Comisia Europeana atrage atentia ca imbatranirea populatiei in toate statele membre a pus la grea incercare sistemele de pensii, iar criza economica si financiara nu a facut decat sa creasca aceasta presiune. In acest sens Comisia Europeana a lansat miercuri o dezbatere publica la nivel european privind modul in care UE poate asigura pensii "adecvate, viabile si sigure".

"Documentul consultativ, o carte verde, ridica o serie de intrebari, invitand toate partile interesate sa contribuie cu puncte de vedere, opinii si idei cu privire la abordarea problemei pensiilor - una dintre cele mai grele cu care se confrunta Europa si cea mai mare parte a lumii astazi - si cu privire la modul in care UE poate contribui la gasirea de solutii", se arata intr-un comunicat al CE.

Laszlo Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat:

"Numarul persoanelor iesite la pensie in Europa in comparatie cu cele care le finanteaza pensiile este prevazut sa se dubleze pana in 2060 - situatia actuala pur si simplu nu este viabila. Pentru a raspunde acestei provocari, echilibrul intre perioada de timp petrecuta in activitate si cea de pensie trebuie sa fie examinat cu atentie".

Comisarul adaugat a adaugat: "Avem de ales intre pensionari mai saraci, contributii mai mari pentru pensie sau mai multi oameni care lucreaza mai mult si mai mult timp. Unul dintre marile succese ale modelului social european este asigurarea ca batranetea nu este sinonima cu saracia. Aceasta este o promisiune pe care trebuie sa continuam sa o respectam si dialogul pe care il lansam astazi ar trebui sa ajute statele membre sa ia deciziile corecte pentru a se asigura ca sistemele de pensii sunt adecvate scopului pentru care sunt destinate".

Franta vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018. Spania vrea sa ridica varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani. Germania ar vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029.