Romania continua sa ocupe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE) intr-un top al increderii in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI), realizat de Comisia Europeana. Totusi, perceptia populatiei si companiilor fata de economie a crescut usor in decembrie, fata de noiembrie, la 64 puncte, de la 62,1 puncte, informeaza Mediafax.

Din cei cinci indicatori luati in calcul, Romania a inregistrat o evolutie pozitiva a increderii in industrie (de la -13 puncte la -12 puncte), servicii (de la -14 puncte la -12 puncte) si constructii (de la -43 puncte la -41 puncte), respectiv o inrautatire pentru sectorul retail (de la -16 puncte la -17 puncte), potrivit studiului Business and Consumer Surveuy al executivului comunitar.

Majoritatea statelor membre au consemnat o imbunatatire a increderii in economie, in timp ce in Polonia aceasta a scazut cu 0,6 puncte, iar in Olanda a stagnat.

Dintre statele mari ale UE, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Marea Britanie (8,2 puncte) si Franta (4,1 puncte). Evolutia pozitiva a fost mai lenta in Italia (2,9 puncte), Germania (1,7 puncte) si Spania (1,2 puncte).

Suedia a avut cel mai ridicat grad de incredere din UE in luna decembrie(104,5 puncte), urmata de Danemarca (97,3 puncte), in timp ce Romania (64 de puncte), Grecia (64,2 puncte) si Cipru (65,2 puncte) ocupa ultimele pozitii .