Sase activisti anti-NATO de cetatenie germana au fost retinuti vineri in punctul de trecere a frontierei Calafat, dupa ce in masinile acestora au fost gasite mai multe materiale cu mesaje antiglobalizare.

Celor 6 tineri, dintre care 4 baieti si 2 fete, li s-a interzis intrarea pe teritoriul Romaniei. Purtatorul de cuvant al punctului de trecere a frontierei Calafat, Danut Rudareanu a explicat pentru Rador ca au fost suspiciuni cu privire la masinile cu care acestia s-au prezentat in punctul de trecere a frontierei Calafat, respectiv un autoturism si un microbuz, cu ocazia controlului de frontiera.

Politistii de frontiera au descoperit in cele doua mijloace de transport mai multe materiale constand in CD-uri, afise, pliante, insigne, de asemenea, care contineau mesaje anti-NATO si antiglobalizare, ce urmau a fi folosite in organizarea unor actiuni protestatare anti-NATO cu potential violent, cu ocazia summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti.

Danut Rudareanu a explicat ca "prin mesajele pe care acestia le aveau inscriptionate, fiind atat in limba engleza, cat si in alte limbi de circulatie internationala, unele fiind chiar in limba romana, cativa fluturasi, s-a considerat ca acestia puteau sa instige la violenta persoanele care le putea primi si care citeau aceste mesaje".

Pe de alta parte, Agentia de Monitorizare a Presei si APADOR-CH au anuntat printr-un comunicat de presa ca iau act cu ingrijorare de retinerea celor sase cetateni germani la Calafat.

Comunicatul dat de cele doua organizatii spune ca, daca retinerea celor sase a fost bazata pe incercarea de introducere in Romania a unor materiale anti-NATO si anti-globalizare, atunci statul roman incalca grav drepturi fundamentale ale unor cetateni europeni: dreptul la libertatea personala, la libera circulatie si la libertatea de exprimare.

"Solicitam Politiei de Frontiera sa faca publica imediat motivatia legala a acestei retineri si a refuzului de a permite accesul in tara si sa tina cont de legislatia in vigoare in luarea oricarei decizii.

AMP si APADOR-CH vor face cunoscut imediat acesta grava situatie tuturor partenerilor lor internationali, organizatii si organisme de aparare a drepturilor omului", se arata in comunicatul celor doua organizatii.