Consiliul Superior al Magistraturii a dispus verificarea tuturor cererilor de amanare sau intrerupere a pedepselor judecate de instantele din Romania, "avand in vedere amploarea fara precedent" a scandalului declansat de intreruperea executarii pedepsei in cazul lui Serghei Gorbunov, a anuntat luni presedintele CSM, Virgile Andreies.

Tribunalul Dolj invoca un barem al Directiei Generale a Penitenciarelor, potrivit caruia glaucomul chirurgical nu poate fi tratat in spitalele penitenciarelor.

Atasat puteti citi cele trei dosare prin care Gorbunov cere intreruperea pedepsei

* Dosar 1

* Dosar 2

* Dosar 3

"Avem o problema foarte grava legata de practica neunitara la nivelul sectiei penale a Tribunalului Dolj. Trei dosare cu acelasi obiect si cu aceleasi concluzii medicolegale au fost rezovate cu trei solutii diferite", a spus el, referindu-se la acest caz.

Seful CSM a adaugat ca exista "o problema foarte grava de practica neunitara la nivelul Parchetului", in conditiile in care, intr-un caz similar, procurorii au facut recurs, iar in cazul lui Gorbunov nu au mai apelat la aceasta cale de atac.

CSM a descoperit grave deficiente in activitatea biroului de executari penale de la Tribunalul Brasov, in conditiile in care sistemul nu evidentiaza existenta mai multor cereri facute de acelasi condamnat cu acelasi obiect.

La sfarsitul anchetei, CSM va decide masurile care se impun in acest caz.

Tribunalul Dolj: Glaucomul chirurgical nu poate fi tratat in spitalele penitenciarelor

Glaucomul chirurgical nu poate fi tratat in reteaua spitalelor penitenciarelor, potrivit baremului comunicat de Directia Generala a Penitenciarelor, a sustinut, in aceeasi zi, Tribunalul Dolj.

In anul 2008, la Tribunalul Dolj s-au inregistrat 209 cereri de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei, una singura fiind admisa, cea a lui Serghei Gorbunov.

Tribunalul a invocat si o serie de cifre, pentru a justifica "activitatea complexa" si rezultatele pozitive ale magistratilor din Dolj in 2008:

  • incarcatura pe judecator a fost de 1.023
  • s-au pronuntat 39.653 hotarari, fiind atacate 6.116 (15,42%)
  • in urma cailor de atac, au fost casate 145 de decizii (indice de casare 0,37%).

Stirea se actualizeaza