Curtea Constitutionala a respins, miercuri, o noua sesizare formulata de 40 de senatori ai opozitiei impotriva acelui articolul din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.

  • "Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie si al art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinta in ziua de 7 iulie 2010 pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarea referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.1 alin.(1) din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, formulata de 40 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Aliantei politice PSD+PC. In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, in unanimitate, a constatat ca sesizarea este inadmisibila", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale, remis HotNews.ro.

Articolul I, alineatul (1) din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar prevede: "Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, se diminueaza cu 25%".

Curtea Constitutionala a declarat constitutionala aceeasi prevedere pe data de 25 iunie, cand, in schimb, judecatorii CCR au stabilit ca reducerea pensiilor este neconstitutionala. Intre timp, senatorii opozitiei au depus o noua sesizare privind presupusa neconstitutionalitate a articolului privind reducerea salariilor cu 25%.