Incidentele in care sunt implicati militarii romani au fost consemnate in cateva dintre cele peste 90.000 de documente secrete ale armatei americane, publicate duminica de Wikileaks. Cel mai mediatizat incident este cel in care un convoi militar romanesc accidenteza un copil afgan care ulterior moare. HotNews.ro va prezinta integral raportul realizat in urma incidentului. Site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale Wikileaks a publicat duminica seara peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan.

Unul din rapoartele prezentate in presa internationala prezinta un incident in care a fost implicati soldati romani. Iata ce spune raportul armatei SUA despre acest incident: 22 martie 2007 TF (Task Force) Diablo a primit un raport in care se arata ca un convoi romanesc care se deplsa pe ruta Gardez Kabul a lovit un copil afgan in vecinatatea Puli Alam Bazaar. Se pare ca romanii au lovit si ucis copilul afgan. Politia Nationala din Afganistan a oprit elementul roman si a contactat baza Puli-Alam. Romanii sunt acum la centrul Muhammad Agha District. Baza Puli-Alam a dislocat un detasament pentru a asista politia si elementele coalitiei. Au fost contactati reprezentantii romanilor.

In raport se mentioneza si cum s-a produs accidentul in viziunea militarilor romani: copilul s-a despris de mama sa si a intrat pe sosea lovindu-se de bara din spate a primului vehicul care l-a doborat pe copil. Raportul mai arata si ca in zona in urma accidentului s-au adunat mai multe persoane care, potrivit raportului, au compromis securitatea convoiului romanesc. Raportul mai arata si ca militarii romani au fost nevoiti sa ofere declaratii sub juramant despre incident. Raportul mai noteaza si ca familia copilului afghan a primit ajutoare umanitare si o suma de bani drept compensatie.

Descarca aici raportul in limba engleza. Acronimele au fost decriptate cu ajutorul unui tabel utilizat de cotidianul The Guardian pentru a decripta dosarele secrete publicate de wikileaks.org.

Vezi mai jos raportul oficial asa cum apare el pe wikileaks.org

raport secret militari romani au accidentat un copil

HotNews.ro a mai descoperit ca militarii romani au mai fost implicati intr-un incident rutier. Pe 3 decembrie Task Force Bayonet a raportat un accident la 11 kilometrii de Kandahar pe directia Sud. Task Force Devil a raportat ca in timp ce executa manevra de intoarcere un blindat ce apartine armatei romane a lovit un localnic. In urma accidentului localnicul a suferit traume la nivelul capului, se noteaza in raport. Raportul original poate fi citit aici

Deutsche Welle noteaza intr-un articol publicat luni ca, din cele 92.000 de documente secrete ale armatei americane, referitoare la razboiul din Afghanistan, in cateva sute apar mentiuni despre militarii romani dislocati in Afghanistan. Deutsche Welle a mai artat si ca un raport secret vorbeste despre rapirea unor militari romani. Un alt raport, difuzat pe 7 noiembrie 2006, vorbeste despre planurile de rapire puse la cale de mullahul Dadullah, identificat ca aflandu-se in Waziristanul pakistanez - iar printre cei vizati de liderul insurgentilor dintr-un grup NFI (adica neidentificat) se numara diplomati straini si militari romani din regiunea Khandahar.

  • HotNews.ro a consultat cateva din aceste documente care privesc militarii romani. In principal, aceste raporate arata misiunile in care sunt implicati soldatii dislocati in Afghanistan. Cele mai multe dintre rapoarte ii prezinta pe soldatii romani avertizand despre prezenta dispozitivelor explozive improvizate in zonele unde patruleaza. Astfel de rapoarte pot fi citite aici.
  • Militarii romani nu au fost singurii implicati in incidente cu victime din randul localnicilor. Un raport detaliaza un accident in care au fost implicati soldatii americani aflati la bordul unui Humvee care a intrat in coliziune cu o motocicleta condusa de un localnic in apropierea aeroportului din BAGRAM. In urma accidentului localnicul identificat ulterior a decedat. Vezi aici raportul complet .
  • Un alt raport din 11 decembrie 2009 prezinta cum un blindat care patrula prin orasul ALI-SHIRZAI a accidentat mortal un copil afghan. Raportul noteaza ca blindatul a alunecat de pe sosea iar copilul a ajuns sub rotile sale. Raportul mai noteza si ca: localnici afghani cu care s-a vorbit vad inicidentul drept un accident de circulatie. Vezi raportul aici.
  • Referitor la informatiile prezentate in presa despre militarii romani in Afganistan MAPN nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu. "Ministerul Apararii Nationale nu face comentarii in legatura cu informatiile publicate de mass-media pe tema operatiunilor militare din Afghanistan", a precizat Ministerul luni, la solicitarea MEDIAFAX.

Alte rapoarte vorbesc despre intalniri intre reprezentanti ai armatei americane si autoritatile afghane. In rapoarte nu se mentioneaza daca la intalniri participa ofiteri ai armatei sau ale altor structuri. Intr-unul din rapoarte se descrie o intalnire cu guvernatorul Patan in care acesta este informat ca subalterni ai sai au legaturi cu talibanii. Guvernatorul i-a asigurat pe reprezentantii armatei ca ii va inlocui pe subalternii sai care au legaturi cu talibanii. Din raport reiese si faptul ca guvernatorul afghan le-a atras atentia americanilor ca nu si-a primit fondurile lunare in suma de 140.000 de dolari si urmeaza sa plece in SUA. De asemenea, guvernatorul le-a relatat o conversatie telefonica pe care a purtat-o cu presedintele Hamid Karzai. Intregul raport poate fi citit aici.

Documentele secrete au fost publicate duminica seara de site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale Wikileaks. Peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan au fost publicate pe site intr-o baza de date la care are acces oricine. Potrivit relatarilor din presa internationala informatiile din documente arata ca Pakistanul, aliatul SUA in acest razboi, permite ofiterilor sai de informatii sa trateze in mod direct cu talibanii. Publicarea documentelor a avut un ecou international. "Statele Unite condamna ferm publicarea de informatii confidentiale de persoane si organizatii care ar putea pune in pericol viata americanilor si a aliatilor nostri si ameninta securitatea noastra nationala", a declarat consilierul pentru Securitate nationala al presedintelui Barack Obama, generalul James Jones, intr-un comunicat de presa.

Vezi aici si un portret al fondatorul Wikileaks, Julian Assange, care sustine ca cele 90.000 de documente secrete descriu adevarata fata a razboiului din Afghanistan.