Presedintele Traian Basescu a prezentat, in numele statului roman, un omagiu victimelor Holocaustului, cu ocazia inaugurarii Monumentului dedicat acestora, in centrul Capitalei, aratand ca "Romania isi exprima astazi cu demnitate constiinta propriei responsabilitati in fata istoriei".

Seful statului a aratat ca intre anii 1940 si 1944 responsabilitatea a apartinut conducerii statului roman, lui Ion Antonescu si, de altfel, tuturor celor care au tacut si nu s-au impotrivit abuzurilor si crimelor impotriva comunitatii evreiesti.

"Este o crima care nu poate fi vreodata uitata sau minimalizata pentru ca memoria victimelor si a supravietuitorilor Holocaustului ne aduce in fata constiintei responsabilitatea de a cunoaste, de a asuma si de a transmite adevarul istoric. Amintindu-ne de cei deportati, de cei fortati sa-si paraseasca tara, de cei deposedati de bunurile lor, de drepturile lor fundamentale, ne facem un necesar examen de constiinta", a spus seful statului, citat de NewsIn.

"Memorialul victimelor Holocaustului ridicat in Capitala de sculptorul Peter Jacobi este raspunsul matur al societatii romanesti la urgenta recuperarii memoriei si a privirii critice lucide asupra trecutului", a aratat Basescu, subliniind datoria Romaniei de a cinsti memoria celor care au murit in progromurile de la Dorohoi si Galati din iunie 1940, Bucuresti, ianuarie 1941 si Iasi 1941, a evreilor din Basarabia si Bucovina precum si a romilor deportati in Transnistria si a evreilor din nord-vestul Romaniei deportati la Auschwitz in 1944 de catre autoritatile maghiare de ocupatie.

Despre monument

Monumentul Holocaustului ocupa o suprafata de aproape 3.000 de metri patrati din zona Lipscani, la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani. Memorialul este format din cinci constructii cu caracter de monument - un Epitaf, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana, cea mai inalta, de aproximativ 20 de metri.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Peter Jacobi, castigatorul unui concurs de creatie plastica finalizat in august 2006.

Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, finalizat in 2004, releva ca intre 280.000 si 380.000 de evrei romani si ucraineni din Romania si teritoriile aflate sub administratie romaneasca au fost ucisi in timpul celui de-al doilea razboi mondial si peste 25.000 de romi au fost, de asemenea, deportati in timpul Holocaustului, iar dintre acestia mai mult de 11.000 si-au pierdut viata.