Liderii Federatiei Alma Mater au decis, vineri, organizarea unei greve de avertisment in 10 noiembrie, urmand ca din 18 noiembrie sa intre in greva generala pe termen nelimitat, transmit televiziunile de stiri.

Sindicalistii cer aplicarea legii de majorare cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice.

Astfel, in ciuda apelurilor facute, liderii sindicali anunta ca nu renunta la proteste. Luni intra in greva de avertisment profesorii afiliati la Spiru Haret, iar pe 10 noiembrie cei de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

O saptamana mai tarziu ar urma sa inceapa greva generala. Si functionarii publici vor intra in greva generala. Dupa profesori, si angajatii din administratia publica cer majorarea salariilor cu 50%.

Membri SANITAS au programat deja un miting pe 11 noiembrie la care se asteapta sa participe 10.000 de persoane.

Presedintele Basescu a facut, joi, un apel la liderii sindicali sa amane pana in decembrie miscarile de protest, atragandu-le atentia ca momentul ales nu este unul bun, dat fiind ca pe 30 noiembrie sunt programate alegerile parlamentare.

"Fac un apel la centralele sindicale pe care sunt gata sa-l dublez cu discutii, care sa le garanteze sindicatelor ca urmatorul guvern va fi disponibil sa discute pe tema reformelor contra bani ", a spus seful statului.

Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice, aprobata de parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.

In aceeasi zi, guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, amanarea cresterii salariilor profesorilor pana la 1 aprilie.

Declaratii Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret:

  • legea votata de Parlament trebuie aplicata, nu avem ce negocia
  • organizatiile sindicale isi continua protestele

Cristian David, ministrul de Interne:

  • am propus doua grupuri de lucru
  • trebuie eliminate discrepantele dintre salarii
  • trebuie analizat impactul acestor cresteri potentiale
  • 50% este o crestere care antreneaza dupa sine solicitari din partea altor categorii de bugetari
  • ceea ce trebuie atins este o crestere reala a puterii de cumparare
  • o lege a salarizarii unitare trebuie sa plece de la principii foarte clare
  • antrenarea intr-un exercitiu de proteste de strada nu rezolva problema
  • dorim sa gasim solutii sustenabile, nu promisiuni fara acoperire
  • noi nu am ajuns in urma acestor discutii la solutii

Liderii Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia si CSDR au discutat la Ministerul Muncii, despre salarii cu ministrii Muncii, Finantelor, Educatiei, Sanatatii, Internelor si Reformei Administrative, dupa ce premierul a dispus constituirea unui grup de dialog. Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului.

Ministrul Cristian David ca va fi organizat un grup de lucru care sa analizeze impactul cresterilor salariale asupra economiei, apreciind ca majorarea salariilor cu 50% nu este sanatoasa si sustenabila.

"O crestere peste zi nu este o crestere sanatoasa, pentru ca antreneaza alte cresteri ale altor categorii profesionale si duce la accelerarea inflatiei", a spus Cristian David.