Pedepsirea tuturor romanilor prin amanarea aderarii tari noastre la spatiul Schengen ar fi "absurda si prost vazuta", spune europarlamentarul PDL Cristian Preda intr-un interviu acordat Liberation si citat de Agerpres, comentand intentia autoritatilor de la Paris de a desfiinta taberele ilegale si de a-i expulza pe tiganii din alte tari, care comit infractiuni pe teritoriul Frantei. Cristian Preda califica drept "inacceptabila" restrangerea libertatii de miscare a romilor de catre autoritatile franceze.

"Nu trebuie sa jucam ping-pong cu oamenii acestia, plimbandu-i intre Franta si Romania, indiferent ca sunt in catuse sau ca li se dau bani. Nu se poate rezolva problema in acest fel. Trebuie gasita calea increderii si a cooperarii", afirma Cristian Preda, care califica drept "inacceptabila" restrangerea libertatii de miscare a romilor de catre autoritatile franceze.

"Nu ar fi deloc bine sa fie pedepsiti toti romanii, ar fi absurd si foarte prost vazut" daca ar fi decisa o amanare a intrarii Romaniei in spatiul Schengen, programata in martie 2011, mai spune europalamentarul.

"Trebuie evitate formulele simpliste. Nu intrarea Romaniei in Europa e problema. Venirea romilor in Vest e un fenomen anterior anului 2007, producandu-se in anii '90. Pe de alta parte, nu confundati romii si romanii, amalgamarea nu e deloc apreciata", a adaugat el.

Cristian Preda a amintit si faptul ca rata de abandon scolar in randul romilor e foarte inalta - de 20% si trebuie rezolvata problema actelor de identitate, pentru ca multi membri ai acestei etnii nu detin asa ceva, dar si problemele de delincventa si de acces la piata muncii, care se pun la fel si in Romania, si in Franta, in cazul acestei etnii: "Nu trebuie sa credem ca un guvern mai putin bogat, mai neexperimentat poate rezolva problema mai usor decat unele mai experimentate. Responsabilitatea e impartita, nu priveste un singur guvern. Responsabile nu sunt numai guvernele care au o voce mai firava in Europa".