Procurorul Monica Serbanescu propusa de ministrul justitiei Catalin Predoiu pentru conducerea DNA, dupa expirarea mandatului lui Daniel Morar, si-a prezentat proiectul de management in fata Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul are doar 13 pagini si contine o serie de masuri anuntate de Serbanescu pentru eficientizarea DNA. In timpul audierilor Procurorul General Laura Codruta Kovesi si-a amintit ca Serbanescu i-a solicitat in mai 2007 sa o transfere de la biroul de reprezentare in instanta a recursurilor in interesul legii promovate de Parchetul General. Serbanescu a invocat motive medicale printre care stres si surmenaj, in conditiile in care participa la doua sedinte de judecata pe luna, conform declaratiei Procurorului General.

Membrii CSM au pus problema abilitatii de evaluare a procurorilor DNA de catre Monica Serbanescu in conditiile in care aceasta nu a realizat nicio ancheta penala in ultimii 18 ani. Surse din CSM sustin ca proiectul de management al DNA prezentat de Monica Serbanescu are doar 13 pagini din care 5 pagini reprezinta citate din legile in vigoare, iar restul sunt propuneri cu caracter general, fara a fi indicate si metodele prin care s-ar putea atinge obiectivele propuse de ea.

Kovesi a intrebat-o pe Monica Serbanescu daca mai are in prezent probleme medicale avand in vedere ca functia de sef al DNA este extrem de solicitanta. Serbanescu a raspuns ca nu a mai avut probleme cardiace si ca acum este sanatoasa si ca nu a fost internata in spital nici macar o zi. “Orice procuror mai ia un distonocalm cand este obosit”, a declarat Serbanescu.

Procurorul General a citit din CV-ul candidatului Monica Serbanescu si a constatat ca dupa doar trei luni petrecute in functia de sef al sectiei judiciare a fostului PNA a acceptat un post de consilier al fostului Procuror General al Romaniei Ilie Botos. Serbanescu a explicat ca a parasit atat de repede functia pentru ca a fost remarcata de fostul Procuror General. In replica Kovesi a intrebat-o pe Serbanescu: “Daca peste doua luni vi se propune postul de inalt reprezentant al MJ la Comisia Europeana de la Bruxelles o considerati o avansare si parasiti postul de sef al DNA?”. La aceasta intrebare a intervenit ministrul Predoiu spunand ca pentru functia respectiva nu o are in vedere pe Monica Serbanescu.

Procurorul General si-a mai pus problema perceptiei publice a DNA in conditiile in care Monica Serbanescu candideaza pe acest post de pe pozitia de consilier al ministrului justitiei “deci a unui om politic”, dupa cum a subliniat Procurorul General. Monica Serbanescu a replicat ca si-a pastrat mereu independenta ceruta unui magistrat si ca ministrul nu este un om politic ci un tehnocrat. Predoiu a completat cu precizarea ca nu a intervenit niciodata in activitatea vreunui procuror DNA.

Kovesti: Cand ati facut ultimul rechizitoriu?

Tot cu referire la cariera profesionala a Monicai Serbanescu, Kovesi a intrebat-o: “Cand ati facut ultimul rechizitoriu, daca va amintiti, intr-un dosar adevarat, avand in vedere ca din '90 sunteti procuror de judiciar? (procurorul judiciar este procurorul care prezinta dosarul in instanta, diferit de cel care realizeaza efectiv ancheta penala n.red.)”. Replica Monicai Serbanescu a fost ca nu vede un inconvenient in faptul ca nu a realizat efectiv anchete penale pentru ca “activitatea nu se cantoneaza in rechizitoriu, ba chiar, faza superioara a unui proces penal este prezentarea dosarului in instanta”.

Cu referire la faptul ca nu a realizat anchete penale, Gratiana Isac a intrebat-o cum poate evalua activitatea procurorilor de investigatie, in conditiile in care nu cunoaste efectiv specificul culegerii probelor in dosarele de coruptie. Serbanescu a raspuns ca va proceda in asa fel incat dosarele sa fie repartizate pe fiecare procuror astfel incat sa scada stocul de celor nesolutionate. In plus, Monica Serbanescu a declarat ca si-ar dori modificarea statutului DNA in asa fel incat seful directiei sa fie prezent la sedintele de judecata, nu doar sa administreze activitatea institutiei.

Vicepresedintele CSM, Gratiana Isac a intrebat-o pe Serbanescu cum procedeaza daca nu este de acord cu rechizitoriile intocmite de sefii de sectii, dezbate cazurile cu respectivii procurori sau infirma direct solutiile fara a-i consulta. Monica Serbanescu a explicat: ”Eu nu discut decat cu legea”. Potrivit Statutului Magistratului, procurorii se supun controlului ierarhic superior, iar deciziile de incepere a urmaririi penale sau de trimitere in judecata trebuie confirmate sau infirmate de procurorul ierarhic superior. In cazul DNA seful institutiei avizeaza doar dosarele penale intocmite de catre cei trei sefi de sectii: Dorul Tulus, Lucian Papici si Romeo Balan.

Statutul Magistratului prevede ca procurorul-sef al DNA este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul consultativ al CSM. Presedintele poate refuza motivat propunerea ministrului, dar Statutul Magistratului nu prevede un termen in care sa se pronunte asupra propunerii si nici de cate ori poate refuza numirea in functie. Mandatul sefului DNA este de trei ani cu posibilitatea prelungirii o singura data cu inca trei ani. DNA a fost condusa pana in 12 august de Daniel Morar, care in prezent asigura interimatul functiei, dupa ce a fost numit pentru 90 de zile de procurorul general Laura Codruta Kovesi.