Unii dintre comisarii desemnati sunt mai relaxati decat altii inaintea audierilor din Parlamentul European, care au loc intre 11 si 19 ianuarie. Mai ales candidata din partea Bulgariei, Rumiana Jeleva, va trebui sa ii convinga pe europarlamentari ca este compatibila cu demnitatea de comisar. Alti cativa candidati din Estul Europei sunt priviti cu suspiciune pentru ca au facut parte din partidele comuniste din tarile lor.

Luni 11 ianuarie, deputatii europeni vor deschide maratonul audierilor comisarilor desemnati. Candidatii vor fi audiati timp de sapte zile, urmand ca in 26 ianuarie Parlamentul European sa aprobe sau sa respinga noua Comisie.

Cei 26 de comisari desemnati vor fi audiati de-a lungul unui maraton de sapte zile, fiecare audiere durand trei ore. Desi nu poate respinge individual candidati, PE poate face presiuni pentru inlocuirea unoar dintre ei.In 2004, pe baza audierilor, Parlamentul a cerut inlocuirea a doi candidati si modificarea portofoliului pentru un al treilea candidat.

Articol integral EurActiv.ro