Pompierii, armata, doctorii si profesorii sunt in topul increderii la romani, in timp ce la polul opus se afla politicienii. Potrivit unui studiu realizat de GFK Custom Reserch in perioada martie-aprilie 2008, serviciul de pompieri beneficiaza de cea mai mare incredere - 94%, urmat de armata - 90%. In schimb, politicienii si avocatii nu se bucura de mare trecere in fata romanilor, acestia inregistrand procente scazute: 14% si, respectiv, 42%.

Pe locul trei in topul increderii se afla serviciul postal - 89%. Si profesorii se bucura de o incredere mare in randul populatiei - 85%, in timp ce pentru doctori rata increderii este de 75%. Pe urmatoarele locuri se situeaza publicitatea, cu un procent de 58% si politia - 53%.

Ultimii clasati la capitolul incredere sunt politicienii, care au obtinut doar 14% in topul increderii.

La nivel european, clasamentul increderii este asemanator cu cel din Romania. Astfel, europenii acorda cea mai mare incredere tot pompierilor - 91%, urmati de doctori, profesori, fortele armate si politie.

Nici in statele europene politicienii nu sunt considerati demni de incredere, fiind creditati cu acelasi procent ca si in Romania - 14%. Studiul indica faptul ca in Europa de Vest increderea in liderii politici a inregistrat o valoare foarte scazuta, de 13%.

"Politicienii si-au creat o imagine indoielnica in special in Italia (6%) si Grecia (9%), dar si in Franta sau in Germania (10%)", potrivit studiului citat.

Departamentul GFK Custom Research a intervievat 19.760 de oameni din 19 tari europene si din SUA pentru a determina nivelul de incredere pentru 20 de grupuri profesionale si organizatii.