Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca este foarte dificila modificarea Legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). "Nu este o problema simpla, este atat de dificila incat, chiar marturiseam unui coleg, este mai usor sa treci o camila prin urechile unui ac decat sa faci o lege ANI", a spus Predoiu. Acesta nu exclude posibilitatea sa fie elaborata o noua lege ANI. "Exista o foarte mare probabilitate sa avem o noua lege ANI", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, exista 10 legi, dintre care trei principale, referitoare la functionarea agentiei, care trebuie comasate. Predoiu a mai spus ca in perioada urmatoare vor avea loc o serie de consultari pentru a se stabili forma in care va fi elaborata noua legislatie. "Lucram si in acest week-end asupra conceptului. Voi mai avea o serie de consultari si luni cu primul-ministru", a precizat Predoiu.

Legea ANI a fost intoarsa pentru a doua oara la Parlament dupa o sesizare a lui Traian Basescu. Curtea Consitutionala a admis zilele trecute o sesizate a sefului statului, declarand neconstitutionale dispozitiile Legii privind integritatea in exercitarea functiilor publice si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative. Potrivit CCR, legea nu respecta nici normele menite sa asigure continutul, forma juridica, limbajul si stilul actului normativ. Este pentru a doua oara cand Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate este declarata neconstitutionala de catre CCR. In luna aprilie, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole ale Legii de functionare a Agentiei. Practic, in urma acestei decizii, Agentia de Integritate a ramas fara atributiile principale, senatorii, deputatii, ministrii si alti demnitari nemaifiind obligati sa isi faca publice declaratiile de avere si de interese.

De asemenea in raportul Comisiei Europene asupra Justitiei se arata ca amendamentele aduse Legii ANI intrerup evolutia incurajatoare a Agentiei si nu sunt conforme cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii.