Premierul Emil Boc sustine ca in prima jumatate a anului nu pot fi majorate salariile si pensiile. Insa, nu exclude posibilitatea unei indexari a pensiilor in a doua jumatate a anului, in cazul in care economia Romaniei va permite acest lucru. Singura indexare luata in calcul, deocamdata, este cea asupra pensiei sociale minime, conditia fiind cresterea economica prognozata de FMI. Declaratiile au fost facute in cadrul dezbaterilor de la Parlament pe marginea bugetului asigurarilor sociale.

"Avem cadrul necesar si resursele financiare sa indexam cu rata inflatiei pensia sociala minima. Este un lucru real care se poate face. Daca in partea a doua a anului, economia ne va permite, voi fi primul care va veni in fata dumneavoastra (n.red. in fata Parlamentului) sa va ceara si indexarea pensiilor mai mici. Mai mult, in acest moment nu avem resurse. Nu putem deocamdata, acum cand motoarele economiei nu sunt pornite pe deplin", a declarat Boc. Potrivit acestuia, pentru a putea fi platite salariile si pensiile, chiar si la nivelul actual, este necesara adoptarea bugetului in forma aprobata de Guvern.

Premierul a amintit ca exista o declaratie a Parlamentului adoptata pe 4 noiembrie 2009 prin care isi ia angajamentul de a respecta obligatiile si indicatorii macroeconomici stabiliti cu Fondul Monetar International. In aceasta privinta, Ludovic Orban a afirmat ironic ca Executivul ar trebui sa isi dea demisia pentru a lasa loc FMI.

"Parlamentul Romaniei isi exprima intregul sau angajament si deplina sa sustinere pentru respectarea nivelului indicatorilor macroeconomici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu Fondul Monetar International, si care trebuie sa fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010", prevede declaratia adoptata in Parlament.

Emil Boc a mai spus ca bugetul aprobat de Guvern este unul a iesirii din criza economica. "Am agreat cu toti partenerii ca vom avea o crestere economica de 1,3% si nu vom mai avea acea cadere din 2009 pe care au avut-o toate statele lumii", a precizat premierul.