Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui sa urmeze exemplul administratiei Obama, care a plafonat, in aceasta saptamana, castigurile directorilor de institutii financiare care primesc ajutoare de stat, considera Comisia Europeana (CE).

"Comisia saluta astfel de limitari ale salariilor si bonusurilor directorilor. O astfel de plafonare ajuta", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului UE, Jonathan Todd.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat, in aceasta saptamana, ca salariile si bonusurile directorilor de banci sustinute din fonduri publice vor fi limitate la 500.000 de dolari pe an.

Eforturile Washingtonului pentru salvarea sectorului financiar, sustinute din bani publici, sunt dezaprobate de publicul larg, in principal din cauza modului uneori iresponsabil in care sunt cheltuiti banii contribuabililor.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Austria, Franta, Olanda, Grecia, Belgia, Marea Britanie, Germania si Irlanda, au introdus, la finele anului trecut sau la inceputul anului 2009, programe de salvare a bancilor, alocand zeci si sute de miliarde de euro pentru stabilizarea pietelor financiare.