Casele de pariuri vor fi inchise incepand de marti, in semn de protest fata de decizia Guvernului de a elimina pragul de 600 lei de neimpozitare a castigurilor obtinute din jocurile de noroc, a anuntat purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon. El a explicat ca incepand de marti vor fi inchise pe o durata nedeterminata 1.455 de case de pariuri, reprezentand 96,7% din total.

"Actiunea de protest este menita sa atraga atentia Guvernului ca o suprataxare in domeniul veniturilor mici nu poate sa duca decat la somaj, scaderea veniturilor statului si la o incurajare a pariurilor ilegale", a spus Agathon, citat de Mediafax.

El a explicat ca eliminarea de catre Guvern a pragului de neimpozitare a veniturilor obtinute din jocurile de noroc va genera pierderi la bugetul de stat de circa 4,9 milioane de lei lunar.

Potrivit unui studiu de impact al Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania, o masura similara a fost adoptata in anul 2005, rezultatul fiind o reducere a incasarilor medii ale caselor de pariuri cu 47,5% si o scadere a numarului de agentii cu 30%.

Impozitul pe veniturile din jocuri de noroc platite la bugetul de stat pentru sumele mai mari de 600 de lei se ridica la 4,2 milioane de lei lunar.

In prezent, companiile private de pariuri au peste 4.000 de angajati, din care, in conditiile eliminarii pragului de impozitare a veniturilor obtinute din jocurile de noroc, cel putin jumatate si-ar pierde locurile de munca, potrivit studiului citat.