Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a aflat într-o vizită în Brazilia, alături de procurorul general Alex Florența, de șefa instanței supreme, Alina Corbu, și de președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, Georgian Pop. Informațiile au fost făcute publice, alături de fotografii, de către autoritățile braziliene, în timp ce de la Ministerul Justiției, Parchetul General sau Înalta Curte de Justiție și Casație de la București nu a existat niciun anunț oficial.

Alina Gorghiu, Alex Florenta si Corina Corbu, în BraziliaFoto: Tribunal Sao Paulo

Informația a fost publicată pe Facebook de fostul jurnalist Ionel Stoica, actual consilier al primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că Alina Gorghiu, Alex Florența, Alina Corbu și Georgian Pop s-ar fi aflat în Brazilia în perioada timp de câteva zile. În acea perioadă, Alina Gorghiu a avut mai multe postări pe Facebook, fără a comunica însă ceva despre această deplasare. Nici Ministerul Justiției, Parchetul General sau Înalte Curte de Casație și Justiție nu au transmis nicio informație despre vizita în Brazilia.

Ministerul Justiției, comunicat publicat după ora 10.30 în care anunță vizita făcută de Gorghiu în Brazilie, între 8-12 aprilie

Ministerul Justiției, care până acum nu a comunicat nimic despre această vizită, a transmis, luni, în jurul orei 10.30, un comunicat de presă în care anunță că Alina Gorghiu și omologul său brazilian, Ricardo Lewandowski, au semnat, în 11 aprilie, „declarația de cooperare între Ministerele Justiției din România și Brazilia în domeniul justiției”.

Conform Ministerului Justiției, documentul a fost semnat în cadrul vizitei pe care Alina Gorghiu a făcut-o în Brazilie în perioada 8-12 aprilie și „are ca obiectiv intensificarea cooperării judiciare bilaterale între cele două state, cu precădere în sfera combaterii criminalității organizate, în sfera cooperării sistemelor penitenciare, în sfera materiei penale, a dezvoltării și formării profesionale a propriului personal, precum și pentru promovarea drepturilor omului”.

„Sistemul judiciar românesc este reprezentat astăzi în Brazilia la cel mai înalt nivel. Este un mesaj clar că vom acționa în sensul Declarației comune privind dezvoltarea relațiilor bilaterale, semnată anul trecut de președinții României și Braziliei. Declarația semnată azi în domeniul justiției aduce mai aproape sistemele judiciare din România și Brazilia în lupta pentru combaterea traficului de droguri. În acest sens, într-o primă etapă, vom organiza întrevederi între experții din Ministerele Justiției ale celor două state.”, a declarat Gorghiu la semnarea declarației, potrivit Ministerului Justiției

Instituția mai susține că documentul „va facilita schimburile de bune practici între cele două sisteme judiciare, România și Brazilia având încheiat un Tratat pentru Extrădare încă din 2003 și un Tratat privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, ratificat de statul brazilian în 2023. În sensul implementării declarației, se vor organiza grupuri de lucru comune pe temele de interes comun și se vor redacta informări periodice”.

„Cei doi miniștri au discutat inclusiv despre fenomenul fugarilor. Cele două părți au asigurat că buna colaborarea româno-braziliană în materie penală și a extrădării va continua. O bună coordonare judiciară internațională permite transmiterea rapidă a informațiilor, a resurselor și expertizei. Acestea contribuie inclusiv la eficientizarea cooperării în vederea extrădării „fugarilor”. Astfel, transmitem un mesaj clar organizațiilor criminale: nu există „adăposturi” sigure pentru fugari și activități ilicite”, ma spune Ministerul Justiției.

Instituția mai transmite că Gorghiu s-a întâlnit și cu guvernatorul statului Sao Paulo, Felicio Ramuth, cetățean brazilian cu origini române, căruia i-a înmânat „certificatele de naștere ale bunicilor săi români, născuți în județul Suceava, precum și actele necesare pentru redobândirea cetățeniei române”.

„Totodată, ministra justiției a avut discuții și cu membri ai comunității românești din Republica Federativă Brazilia. În cadrul întrevederii, s-au abordat subiecte precum înființarea noului Consulat General de la Sao Paulo, dar și drepturile românilor din Brazilia și proiectele susținute de aceștia”, mai spune Ministerul Justiției, care precizează că în Brazilia trăiesc aproximativ 200.000 de români.

Parchetul a anunțat luni vizita în Brzilia a procurorului general, alături de Gorghiu: „O cooperare eficientă între autoritățile judiciare facilitează extrădarea inculpaților”

Un comunicat de presă despre vizita în Brazilia a fost transmis luni, puțin înaintea orei 10.00, de către Parchetul General, care anunță că în perioada 8-12 aprilie procurorul general Alex Florența „a făcut parte dintr-o delegație de lucru” în Brazilia, „care a avut ca obiectiv intensificarea cooperării bilaterale între autoritățile judiciare din cele două state, cu accent pe combaterea criminalității organizate transnaționale”. Din delegație au făcut parte, alături de procurorul general Alex Florența, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției, Cătălin Oțel, ambasadoarea României în Brazilia, Monica Știrbu, spune sursa citată.

„O cooperare eficientă între autoritățile judiciare facilitează extrădarea inculpaților, acest demers având menirea de a transmite un mesaj clar organizațiilor criminale că nu există adăposturi sigure pentru activitățile lor ilicite”, spune procurorul general, citat în comunicat.

Parchetul mai spune că în vizita sa în Brazilia Alex Florența s-a întâlnit cu procurorul general al statului Sao Paolo, Inês Maria dos Santos Coimbra, și cu procurorul general al Braziliei, Paulo Gustavo Gonet Branco.

„Cu ocazia întâlnirii bilaterale cu procurorul general al Republicii Federative Brazilia, au fost abordate teme de interes comun, respectiv necesitatea combaterii eficiente a criminalității organizate transnaționale, specificul activităților infracționale organizate care afectează cele două state și indiciile constatate în ultimii ani la nivelul instituțiilor de aplicare a legii privind inițierea unor contacte între grupări infracționale din România și Brazilia, precum și necesitatea unei abordări pro-active a acestor provocări. În cadrul întâlnirii bilaterale s-a convenit implementarea unui canal de comunicare direct între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General al Republicii Federative Brazilia, care să permită o cooperare judiciară mult mai rapidă între autoritățile judiciare din cele două state, precum și un schimb rapid de informații și expertiză în domeniile de interes comun. Demersul se înscrie în strategia generală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de implementare a unor canale de comunicare directă și semnării unor memorandumuri de înțelegere cu autoritățile judiciare din diferite jurisdicții, care să permită o cooperare judiciară mai rapidă și mai eficientă, în contextul globalizării activităților infracționale”, spune Parchetul General în comunicat transmis luni.

„În lumea interconectată de astăzi, criminalitatea organizată transnațională reprezintă cea mai severă amenințare la adresa securității și stabilității globale. Organizațiile criminale nu cunosc granițe, exploatând adeseori diferențele dintre sistemele juridice naționale pentru a se sustrage răspunderii penale. Traficul de droguri, traficul de persoane, infracționalitatea cibernetică sunt doar câteva exemple de activități criminale care depășesc granițele naționale si reprezintă provocări semnificative pentru instituțiile de aplicare a legii. În acest context global, dominat de provocări dintre cele mai diverse, instituțiile de aplicare a legii și sistemele judiciare se văd adeseori constrânse de frontierele naționale și cadrele juridice diferite de la un stat la altul, aspect care creează provocări semnificative în investigarea și urmărirea penală a activităților criminale transnaționale. De aceea, lupta împotriva crimei organizate transnaționale necesită o abordare coordonată și coerentă la scară globală. Un sistem solid de cooperare judiciară internațională permite instituțiilor de aplicare a legii să împărtășească rapid informații, resurse și expertiză în timp real. În plus, o cooperare eficientă între autoritățile judiciare facilitează extrădarea inculpaților, acest demers având menirea de a transmite un mesaj clar organizațiilor criminale că nu există adăposturi sigure pentru activitățile lor ilicite”, a mai spus procurorul general.

Vizita, anunțată de autoritățile din Brazilia încă din 8 aprilie

Vizita a fost făcută publică de către autoritățile braziliene, mai întâi printr-un comunicat de presă transmis în 8 aprilie de Curtea de Justiție din São Paulo, care a postat și mai multe fotografii de la întâlnirea cu delegația din România.

Printr-un comunicat postat pe site și intitulat „întâlniri de lucru în sistemul judiciar din São Paulo”, Curtea de Justiție din São Paulo a anunțat că președintele curții, judecătorul Fernando Antonio Torres Garcia, s-a întâlnit cu o delegație română formată din Alina-Stefania Gorghiu, ministrul Justiției, Alina Corina Corbu președinte al Înaltei Curți de Justiție și Casație, Cătălin Oțel, ssecretar general adjunct al Ministerului Justiției, procurorul general Alex Florenta, Georgian Pop, președinte al Administrației Rezervelor de Stat (fost deputat PSD) și Monica Mihaela Stirbu, ambasadorul României în Brazilia.

„După întâlnirea cu președintele Curții de Justiție, vizitatorii vor face o vizită la Palatul de Justiție”, mai precizează instituția din São Paulo.

Și Ministerul Justiției din Brazilia a anunțat, printr-un comunicat din 10 aprilie, că ministrul Justiției și Securității Publice al Braziliei, Ricardo Lewandowski, și ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, se întâlnesc „cu obiectivul aprofundării cooperării dintre cele două țări în domeniul justiției, cu accent deosebit pe necesitatea schimbului de informații pentru o mai bună înțelegere a ordinii juridice, reglementărilor și instituțiilor din domeniul înfăptuirii justiției”.

„Miniștrii își vor exprima intenția comună de a dezvolta cooperarea și, în special, îmbunătățirea continuă a cadrului legal”, scrie Ministerul Justiției din Brazilia, care vorbește și despre „un angajament comun de a lucra în interesul justiției ca parte esențială a statului de drept și de a contribui la întărirea relaţiilor de prietenie între cele două state”.