Administratia Nationala Apele Romane avertizeaza ca, miercuri dimineata, exista riscul producerii unei viituri pe raul Siret, in aval de localitatea Lespezi, ca urmare a situatiei hidrometeorologice si prognozei meteo din ultimele ore.

"Maine dimineata, este asteptata o viitura pe Siret, in aval de Lespezi, viitura care se formeaza din debitul cumulat de pe raul Suceava si de pe raul Siret. Se estimeaza ca raul Siret va avea un debit maxim in sectiunea Lespezi comparabil cu debitul din 2008", se precizeaza intr-un comunicat.

Pe fondul acestei situatii, directorul ANAR, David Csaba, a mobilizat echipele operative de interventie ale Apelor Romane, fiind solicitate materiale (saci, diguri mobile, folie, etc.) si mijloace de interventie pentru zonele afectate de inundatii din bazinele raurilor Siret si Prut, de la ABA Arges - Vedea, Mures si Buzau.

Se estimeaza ca se vor folosi peste 400.000 de saci de nisip pentru consolidarea si supra-inaltarea digurilor de pe raul Siret, din zonele limitrofe orasului Pascani, pentru apararea localitatilor Pascani, Luncasi, Halaucesti, Mircesti, Rachiteni, Adjudeni, Tamaseni, Lutca si Roman.

Conform avertizarii hidrologilor, localitatile aflate pe sectorul Siret - Dragesti si aval Lungoci sunt in stare de alerta maxima si au fost avertizate asupra pericolului iminent de inundatii.

In prezent, digurile care apara acest sector sunt sub presiunea apei, dar rezista, dupa cum au dat asigurari oficialii ANAR.

"In momentul de fata, viitura de pe raul Prut este atenuata prin acumularea Stanca Costesti. Astfel, la statia Radauti Prut, se inregistra la ora 15.00, un debit de 2015 mc/s, debitul evacuat fiind mentinut la 650 mc/s. Acumularea Stanca Costesti a reusit sa retina numai in trei zile un volum de aproximativ 170 mil. mc de apa si mai are o rezerva de apa de 280 mil mc de apa.

De asemenea, pe Siret, se tranziteaza o viitura care a cumulat precipitatiile inregistrate in cursul zilei de ieri, debitul maxim inregistrat in sectiunea Siret a fost de 1115 mc/s fiind tranzitat prin acumularile Rogojesti (debit maxim evacuat- 1200 mc/s) si Bucecea (debit maxim evacuat- 1000 mc/s)", se arata in comunicatul ANAR.