Orchestra Filarmonica "George Enescu" va intra, saptamana viitoare, in greva de avertisment si va declansa procedurile pentru greva generala, daca negocierile dintre Federatia Artistilor Interpreti din Romania si Ministerul Culturii si Cultelor esueaza, informeaza Mediafax.

Membrii Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" au fost, saptamana trecuta, joi si vineri, in greva japoneza, la reprezentatiile pe care le-au sustinut acestia cantand cu banderole albe pe brat.

Masura a fost luata in semn de protest fata de "diminuarea drastica si nejustificata a salariilor personalului artistic".

"Conform obligatiilor stipulate de legea nr. 353/2007, Ministerul Culturii si Cultelor avea obligatia de a emite normele necesare aplicarii cadrului legal, fapt care nu s-a produs, desi termenul a fost cu mult depasit. In aceste conditii, in mod firesc si conform prevederilor legii nr. 353/2007, ar fi trebuit sa se aplice prevederile legii care este inlocuita, respectiv 102/2004, pana la emiterea normelor. Precizam ca prin legea nr. 102/2004, Filarmonica avea prevazut un spor de importanta nationala", a declarat, saptamana trecuta, Gabriel Gheorghe.

"Atat conducerea Filarmonicii «George Enescu», cat si Sindicatul Independent al Artistilor Instrumentisti din Filarmonica «George Enescu» au intreprins demersurile necesare in vederea informarii corespunzatoare a Ministerului Culturii si Cultelor cu privire la situatia creata prin aparitia noului act normativ, fara normele de aplicare necesare, fara a se primi, insa, un raspuns echitabil, ci doar a fost emisa spre aplicare o adresa - ca substitut al normelor -, care a avut drept consecinta diminuarea cu aproximativ 35% a salariului personalului artistic aferent lunii septembrie 2008", informa institutia saptamana trecuta.

Sindicatele artistilor au contestat de la inceput normele stabilite de MCC in august si postate pe site-ul ministerului, privind angajarea, evaluarea si salarizarea personalului din institutiile de spectacole si au organizat mai multe pichete la sediul Ministerului Culturii, la sediul central al PNL din Bucuresti si la prefecturile din tara.