Organizatiile de media considera ca actuala componenta a consiliilor de administratie nu garanteaza independenta radioului si televiziunii publice si isi exprima dezamagirea fata de modul in care partidele politice, Guvernul si Presedintia au inteles sa isi desemneze reprezentantii in consiliile de administratie ale serviciilor publice de radio si televiziune, perpetuand controlul politic asupra institutiilor si amanand reformarea acestora in beneficiul public.

"In ultimele doua luni am asistat la o incercare lamentabila de reforma a serviciilor publice de radio si televiziune, prin modificarea legii lor de functionare. Legea a fost respinsa si efortul de reformare pare de domeniul trecutului", se spune intr-un comunicat de presa comun al ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Profesionistilor de Presa - Cluj, Federatia Romana a Jurnalistilor - MediaSind, Liga Jurnalistilor din Sibiu, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Conventia Organizatiilor de Media, Asociatia Profesionala Radio, Fundatia Soros Romania, Altphel Institutul pentru Politici Publice, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Sindicatul Jurnalistilor din Televiziunea publica, Sindicatul 2002 din SRTV si Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, clasa politica se face responsabila de perpetuarea controlului politic asupra SRR si SRTV prin numirea in consiliile de administratie a unor persoane din imediatul anturaj al decidentilor politici.

Clubul Roman de Presa constata la randul sau, intr-un comunicat, "esecul oficial al actiunii de depolitizare a societatilor publice de radio si televiziune.

Comunicatul CRP:

Clubul Roman de Presa constata esecul oficial al actiunii de depolitizare a societatilor publice de radio si televiziune, pe care a sustinut-o prin pozitii oficiale si prin depunerea de amendamente la legea de functionare a celor doua institutii.

Clubul Roman de Presa constata ca bunele sale intentii, ca si ale altor asociatii profesionale din mass-media sau de aparare ale libertatii de exprimare s-au irosit, in absenta unei vointe politice reale pentru succesul acestui proces.

Clubul Roman de Presa isi exprima, insa speranta, ca in noile conduceri ale SRR si SRTV se vor auzi si impune si voci profesioniste, care sa promoveze echilibrul si standardele jurnalistice de calitate si ca reprezentantii celor doua societati publice de radio si televiziune vor continua sa fie o prezenta activa in interiorul Clubului.