Ioan Sorin Tontea, profesor in cadrul Comisiei de bacalaureat de la Grupul Scolar 'Horea Closca si Crisan' din orasul Abrud (din judetul Alba) a fost trimis in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sub acuzatia ca a distribuit unor elevi subiectele inainte de sustinerea examenului. Acesta nu este singurul scandal de frauda la bacalaureat. Si la Botosani, un profesor care a condus comisia de examen este cercetat pentru luare de mita.

Profesorul din Abrud va fi judecat de Judecatoria Alba-Iulia pentru savarsirea infractiunilor de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic si permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, potrivit Agerpres.

Procurorii DIICOT Alba-Iulia sustin ca profesorul a copiat de pe calculatorul de la centrul de examen subiectele la proba de Limba si Literatura Romana, ce urma a fi sustinuta in zilele urmatoare si le-a transferat unor candidati la examenul de bacalaureat, permitandu-le acestora sa aiba acces la informatii, care la acea data, nu erau destinate publicitatii, in scopul de a le facilita promovarea examenului.

Pe de alta parte, un profesor de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" este cercetat pentru mita la examenul de bacalaureat, anunta Agenda de Iasi. Leonache Dragoi, profesor universitar la Facultatea de Textile Pielarie si Management Industrial, se afla in centrul unei anchete demarate de autoritatile din Botosani cu privire la infractiunea de luare de mita.

Conform ziarului "Monitorul de Botosani", profesorul Dragoi, care conducea comisia de examen, ar fi primit bani pentru a-i favoriza pe unii dintre candidatii care sustineau examenul de bacalaureat la Colegiul Economic "Octav Onicescu" din Botosani. Profeosorul Leonache Dragoi ar putea fi concediat de la universitatea ieseana.