"Suntem convinsi de victorie", spunea ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, intr-un interviu pentru RFI cu o zi inaintea pledoariilor in procesul de la CIJ, din 1 septembrie. Acum declaratia sa s-a mai temperat. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Kulyk este convins ca tara sa a construit un caz puternic, bine argumentat, dar ca, in final, victoria va fi a ambelor parti, "pentru ca vor gasi o solutie la una dintre cele mai vechi si mai intens disputate chestiuni".

Reporter: Exista intrebari referitor la viitorul relatiilor noastre bilaterale in urma unei decizii a CIJ. Credeti ca ele vor fi afectate, vor fi influentate intr-un mod negativ?

Markiyan Kulyk: Sunt aproape sigur ca rezultatele deliberarii Curtii de la Haga vor promova si facilita relatiile noastre bilaterale, pentru ca vom intoarce o pagina importanta, problematica, a relatiilor noastre bilaterale. Este evident ca, dupa decizia Curtii, chestiunea delimitarii platoului continental al Marii Negre si a zonelor economice exclusive intre Romania si Ucraina va fi inchisa. Si ambele parti isi vor concentra atentia pe cooperarea din zona respectiva si pe alte chestiuni.

Bineinteles, cunoastem toate sensibilitatile in privinta acestui subiect existente de ambele parti, in opinia publica si in media. In mod cert insa cred ca solutia la una dintre cele mai dificile si vechi chestiuni de pe agenda externa a Romaniei, a relatiilor romano-sovietice din anii '60, si apoi mostenita de Ucraina ca stat independent si care a fost negociata intens, este in interesul ambelor tari si a unei bune intelegeri intre ele.

Reporter: Multe declaratii facute la Kiev si nu numai de oficiali ai tarii dvs. dau ca sigura o victorie a Ucrainei. Este Ucraina atat de sigura de victorie?

Markiyan Kulyk: Ucraina este sigura ca pozitia sa este bine argumentata, se bazeaza pe dreptul international, pe dreptul maritim si pe conventia ONU privind dreptul marii, si are incredere in intelepciunea si impartialitatea Curtii. Cred ca tocmai din acest ultim motiv ambele tari au ajuns la Curte si cred ca sunt sigure de argumentele lor. Cred ca, in final, ambele parti vor castiga, pentru ca vor gasi o solutie la una dintre cele mai vechi si mai intens disputate chestiuni.

Reporter: O intrebare oarecum retorica: linia cea mai echitabila pe care o poate hotari Curtea, mai apropiata de linia propusa de Romania sau de cea propusa de Ucraina?

Markiyan Kulyk: Nu am fost la Haga sa stiu propunerea Ucrainei privind trasarea liniei de delimitare, dar ea poate fi gasita in documentatia ucraineana si in pledoariile agentului Ucrainei la Curte, care sunt disponibile pe web site. Cazul a fost deschis media si publicului, a putut fi urmarit.

Reporter: Deci linia cea mai echitabila e cea propusa de Agentul Ucrainei la Haga...

Markiyan Kulyk: Bineinteles, credem ca propunerea noastra este una echitabila. Dreptul international spune ca in chestiunea delimitarii trebuie gasita o solutie echitabila. Noi n-am prezentat doar linia, am prezentat cazul si am argumentat ca linia prezentata de noi este una conforma dreptului international si principiului echitatii si ar fi echitabil ca linia sa fie trasata in modul prezentat. Bineinteles ca echitabil inseamna in acest caz si corect. Insa ambele parti au viziuni diferite asupra a ceea ce inseamna o linie corecta, de-asta am si ajuns la Curte.

Reporter: In Ucraina exista voci, in special ale opozitiei, care spun ca presedintele Iuscenko este vinovat de pierderea procesului, pentru ca ar fi facut un compromis, un troc pentru o apropiere de integrarea in UE si NATO.

Markiyan Kulyk: Nu imi amintesc astfel de declaratii. Probabil ca au existat astfel de informatii, insa pur si simplu cei care le-au facut nu au inteles despre ce e vorba. Intregul caz a inceput in 2004, cand Romania a dat in judecata Ucraina, moment la care Kievul mai credea ca este posibila o solutie negociata. Deci cum evenimente din 2008 sa fie motivul unora din 2004? A fost o denaturare a situatiei sau o lipsa de informatii a celor care au facut acele declaratii. Probabil au inteles gresit pledoariile orale, care au fost parte a desfasurarii procesului si au fost programate cu mult inainte de desfasurarea lor.

Reporter: Exista la Kiev teama ca judecatorii ar putea fi influentati de faptul ca Romania este membru al UE si NATO si ar putea lua o hotarare in favoarea ei? Au existat si astfel de insinuari in presa ucraineana.

Markiyan Kulyk: Nu am cunostinta despre astfel de informatii din presa ucraineana. Dar pot sublinia si confirma ca Ucraina are incredere in Curtea Internationala de Justitie. Si fiindca avem incredere in CIJ am fost de acord in 1997, ca - daca este cazul - sa apelam la judecata Curtii.