"Romania are o obligatie legata de atingerea tintelor de energie regenerabila si eu voi sustine orice proiect, indiferent de cine este dezvoltat in Romania, in vederea atingerii acestor tinte", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, facand referire la conflictul de la Cogealac. Potrivit ministrului, in judetul Constanta sunt proiecte blocate de autoritatile locale si de aceea obligatia sa este de a face toate demersurile legale pentru demararea investitiilor in energia regenerabila.

Videanu a mai spus ca in momentul in care i se aduce la cunostinta faptul ca autoritatile locale blocheaza anumite investitii, nu va ezita sa faca demersuri pentru a solicita respectarea legii. In privinta conflictului de la Cogealac, ministrul sustine ca a incercat sa puna toate partile implicate la aceeasi masa. "Am incercat sa ii pun la masa pe toti cei de acolo. Am avut patru-cinci-sapte intalniri. Din punctul de vedere, al relatiei cu Transelectrica, am lamurit aceste lucruri. La nivelul comunitatii locale nu ma pot implica eu. Nu am absolut niciun fel de competenta", a mai spus Videanu. Acesta a precizat ca din punct de vedere tehnic pot fi dezvoltate doua proiecte de energie eoliana la Cogealac.

Conflictul a pornit de la faptul ca doua companii, CEZ din Cehia si Eolica Dobrogea care reprezinta Iberdrola din Spania, vor sa construiasca parcuri eoliene in aceeasi zona, respectiv Cogealac.

Cinci persoane au fost ranite, luni, in localitatea Cogealac din judetul Constanta, fiind impuscate cu gloante de cauciuc, in urma unui conflict intre primar si localnici, pe de o parte, si angajatii unei firme de paza a companiei CEZ.

Primarul din Cogealac si 5 sateni au fost arestati pentru 29 de zile sub acuzatia de ultraj si tulburarea linistii publice. Cei sase au fost retinuti ieri pentru 24 de ore. HotNews.ro v-a prezentat filmul integral realizat de reprezentantul CEZ. In aceste imagini se poate vedea clar ca localnicii s-au folosit in confruntarea cu cei de la firma de paza si de un buldozer.