Ambasadorul roman la Washington, Adrian Vierita, si secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff, vor semna luni, 3 noiembrie, la Washington „Declaratia dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative al Romaniei (MIRA) si Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite ale Americii (DHS) privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si a indeplinirii cerintelor Programului Visa Waiver”, anunta MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, acest gest diplomatic reprezinta "angajarea vointei politice a celor doua guverne pentru indeplinirea unui set de masuri menit sa faciliteze accesul Romaniei in Programul Visa Waiver", iar declaratia confirma continuarea procesului de creare a conditiilor pentru eliminarea vizelor pentru romani, pentru calatoriile de scurta durata, in scop turistic sau de afaceri.

Autoritatile romane si cele americane vor coopera pentru adoptarea masurilor convenite, Romania urmand sa intre in Programul Visa Waiver atunci cand toate criteriile prevazute de legislatia americana vor fi intrunite.

Printre aceste criterii se afla o rata de refuz a vizelor de maxim 10% - in timp ce Romania are o rata de refuz in 2008 de 25%, care a scazut totusi fata de anul trecut cu 12,7% - , pasapoarte electronice sau o rata de ramanere in SUA mica, adica un numar scazut al cetatenilor romani care raman in SUA dupa o vizita sau o calatorie in SUA.

In august 2007 a fost promulgata de presedintele Bush o noua lege privind securitatea, lege care a adus modificari criteriului in functie de care erau selectionate tarile pentru programul Visa Waiver - rata de respingere a vizelor. Daca in precedenta lege pragul minim era de 3%, noua legislatie a marit acest plafon la 10%, ceea ce inseamna ca o tara poate fi scutita de regimul obligativitatii vizelor de calatorie, daca mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari au fost respinsi in momentul in care au solicitat vize pentru Statele Unite.

Departamentul de Stat si Departamentul pentru Securitate Interna sunt institutiile care determina ce tari se califica pentru Visa Waiver potrivit noilor prevederi legislative, iar o analiza relevanta va fi facuta in 2009, au spus oficiali romani si americani. Explicatia tine de motive tehnice. SUA trebuie sa isi creeze doua sisteme electronice pentru reconfigurarea programului Visa Waiver: sistemul de monitorizare al iesirilor (Exit System) si sistemul de autorizare electronica a pasagerilor (Electronic Travel Authorization System). Nici unul dintre aceste doua sisteme nu exista in prezent, urmand a fi construite, in baza acestei legi, pana in 2009, respectiv 2010.

SUA au eliminat vizele pentru cetatenii unei parti a noii Europe, si anume pentru Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, iar Michael Chertoff a declarat recent ca se asteapta ca si alte tari care nu au fost admise in program - Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Polonia si Romania - sa fie admise in "urmatoarele cateva luni".

Declaratia de la Washington va fi doar un pas si nu inseamna includerea automata a Romaniei in program. Administratia de la Washington se va schimba in cateva luni, iar principalul oponent al ridicarii vizelor pentru romani - Congresul - este preponderent democrat, iar sondajele ii dau favoriti atat in castigarea alegerilor prezidentiale, cat si legislative.