"Reprezentantii FMI au spus ca incearca sa convinga Guvernul sa reduca cheltuielile publice, pentru a nu ajusta cifra de deficit. Domnul Franks ne-a spus de vreo doua ori ca situatia Romaniei o vor rezolva romanii", a declarat Cezar Coraci (patronatul UGIR 1903) la finalul discutiilor cu delegatia FMI. "Am cerut sa se mentina actualele taxe si impozite pentru ca in conditii de criza, cresterea taxelor si impozitelor nu face decat sa agraveze situatia si din reactia reprezentantilor FMI si ai UE am constatat ca nu ne-au contrazis deci a fost un acord tacit", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM.

Alte declaratii ale lui Cezar Coraci:

  • Domnul Franks a spus ca i se pare rezonabil ca datoriile statului catre agentii economici sa fie platite prin mecanisme directe.
  • Ajutorul pe care l-am solicitat printr-o scrisoare deschisa, legat de fondurile structurale, pare sa fie o idee agreata de Fond.
  • Au spus ca inteleg mecanismul prin care Guvernul risca sa imprumute prea multi bani si acesta este spiritul in care incearca sa convinga Guvernul sa reduca cheltuielile publice, pentru a nu ajusta cifra de deficit.
  • Au fost de acord cu ceea ce am spus noi, ca Banca Nationala care a avut o politica foarte buna poate sa diminueze rezervele minime obligatorii, si-au si notat acest lucru si probabil ca va exista un raspuns pozitiv

Ovidiu Nicolescu: "Reprezentantii FMI au spus ca in Romania la sfarsitul anului 2010 ar putea avea o crestere economica de 1%. Legat de amanarea transei, au spus ca nu s-a luat nicio decizie dar se va lua in functie de evolutia politica. Daca se va constata o evolutie pozitiva sunt gata sa semneze dar daca nu, vor semna cu un nou Guvern, care este responsabil si care poate indeplini cerintele"

Alte propuneri mentionate de Ovidiu Nicolescu:

  • Am avut propuneri referitaore la fiscalcitate, la cheltuielile bugetare, la IMM-uri.
  • Propuneri referitoare la IMM-uri, mai buna relatie intre stat si firme in ce priveste plata achizitiilor de la stat - s-a manifestat disponibilitatea ca si in Romania sa se aplicaa se aplica prevederile noi Directiv europene care prevede plata in maximum 60 de zile.
  • Un alt element primit in mod pozitiv - am solicitat folosirea cu prioritate a sumelor care se primesc de la FMI, UE si Banca Mondiala pentru investitii pentru a avea acel efect multiplicator.