Presedintele Traian Basescu a venit la Mamaia, la Ziua Justitiei, pregatit cu un discurs, despre modul cum politicienii obstructioneaza justitia, si a rostit altul, despre modul cum unii judecatori ii obstructioneaza pe cetateni. Dupa care a plecat in tromba, furios, plecare cu semnificatia unei insulte, luate ca atare, in susotelile de pe la colturi ale judecatorilor prezenti in elegantul Hotel Rex de la malul marii.

Ce l-a putut enerva in asemenea hal pe seful statului? In mod evident, discursul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, care a spus ca “baietii rai” sunt peste tot, dar sigur nu poarta robe. Altfel spus, judecatorii sunt fara pata.

Nicolae Popa, fost consilier la Cotroceni pe vremea lui Ion Iliescu, a recidivat duminica seara cu aprecierea ca in sistemul judiciar nu putem vorbi de “baieti buni si baieti rai”, intrucat toate sentintele date de judecatorii Inaltei Curti ar respecta strict legea.

A recidivat in sensul ca a repetat mesajul sau din iarna. Atunci a protestat ca expertii UE se interesau de soarta dosarelor de mare coruptie, restituite de judecatorii Curtii Supreme pentru refacerea urmaririi penale. Altfel spus, exista suspiciunea ca judecatorii au distrus munca procurorilor DNA.

Fuga de raspundere a magistratilor, girata de seful Curtii Supreme, l-a determinat pe seful statului sa-si schimbe discursul. Surse din Administratia Prezidentiala ne-au dezvaluit ca seful statului avea de gand ca, de ziua lor, sa vorbeasca mai putin despre raspunderea magistratilor si mai mult despre vina politicienilor.

S-a razgandit si, intr-unul din cele mai scurte discursuri rostite de cand a ajuns la Palatul Cotroceni, a spus ca de vina pentru esecul justitiei romanesti sunt toate cele trei puteri, incluzand asadar si justitia la panoul repetentilor.

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca prelungirea monitorizarii UE pe justitie, la un an si jumatate de la aderare, este o adevarata insulta adusa cetatenilor romani, in egala masura, de catre cele trei puteri: executiva, legislativa si judecatoreasca. Toate s-au angajat, a explicat seful statului, sa respecte “contractul semnat de Guvernului Romaniei la Luxemburg”, adica tratatul de aderare.

Discursul presedintelui l-a completat pe cel al procurorului general, Laura Codruta Kovesi, care a remarcat ca Ziua Justitiei ar putea fi sarbatorita cu adevarat doar atunci cand se va depasi situatia actuala, cand 28% din populatie nu are incredere in sistemul judiciar, iar 70% cred ca procesele dureaza in Romania exagerat de mult.

Procurorul general, ca se presedintele, au evitat sa arunce responsabilitatea blocarii sistemului judiciar strict in seama amatorismului clasei politice, care genereaza legi stufoase si contradictorii.

Pana la urma, pe Traian Basescu nu l-au iritat atat cererile capilor justitiei de a le fi respectate deciziile si, deci, implicit, independenta, cat faptul ca, prin vocea presedintelui Curtii Supreme, acestia avanseaza ideea ca solutiile date de ei sunt infailibile, deci nu pot fi nici macar comentate, si ca “baietii rai” sunt exclusiv politicienii.