Inspectorul scolar clujean Victoriana Boscaneanu sustine ca elevii nu ar mai copia la examenul de Bacalaureat daca ar fi supravegheati de camere video. Potrivit reprezentantului Inspectoratului Scolar Judetean Cluj camerele video ar urma sa fie amplasate in salile de curs si ar functiona si in timpul anului scolar. Imaginile video surprinse ar putea fi utlizate si ca probe in cazul unor incidente mai grave.

Idea amplasarii camerelor video in salile de clasa apartine inspectorului şcolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Victoriana Boscaneanu. Oficialul ISJ Cluj sustine ca amplasarea camerelor de supraveghere in salile de clasa ar reduce incidentele din perioada examenelor.

“Scolile sunt dotate deja cu sisteme de supraveghere video, nu trebuie decat ca aceste sisteme sa fie extinse in salile de clase. Daca sunt supravegheati, elevii nu mai sunt tentati sa copieze. In strainatate sunt institutii de invatamant care au salile de curs supravegheate si aceasta metoda a dat rezultate”, a declarat pentru HotNews.ro Victoriana Boscaneanu.

Scanner pentru aparatele electronice

Potrivit inspectorului clujean, camerele video si-au dovedit deja eficacitatea. “In Cluj, aproape 90% din scoli au in dotare camere video, care sunt amplasate pe holuri. Dupa amplasarea acestor sisteme, numarul incidentelor violente din scoli a scazut foarte mult”, a mai explicat Victoriana Boscaneanu.

Inspectorul clujean mai spune ca pentru examenul de Bacalaureat ar fi utila si instalarea unui sistem care sa detecteze aparatele electronice ale elevilor, fiind deja evident faptul ca elevii prefera sa copieze cu ajutorul telefoanelor mobile si a altor aparate. “Nu stiu tehnic cum se poate realiza, dar ar fi foarte util si un stfel de sistem”, mai spune Boscaneanu.

Imaginile video folosite ca proba

Cat despre efectul psihologic asupra elevilor, inspectorul spune ca nivelul de stres nu ar fi mai ridicat. “Ideea nu este sa stresam mai mult elevii. De aceea sunt de parere ca aceste camere sa fie functionale tot timpul. Daca elevul este obisnuit cu camera video, la examen nu va fi timorat”, a a mai explicat Boscaneanu.

Reprezentantul ISJ mai sustine si ca imaginile surprinse de camere ar putea sa fie utilizate ca probe in unele cazuri sensibile. Pentru acest proiect, Victoriana Boscaneanu va inainta o propunere Ministerului Educatiei, care ar putea stabili sursele de finantare.