Comisia europeana atentioneaza din nou Romania ca procedura de numire a procurorilor sefi nu trebuie schimbata, ea facind parte dintre obiectivele de referinta agreate in momentul aderarii. Intr-o conferinta de presa la Burxelles, Mark Gray, purtatorul de cuvint al CE, citat de NewsIn, a spus ca este la curent cu decizia de marti a Senatului, dar ca pozitia Comisiei in aceasta privinta ramine aceeasi. PD-L a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala decizia Senatului.

"Comisia este la curent cu decizia luata ieri de Senatul Romaniei de a modifica procedura de numire in posturile de conducere in sistemul judiciar. Intelegem ca aceasta este pozitia Parlamentului, care mai trebuie aprobata si de presedinte. Dupa cum am declarat si cu ocazia votului din comisia juridica a Senatului pe aceasta tema, pozitia CE privind aceasta procedura de numire si revocare a procurorului-sef al DNA a fost consecventa de-a lungul timpului si a fost repetata in raportul nostru adoptat in 23 iulie. Acesta este unul dintre obiectivele de referinta stabilite la data aderarii, care spune clar ca aceasta procedura nu trebuie schimbata", a declarat purtatorul de cuvint al CE intr-o conferinta de presa, citat de NewsIn.

Decizia Senatului a generat si alte reactii pe scena politica. Ministrul de justitie, Catalin Predoiu, a afirmat ca nu crede "ca este cel mai bun moment pentru o astfel de modificare" si ca problema "trebuie privita prin prisma raportului pe justitie al CE", unde mentinerea procedurii de numire a procurorilor sefi constituie un banchmark. Cu toate acestea, tot marti, Predoiu i-a trimis presedintelui Basescu numirea in functia de sef al DNA a Monicai Serbanescu, care ar trebui sa-l inlocuiasca pe Daniel Morar, desi aceasta primise avizul negativ al CSM.

Marti, 78 de senatori, provenind de la PSD, PC si PRM, au votat in favoarea modificarii legii, iar 46, PD-L si parte PNL, impotriva. In urma acestei hotariri, procurorii sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie vor fi numiti de CSM la propunerea ministrului justitiei, presedintele fiind exclus din intreaga procedura.

In sedinta Comisiei juridice din 4 septembrie, au votat pentru modificarea legii social-democratii Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Danut Ungureanu, liberalii Norica Nicolai si Ion Basgan, peremista Verginia Vedinas si conservatorul Gavrila Vasilescu. Impotriiva modificarii au fost senatorul PD-L, Gheorghe Constantin si senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs.

In aceeasi zi, 4 septembrie, Mark Gray, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, declara ca Romania s-a angajat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare al CE sa nu modifice procedura de numire si revocare a procurilor-sefi, autoritatile romane fiind "perfect constiente" de această cerinta si de consecintele nerespectarii ei.

"Autoritatile romane sunt perfect constiente de acest benchmark si de ceea ce le-am cerut sa faca. Suntem vigilenti, mai ales ca in luna august au fost luate mai multe decizii, unele dintre ele interimare, si vom urmari atent cum se vor finaliza acestea", declara la vremea aceea Mark Gray, citat de NewsIn.

PD-L a anuntat miercuri ca va contesta la Curtea Constitutionala legea, lucru pe care l-a facut acum o saptamina si presedintele Traian Basescu.