Comisia Europeana a propus vineri prelungirea de la 14 la 18 saptamani a concediului de maternitate in UE si oferirea unei mai bune protectii a locului de munca pentru femeile care pleaca sau revin din acest concediu, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Milioane de femei din intreaga Europa vor avea dreptul la concedii de maternitate mai lungi si mai atractive. De asemenea, o propunere separata va permite imbunatatirea situatiei femeilor care desfasoara o activitate independenta prin acordarea unui acces echivalent la concediul de maternitate, pe baza voluntara", se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Executivul UE a mai propus ca femeile care lucreaza pe cont propriu sa beneficieze de aceeasi perioada de concediu de maternitate ca celelalte angajate. Propunerile sunt parte a intentiei UE de a include mai multe femei in forta de munca si parte a eforturilor de a face fata problemelor reprezentate de imbatranirea populatiei Uniunii.

Philip Bushill-Matthews, eurodeputat conservator, a criticat propunerea, spunand ca este in detrimentul afacerilor mici si ca guvernele nationale ar trebui sa fie cele care sa decida astfel de lucruri. "Deciziile legate de concediul de maternitate ar trebui luate de guvernele nationale, nu de UE", a subliniat el.

"Afacerile mici se vor chinui pentru a-si permite acest cost in plus. Pana la urma, unele dintre cele mai mici afaceri s-ar putea gandi de doua ori inainte de a angaja femei tinere, temandu-se ca ele ar putea pleca in concediu de maternitate", a conchis eurodeputatul.