Deficitul de locuri in caminele stundentesti este de peste 55.000 de locuri, cu 20.000 de locuri mai mare decat anul trecut si cu 15.000 peste estimarile facute de uniunile studentesti, potrivit Ministerului Educatiei. Totusi, deficitul este estimat ca diferenta dintre numarul cererilor si cel al locurilor disponibile, el putand fi mult mai mare daca s-ar calcula prin compararea numarului de locuri cu numarul de studenti care nu au o locuinta in orasele unde invata.

Numarul de locuri in camine a crescut cu doar 3.800 fata de anul trecut, informeaza NewsIn.

Organizatiile studentesti din Romania sustin ca lipsa de locuri in caminele studentesti va duce la inrautatirea starii invatamantului si la coruptie. De asemenea, criza de locuri in camine va duce la coruptie, atat in randul universitarilor, care retin asa-numitele locuri de protocol, in randul adminstratorilor de camin, care pastreaza camere fara a le raporta la redistribuiri, cat si in cel al studentilor, care fie platesc sume importante pentru a sta la camin, fie isi vand locurile.

Un loc in caminele studentesti costa, in complexul Regie, de pilda, 100 de lei pe luna, adica mai putin de 28 de euro. Pe piata imobiliara, pretul de inchiriere a unei garsoniere confort II in zonele marginase ale Capitalei este de cel putin 250 de euro pe luna, in timp ce o camera intr-un apartament costa minimum 100 de euro.

Guvernul vrea sa construiasca un oras universitar langa Bucuresti

In urma cu o luna Guvernul anunta ca intentioneaza sa construiasca, la 10-15 kilometri distanta de Bucuresti, un oras universitar care va reuni mai multe institutii de invatamant superior din Capitala si va putea gazdui 100.000 de studenti. Suprafata estimata a campusului este de 600 de hectare. Proiectul ar putea fi finalizat in 6-10 ani, iar costurile se ridica la peste 2 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

„Proiecte similare exista de multi ani in Europa si in Statele Unite. Dupa aceste modele, aceste campusuri sunt gandite ca niste orase, cu centre medicale, culturale, sportive proprii si alte servicii necesare unei comunitati”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Construirea unui oras universitar langa Bucuresti face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Universitatea Viitorului", care consta in construirea, in urmatorii sase-zece ani, a unor campusuri universitare noi in afara oraselor-centre universitare. Oportunitatea demararii proiectului va fi analizata de o comisie interministeriala, infiintata miercuri de Guvern.