Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederile din regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului referitoare la cvorumul necesar avizarii inceperii urmaririi penale a ministrilor parlamentari sunt neconstitutionale. Sesizarile au fost formulate de PD-L.

"Cererea privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului "[...] se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor", Curtea a constatat ca acestea contravin art.76 alin.(2) din Constitutie, care - stabilind reguli esentiale ale procedurii legislative - prevede ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Din aceleasi considerente, Curtea a declarat neconstitutional si textul art.150 alin.(3) din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului nr.28 din 24 octombrie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.948 din 25 octombrie 2005, care prevede ca"hotararea" privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul majoritatii senatorilor".

In luna iulie PD-L a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor din regulamentul Senatului in ceea ce priveste procedura de incepere a urmaririi penale a ministrilor parlamentari.

PD-L considera ca Regulamentul Senatului ar trebui sa prevada ca cererea inceperii urmaririi penale sa fie votata cu majoritatea simpla a celor prezenti, si nu cu votul majoritatii senatorilor. In consecinta, cererea de incepere a urmaririi penale trebuie sa faca tot prin aceasta masura, deci cu 35 de voturi, nu cu 69.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a comentat decizia CCR astfel:

"Votul cu jumatate plus unu dintre cei prezenti schimba regula jocului si la Senat si la Camera Deputatilor. Jumatate plus unu din prezenti inseamna, din forumul de lucru, 35 de senatori care sa voteze pentru sau impotriva. Ne vom conforma, indiscutabil, deciziei Curtii Constitutionale. Votul Senatului asupra cererii referitoare la urmarirea penala lui Codrut Seres si a lui Paul Pacuraru nu se va relua. La Senat nu este o problema, pentru ca votul la noi a fost covarsitor majoritar, deci nu se pune problema de reluare. De altfel, deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, dar se aplica pentru viitor".