Romania si Bulgaria s-ar putea confrunta cu miscari de protest in primavara, pe fondul crizei economice, scrie cotidianul britanic The Guardian. Afectate serios pe plan financiar, tarile din Europa de Est risca instabilitate politica si miscari sociale, chiar si o amplificare a tensiunilor rasiale. Multi experti se tem ca Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, ar putea fi urmatoarea tara care s-ar confrunta cu proteste de strada.

Saptamana trecuta, proteste violente au avut loc in Lituania, Bulgaria si Letonia. La Vilnius, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand impotriva pachetului de austeritate care include cresteri de impozite si reduceri de venituri.

La Sofia, 150 de oameni au fost arestati si cel putin 30 raniti in numeroase incidente. Peste 100 de persoane au fost retinute dupa luptele de strada dintre politie si demonstranti si la Riga.

Multi se tem ca Romania, care a aderat la UE in 2007, odata cu Bulgaria, va fi urmatoarea afectata de incidente.

"Peste cateva luni, oamenii vor iesi in strada, acest lucru este sigur", este de parere jurnalistul Luca Niculescu: "In fiecare zi auzim de inca o fabrica inchisa sau care isi muta productia in strainatate".

Mai multe mari companii romanesti ameninta cu reduceri masive de locuri de munca, inclusiv Dacia, unde pana la 4.000 de angajati ar putea fi concediati, daca vanzarile nu isi revin.

O alta problema in Romania, ca si in restul regiunii, este ca multi proprietari de locuinte din clasa de mijloc au contractat ipoteci in euro. Achitarea ratelor a devenit extrem de dificila, odata ce moneda nationala a inceput sa se devalorizeze.

"Vom incerca un dialog, dar daca discutiile nu vor da rezultat ne vom apara interesele", a declarat un sindicalist roman. "Vrem sa fim parte a unei solutii si nu o problema, dar situatia este foarte grava".