Rapoartele Comisiei Europene (CE) despre justitia din Romania si Bulgaria ar trebui sa fie gata pana vineri, 18 iulie, anunta publicatia dariknews.bg, citata de Novinite.com. Potrivit planificarii oficiale, continutul rapoartelor ar trebui facut public abia pe data de 23 iulie, in timpul conferintei cu jurnalistii acreditati pe CE, insa activitatea birourilor de la Bruxelles ar putea fi decalata din cauza Zilei Nationale a Belgiei de pe 21 iulie.

Rapoartele, elaborate in functie de cerintele "mecanismului de cooperare si verificare" in domeniul Justitie si Afaceri Interne, urmeaza sa fie prezentate, vineri, birourilor CE. De obicei, aceste lucrari sunt examinate de catre sefii de birou care adauga observatii si completari despre raport. Daca exista astfel de observatii, ele sunt supuse unor discutii cu scopul de a fi acceptate sau respinse.

In orice caz, documentele de acest gen sunt prezentate doar dupa ce au fost aprobate de toti comisarii CE si de presedintele institutiei.

Pentru a garanta continuarea reformei justitiei, a luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate si dupa aderare, CE a instituit un "mecanism de cooperare si verificare" ce contine patru obiective de referinta pentru Romania si sase pentru Bulgaria.Un raport interimar, publicat in februarie, constata intarzieri la toate cele patru obiective, in special in privinta combaterii coruptiei la nivel inalt, din cauza blocarii dosarelor fostilor si actualilor ministri pe motive de procedura.