Serghei Riabkov, directorul pentru cooperare europeana in Ministerul rus de externe, a exprimat iritarea Rusiei in dosarul antiracheta si fata de promisiunea formala de aderare pentru Georgia si Ucraina,spune AFP. "Declaratia NATO adauga noi intrebari si preocupari pentru partea rusa in ce priveste directia pe care o ia NATO si evolutia sa", a spus Riabkov. Surse diplomatice prezente la reuniunea Rusia-NATO, citate de NewsIn, afirma ca Putin a adoptat un ton dur, spunind ca "statalitatea Ucrainei" ar fi amenintata in cazul in care aceasta ar adera la NATO, sugerind astfel secesiunea partii de est a Ucrainei. Putin a acuzat unele tari NATO de "diabolizarea Rusiei".

Rusia este nemultumita de continutul declaratiei finale a summitului NATO, afirma Serghei Riabkov, directorul pentru cooperare europeana in Ministerul rus de externe, citat de AFP. " Contextul reuniunii NATO-Rusia s-a schimbat de ieri", a declarat Riabkov inaintea inceperii consiliului.

Rusia este deosebit de ingrijorata, a spus oficialul rus, in legatura cu promisiunea formala facuta de NATO Ucrainei si Georgiei ca vor aderara in viitor la Alianta, integrarea celor doua foste republici fiind taxata ca "o mare eroare".

Surse participante la consiliul Rusia-NATO, citate de NewsIn, afirma ca Valdimir Putin a tinut un discurs dur pe tema deciziilor finale ale summitului NATO.

Putin ar fi spus ca "statalitatea Ucrainei" ar fi amenintata in cazul in care aceasta ar adera la NATO, sugerind astfel secesiunea partii de est a Ucrainei. Acelasi surse sustin ca Putin si-ar fi aratat disponibilitatea de a reveni in Tratatul fortelor conventionale in cazul in care NATO face concesii in privinta Ucrainei.

Declaratia lui Putin nu este prima amenintare formulata la adresa Kievului. In luna martie, liderul de la Kremlin amenintase chiar cu directionarea rachetelor nucleare rusesti catre Ucraina in cazul in care aceasta ar adera la NATO si ar stationa trupe pe teritoriul sau.

La finalul Comisiei NATO-Ucraina de vineri, presedintele Iuscenko a insistat asupra dreptului tarii sale de a-si alege singura modalitatile de asigurare a securitatii.