O atentionare privind precipitatiile abundente va fi emisa duminica seara pentru judete din nordul si estul tarii, ea fiind valabila incepand de luni de la ora 9.00 pana marti, a precizat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, in timpul videoconferintei cu prefectii.

"In aceasta seara vom emite o atentionare incepand de maine, de la ora 9,00, pana marti. Cantitatile de precipitatii sunt de 20-40 de litri pe metru patrat. Daca suprafata solului ar fi uscata nu ar crea nicio problema, dar avand in vedere ca intreaga cantitate de apa se scurge, repet, in aceste trei zile vom emite si vom actualiza pentru aceasta regiune, in fiecare zi, o atentionare pentru zonele in care se depasesc 20-40 de litri pe metru patrat", a aratat el.

Ion Sandu a specificat ca judetele care in urmatoarele trei zile trebuie sa acorde o atentie deosebita cantitatilor de precipitatii sunt: Maramures, Suceava, Botosani, Bistrita-Nasaud, Harghita, Neamt, Iasi, Covasna, Vrancea, Galati, Vaslui si Bacau.

El a adaugat ca incepand de joi in regiunile respective nu se vor mai inregistra precipitatii abundente.

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, a adaugat ca a fost emisa atentionare de cod rosu pe Oltul Superior, Raul Negru si Homoroade, urmand ca in cateva ore sa fie instituit cod rosu si pe Prut, pe sectorul Oroftiana-Radauti Prut.

Exista de asemenea cod de inundatii pe sectoare restranse de rau pe Tarnava Mare, unde insa nu vor fi depasite cotele de pericol, a mai precizat Petre Stanciu. Pe Siret si pe Trotus, nivelul apei e la cotele de atentie, iar pana luni va reveni la debite normale.