Oficialii ambasadei SUA in Romania au prezentat joi o macheta, planuri si schite ale viitoarei cladiri in care isi vor desfasura activitatea. Viitoarea ambasada va avea 9 cladiri construite pe o suprafata de 40 000 de metri patrati, inconjurata de un zid de beton. Viitoarea constructie va integra tehnologii noi care vor reduce impactul asupra mediului, dar va respecta toate normele de securitate impuse de SUA. La constructia ambasadei lucreaza 300 muncitori, majoritatea romani si unul dintre subcontractori este Titan-Mar, companie detinuta de Adriean Videanu si familia sa.

Directorul de proiect, Jorge Vazquez a prezentat si cateva detalii tehnice ale cladirii care se construieste in apropierea Mall-ului din Baneasa:

  • noul sediu al Ambasadei SUA se va întinde pe o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi
  • are in componenta noua cladiri, o parcare pentru angajati cu 160 de locuri, o cladire pentru utilitati, cladire principala unde vor lucra angajatii ambasadei, trei puncte de acces securizate, o zona cu depozite, o cladire care va gazdui fortele de protectie si o zona de relaxare care include si o piscina.
  • in noul sediu vor lucra 234 de angajati ai ambasadei.
  • intregul ansamblu va fi inconjurat de un gard din beton.

Vezi video mai jos: Jorge Vazquez prezinta noua ambasada.

Noul sediu este in plina constructie; pe santier lucreaza 300 de persoane si, potrivit reprezentantilor Ambasadei SUA, majoritatea sunt romani. Costurile totale ale constructiei nu au fost dezvaluite de oficialii americani dar au mentionat ca "investitia va aduce in economia romaneasca 60-80 milioane de dolari". Constructorul noii ambasade este American International Contractors-Special Projects care a angajat si cativa subcontractori autohtoni printre care si Titan Mar, companie detinuta de catre Adriean Videanu si familia sa. Alti subcontractori sunt: Apolodor, Bog`Art, Sommering-Mech si LaFarge. Noul sediu urmeaza sa fie terminat in toamna anului 2011.

In ceea ce priveste nivelul de securitate al cladirii, oficialii americani au mentionat ca vor fi respectate normele impuse de SUA pentru o astfel de constructie insa nu au dezvaluit detalii. "Dupa cum arata si proiectul, va exista un zid care va inconjura perimetrul iar cladirea va fi robusta. Geamurile sunt facute la comanda, nu sunt cumparate de pe piata locala. Daca vorbim spre exemplu de vizitele la sediul ambasadei vor exista doua proceduri de control, vor exista garzi si doua canale de control", a declarat Beth Kempton, reprezentant al Departamentului de Stat al SUA. Detalii despre noua ambasada puteti gasi si in comunicatul oficial aici.

In constructia cladirillor care vor deservi viitoarea ambasada a fost integrat si conceptul de green building (cladiri verzi). "Deşi pentru mulţi aceasta poate fi o simplă clădire, pentru noi este mult mai mult de-atât. Ea este o ilustrare a angajamentului nostru pe termen lung faţă de puternicul parteneriat SUA-România. Atât pentru mine, cât şi pentru guvernul SUA este important ca noul sediu să reflecte respectul nostru faţă de cultura şi patrimoniul ţării gazdă. Noul sediu demonstrează clar angajamentul SUA de a proteja mediul înconjurător,” a declarat Jeri Guthrie-Corn, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA.

Practic noua ambasada este construita avand invedere si criterii precum: economisirea de apa si energie, reducerea emisiilor de CO2 si o atentie sporita fata de impactul asupra mediului inconjurator. Din suprafata intregului complex vor exista spatii verzi ce vor reprezenta 20% din amprenta la sol a cladirilor si vor fi plantati in jur de 300 de copaci. Iata cateva exemple prin care noua cladire va fi a doua cladire verde certificata din Romania:

  • Pentru noul sediu se vor folosi vopsele şi materiale de construcţie ecologice, menite să reducă emisiile chimice şi de căldură în atmosferă.
  • Amplasarea clădirii şi orientarea ferestrelor vor folosi la maxim lumina naturală. În interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automată a iluminatului electric în funcţie de intensitatea luminii naturale.
  • De asemenea, consumul de apă în interiorul şi exteriorul clădirii va fi eficientizat.
  • Detalii despre acest aspect al constructiei puteti citi. Oficialii americani au prezentat si un scurt film cu ambasada din Sofia care a fost construita urmand aceiasi parametri care poate fi gasit aici

Pe de alta parte, oficialii americani au mentionat ca nici un element de securitate nu a fost modificat pentru a indeplini cerintele impuse de conceptul de "green building".

Locatia viitoarei ambasade
Locatia viitoarei ambasade
Foto: Ambasada SUA
In 2009, de pe santierul viitoarei ambasade a SUA au fost furate doua laptouri. Presa a speculata ca ar fi fost sustrase si planurile constructiei. Reprezentantii Ambasadei au mentionat ca in realitate "nu s-a furat nimic din bunurile ambasadei [inclusiv laptopuri] in acel moment. Laptopurile furate atunci au apartinut contractorilor. De aceea nu a fost necesara o modificare a planurilor constructie."