"Sunt companii foarte mari interesate sa investeasca in Romania. In acest moment imi vine in minte o firma din domeniul IT care cocheteaza cu prezenta pe piata romaneasca. La nivelul mare, vorbim de sute si mii de angajati", a declarat Sorin Mandrutescu, presedintele Camerei Americane de Comert, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Mandrutescu sustine ca e vorba de un "nume mare din IT-ul mondial", dar a refuzat sa dezvaluie numele companiei, precizand ca a vorbit de la inceputul anului cu reprezentantii ei in calitate de presedinte al AmCham.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • UPDATE In scrisoarea de intentie catre FMI, autoritatile isi asuma "Extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital si eliminarea scutirilor acordate programatorilor din sectorul IT".
  • Intra in articol pentru a asculta interviul integral in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO cu Sorin Mandrutescu, despre masurile economice drastice anuntate de seful statului si Guvern dupa negocierile cu FMI

Cele mai importante declaratii facute de Sorin Mandrutescu la Discutia de Luni:

  • Cresterea deficitului ar fi insemnat faliment. Nu mai exista bani ieftini la ora actuala, nu ne mai putem imprumuta. In momentul in care Grecia a fost depunctata de agentiile de rating la nivelul de junk, adica la nivelul de neinvestit, obligatiunile in euro ale Greciei au inceput sa se tranzactioneze la randamente de 25-30%. Adica atat de scump incat devine absolut imposibil sa te mai poti imprumuta pentru acoperirea acestor deficite. In acest context, nu spun ca ne-ar fi asteptat si pe noi acelasi lucru, dar poate era una dintre optiunile care devenea din ce in ce mai serioasa si trebuia cu orice pret evitata.

  • Restructurarea sistemului nu se face printr-o reducere temporara de salarii. Presedintele si toata lumea vorbeste de un stat obez. Omul  gras care sta in spatele unui om slab. Daca il supunem unei interventii chirurgicale estetice, o liposuctie, si apoi ne vom duce inapoi intr-un dezmat culinar, peste un an de zile vom avea acelasi stat obez, situatia de astazi. Reducerea temporara a cheltuielilor cu salarizarea in administratia publica trebuie insotita de o regandire in sensul eficientizarii, informatizarii, intoarcere in interesul cetateanului, este obligatorie simplificarea administratiei din Romania.
  • Va dau niste cifre venite astazi de la Institutul National de Statistica. Anul trecut, in aceasta perioada, aprilie mai 2009, nivelul somajului din Romania era de 5,7%. In luna martie 2010 nivelul somajului din Romania era la 8,36% iar acuma e la 8,06%. Eu cred ca aceasta diferenta (peste 200.000), aceasta crestere a somajului a venit din zona privata.

  • In ultimii 20 de ani au fost sterse sute de milioane de dolari datorii la bugetul asigurarilor sociale de la o serie intreaga de companii. O parte importanta a deficitului pe care-l avem acum in bugetul asigurarilor sociale poate veni si din acea zona. Zona asigurarilor sociale si zona pensionarilor este foarte delicata, poate o analiza suplimentara si diferentiata a acestor reduceri nu era o idee rea. Acum, ce putem sa facem, avem un spectru in fata pe care trebuie sa-l evitam.
  • Aministierea fiscala este o idee destul de populara in Europa de Vest. Si in Germania se cocheteaza cu aceasta idee. Nu comentez aceasta declaratie a domnului Patriciu,  nu am datele necesare. Eu spun ca trebuie analizata un pic situatia. Nu-mi imaginez ca pe baza unei amnistieri fiscale se vor repatria in Romania 18 miliarde de euro, in contextul discutiilor emotionale din Romania de astazi.
  • Pentru a intra intr-o normalitate economica, trebuie ca facturile sa fie platite indiferent ca cel care plateste este stat sau companie privata. Toata lumea trebuie sa-si plateasca datoriile.

  • Romania nu este un caz specific. Wall-Street-ul a cazut in decurs de jumatate de ora saptamana trecuta cu o mie de puncte. Panica se instalase pe piata iarasi. Grecia, vedem ce se intampla. Nu este Romania intr-o situatie absolut unica. Dar exista in continuare firme, numai eu in ultimele doua luni de zile m-am intalnit cu o serie intreaga de investitori care vor sa vina in Romania si evalueaza situatia. Deci eu nu cred ca ar trebui sa cadem in panica unicitatii situatiei dezastruoase din Romania.
  • Sunt companii foarte mari interesate sa investeasca in Romania. In acest moment in vine in cap o firma din domeniul IT care cocheteaza cu prezenta pe piata romaneasca. La nivelul mare, vorbim de sute si mii de angajati. Nu stiu in ce stadiu sunt discutiile cu Guvernul, eu am fost doar in calitate de presedinte al AmCham ca un punct de contact pe piata sugerat chiar de sectia economica a Ambasadei Statelor Unite.  Nu stiu in ce stadiu sunt cu aceste diligente, dar e vorba de un mare nume al IT-ului mondial. La mine au ajuns de la inceputul anului.

UPDATE In scrisoarea de intentie catre FMI, autoritatile isi asuma "Extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital si eliminarea scutirilor acordate programatorilor din sectorul IT".