O intalnire cu ministrul de externe rus in toamna acestui an, reducerea taxelor pentru acte de stare civila eliberate de consulate si un parteneriat strategic cu Germania, pe modelul celor cu SUA sau Franta, sunt cateva dintre planurile pentru viitorul apropiat anuntate de ministrul de externe Teodor Baconschi, in conferinta de presa facuta la bilantul a 6 luni de mandat.

Seful diplomatiei romane a aratat preocuparea MAE pentru relatia cu vecinatatea estica. In acest context, a spus ca avem "un dialog constant si deschis cu Federatia Rusa", intrucat "ne dorim o relatie pragmatica si previzibila cu acest mare vecin".

"Chiar zilele trecute am primit confirmarea disponibilitatii ministrului Serghei Lavrov de a avea o intalnire cu mine in toamna acestui an", a spus Baconschi.

O confirmare care vine in urma unor demersuri inceput in primavara acestui an, cand ministrul roman de externe a transmis omologului sau rus un mesaj, prin ambasadorul Alexander Ciurilin, in care isi arata disponibilitatea pentru o intalnire, fie la Bucuresti, fie la Moscova.

Unul dintre obiectivele lui Teodor Baconschi - exprimate la audierea din comisiile parlamentare pentru validarea sa pentru portofoliul externelor - a fost o relansare a relatiei cu Rusia.

"Evident ca relatia cu Moscova ramane la fel de inconturnabila la oricand in istoria noastra. Noi am oscilat intre o rusofobie mai mult sau mai putin instrumentalizata politic si incercarea de a trece peste problemele litigioase prin supralicitarea unei retorici de pragmatism: hai sa facem afaceri, sa atragem investitii. (...)

Bilateral, eu am sa fac tot ce va fi rational si rezonabil, pentru a relansa aceasta relatie extrem de importanta, pentru ca nu putem ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora ca UE si NATO au ca granita orientala Romania. Cred ca va trebui sa analizam cu sinceritate, fara niciun a priori ostil, stadiul relatiei bilaterale, chestiunile in suspensie si capacitatea fiecarui guvern de a opera noi deschideri", a spus in decembrie Baconschi.

Parteneriat strategic cu Germania

Seful diplomatiei are planuri concrete si imediate si pentru relatia cu Vestul. Intrebat daca, in relatia cu Germania, una intensificata in ultima vreme, se vizeaza si incheierea unui parteneriat strategic de genul celor pe care le avem deja cu SUA, Franta sau Polonia, ministrul Baconschi a raspuns afirmativ.

"Da, avem in vedere o ridicare a rangului acestei relatii. Ne-am convins si in alte cazuri, nu numai in cele citate, ca nu e vorba de un upgrading formal, ci de posibilitatea de a structura dialogul pe sectoare economice si a antrena mai mult cele doua guverne in implementarea unor proiecte concrete. Speram ca si partea germana sa raspunda pozitiv acestei initiative. Este un an marcat de aceasta vizita (n.r. a cancelarului german Angela Merkel la Bucuresti) si cred ca trebuie sa il pregatim cu toata seriozitatea, nu numai la Ministerul de Externe, ci si la celelalte ministere de linie care vor fi implicate in proiecte cu Germania in viitorul apropiat", a spus ministrul.

In bilantul facut la 6 luni de la preluarea mandatului, ministrul Teodor Baconschi a inclus si initierea demersului de reducere a cuantumului pentru actele de stare civila eliberate de consulate.

"Un grup de parlamentari a crescut o serie de taxe la servicii consulare. Asta a dus la nemultumiri legitime a cetatenilor romani din strainatate, beneficiari", a rezumat ministrul situatia actuala.

De competenta MAE a tinut reducerea taxelor legate de servicii de stare civila, despre care Teodor Baconschi spune ca e deja operationala.

Pentru restul taxelor, lucreza, impreuna cu ministrul de finante Sebastian Vladescu, la un ordin comun. "Exista si posibilitatea unui ordin comun intre MAE si Ministerul de Finante in care sa revenim la un tarif pe servicii consulare ceva mai accesibil si pregatesc impreuna cu dl ministru Vladescu textul unui astfel de ordin", a spus seful diplomatiei.​

Ministrul de externe a tinut sa remarce ca "fatalmente, actiunile de politica externa sunt mai putin vizibile decat activitatea interna". De aceea a ales sa faca un bilant la 6 luni de la preluarea mandatului. Principalele realizari si planuri, in opinia lui Teodor Baconschi:

  • dinamizarea relatiilor cu Republica Moldova, deschiderea a doua noi consulate, la Balti si Cahul; in plan:  deschiderea Institutului Cultural Roman la Chisinau pana la sfarsitul lunii septembrie
  • MAE a alocat 505 din fondurile pentru asistenta pentru dezvoltare proiectelor din R. Moldova
  • a fost avocatul Moldovei in UE, prin infiintarea Grupului prietenilor R. Moldova, care a avut doua intalniri, la Bruxelles si Luxemburg si urmeaza sa o aiba pe a treia in toamna, la Chisinau
  • actiuni de asigurare a securitatii energetice, prin vizite in statele Asiei Centrale, Kazahstan, Georgia, Azerbaidjan
  • strategia Dunarii - modalitati de operationalizare a ei si materializarea unor proiecte concrete, precum dezvoltarea infrastructurii portuare pe sectorul dunarean sau dublarea comertului pe Dunare
  • intensificarea relatiei cu partenerii europeni, cu Germania, Italia, Franta, intensificarea dialogului cu Bulgaria si Grecia
  • relatia transatlantica: discutarea unor noi modalitati de extindere a parteneriatului strategic cu SUA, amplasarea scutului antiracheta american in Romania, ceea ce a fost "un succes atat in relatia bilaterala, cat si ca pozitie a Romaniei in cadrul NATO"
  • reluarea contactului cu "un continent important, dar uitat ani de zile, America Latina", prin vizite in Brazilia si Argentina