti pe termen lung".

"Precizam, de asemenea, ca din concluziile desprinse in urma aplicarii actului normativ a rezultat faptul ca sunt putine situatii in care au fost finalizate dosarele de urmarire penala instrumentate in aceste cazuri, inregistrate in special in legatura cu trecerea frontierelor statelor membre UE, respectiv ca nu exista elemente care sa indice prezenta unui fenomen sau care sa justifice existenta unor dispozitii speciale menite sa controleze migratia catre statele terte, astfel cum a fost cazul in relatia cu statele comunitare inainte de data aderarii", mai noteaza reprezentantii MAI in expunerea de motive.

Totodata, prevederea din vechiul act normativ conform careia unui cetatean roman care a calatorit ilegal i se poate refuza eliberarea pasaportului sau i se poate suspenda dreptul de folosire a acestuia nu mai este actuala, intrucat romanii pot calatori, in prezent, si cu cartea de identitate.

Proiectul de lege a fost insusit si de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si a fost avizat de catre seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Manoiu.