Sindicalistii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant au anuntat joi ca vor declansa greva generala incepand cu data de 18 noiembrie.Ei vor intra in greva de avertisment de luni, 10 noimebrie.Si Federatia Spiru Haret a anuntat ca va declansa greva de avertisment luni, 3 noiembrie.Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, a afirmat ca sustine protestele celorlalte federatii, dar "nu protestele in strada reprezinta solutia, ci dialogul". Sindicalistii de la Cartel Alfa au anuntat ca vor organiza actiuni de protest numai in cazul in care legea majorarii salariilor nu va fi aplicata.

Liderii sindicali din Educatie s-au intalnit, joi dimineata, la sediul ministerului de resort, cu ministrul Educatiei, Anton Anton, care a parut relaxat la finalul discutiilor: "I-am invitat pe liderii sindicali la o cafea", a afirmat el.

Ministrul Educatiei a adaugat ca doreste ca salariile din invatamant sa aiba o componenta fixa si una variabila, in functie de performante, si a convenit cu sindicatele sa fie constituite comisii de analiza care sa se ocupe de acest lucru.

"Am discutat despre elementele care ar trebui sa stea la baza acestei componente variabile a salarizarii. Ne-am propus sa constituim comisii de analiza care sa se ocupe de aceste lucruri. Cel mai greu este sa incercam sa armonizam salarizarea", a afirmat Anton Anton.

La intalnire au participat Aurel Cornea (FSLI), Gheorghe Isvoranu (Federaria Sindicatelor „Spiru Haret") si Razvan Bobulescu (Federatia Alma Mater), potrivit unui comunicat al ministerului.

Liderii sindicali au iesit neinduplecati de la intalnirea cu ministrul Educatiei, ei solicitand in continuare aplicarea legii majorarii cu 50% a salariilor. In caz contrar, ei ameninta cu intrarea in greva.

Discutiile au avut loc in contextul in care sindicalistii din invatamant ameninta cu greva generala dupa ce Guvernul a decis, marti, 28 octombrie, prin ordonanta de urgenta, sa amane majorarea cu 50% a salariilor profesorilor pentru 1 aprilie 2009.

Legea majorarii salariale fusese promulgata de presedinte dupa ce fusese votata in unanimitate in Parlament.

Daca nu le vor fi majorate salariile, sindicalistii ameninta Guvernul cu blocarea sistemului bugetar printr-o greva generala inainte de alegeri.