Parcul, livada si serele din jurul Palatului Mogosoaia, aflat in administrarea Centrului de Cultura Palatele Brancovenesti, au fost revendicate de mostenitorii Marthei Bibescu, Jean Valentine Louise Ghika si Christopher John Ghika. Procesul va incepe in 26 aprilie la Tribunalul Bucuresti, informeaza Mediafax.

Jean Valentine Louise Ghika si Christopher John Ghika sunt copiii lui John Nicholas Ghika - fiul printului Dimitry Ghika-Comanesti (Dede Ghica), sotul fiicei Marthei Bibescu.

Acestia au depus o cerere de revendicare si au chemat in judecata Centrul de Cultura Palatele Brancovenesti, comuna Mogosoaia, statul roman, Municipiul Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Mostenitoarea Valentina Ghika-Comanesti este unica fiica a Marthei Bibescu, care a murit in 1973. Aceasta a fost casatorita cu Printul Dimitry Ghika-Comanesti.

Apoi, dupa moartea printului, fiul acestuia, John Nicholas Ghika a capatat drepturile de mostenitor de la Mogosoaia. Acesta are doi copii, Jean Valentine Louise Ghika si Christopher John Ghika, adica cei care revendica terenurile de la Palatul Mogosoaia in acest dosar.

"Asadar, reclamantii din prezenta cauza sunt mostenitorii Marthei Bibescu (fosta Lahovary), proprietara a complexului Palatul Mogosoaia si pe numele careia a fost preluat imobilul in anul 1949", se arata in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti.

Domeniul de la Mogosoaia a fost nationalizat in 1949, fiind pe rand folosit de Ministerul Invatamantului Public, Sfatul Popular al Capitalei, Ministerul Fortelor Armate, Comitetul pentru Arta, precum si Uniunea Artistilor Plastici, a Compozitorilor, a Scriitorilor si a Arhitectilor.

Mostenitorii sustin ca statul roman a preluat in mod abuziv proprietatea si cer instantei sa oblige autoritatile sa retrocedeze bunurile solicitate sau obligarea statului la plata acestora la valoarea de piata.

Palatul Mogosoaia a fost clasat monument istoric inca din 1945, constructia sa fiind inceputa de Constantin Brancoveanu, in 1688. Intre anii 1832-1945 domeniul a apartinut familiei Bibescu.