Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va propune ministrului Justitiei modificarea legii privind pensia de serviciu a magistratilor, astfel incat persoanele care vor beneficia de acest statut sa aiba o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator sau procuror.

"Avand in vedere principalele Directii de actiune actualizate pentru 2009-2010, in considerarea Raportului Comisiei Europene din data de 22 iulie 2009, va fi sesizat ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti cu propunerea de modificare a art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, in sensul recunoasterii beneficiului acestei categorii de pensie de serviciu doar in favoarea persoanelor care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator sau procuror" se arata intr-un comunicat transmis joi de CSM.

Se propune modificarea art. 82 alin. (2) astfel:

„(2) Judecatorii si procurorii se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator si procuror.”

Potrivit documentului citat, masura este determinata de iesirile impredictibile din sistem prin pensionare, precum si de deficitul creat de posturile temporar vacante la instante si parchete.

Posibilitatea de a se pensiona inainte de implinirea varstei prevazute de lege trebuie sa apartina numai judecatorilor si procurorilor care timp de 25 de ani au desfasurat activitatea cu caracter juridic de cea mai mare importanta, fiind supusi atat incompatibilitatilor si interdictiilor cat si unui grad ridicat de risc care rezulta din exercitarea functiei, se mai arata in comunicatul CSM.