Comisarii europeni desemnati sa faca parte din viitorul executiv al Uniunii Europene vor fi audiati, incepand de luni, la Bruxelles, in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Primii care vor trebui sa raspunda intrebarilor europarlamentarilor vor fi Catherine Ashton, vicepresedinte al Comisiei si Inalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate si Janusz Lewandowski, desemnat comisar european pentru Buget si Programare financiara. Urmeaza, tot luni, Olli Rehn, propus comisar pentru Afaceri economice si monetare si Andris Piebalgs la Dezvoltare.

Comisarul european desemnat pentru Agricultura si dezvoltare rurala, romanul Dacian Ciolos, va fi audiat vineri 15 ianuarie, in Comisia pentru agricultura a PE, potrivit calendarului stabilit.

Comisia Europeana este formata din 27 de comisari, cate unul din fiecare stat membru. Procedura de aprobare a Comisiei are mai multe etape. Aceasta a inceput in noiembrie, prin prezentarea listei candidatilor si a portofoliilor lor si ar urma sa se incheie in 26 ianuarie, prin votul in plen al Parlamentului European.

Parlamentul European a deschis o pagina web speciala unde pot fi urmarite in direct audierile comisarilor propusi de fiecare stat.