Patriarhia sustine ca decizia de a permite preotilor sa candideze la postul de consilier judetean sau local are la baza solicitari din Transilvania. Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, le-a recomandat miercuri preotilor din Transilvania sa nu candideze si a stabilit un set de reguli pentru cei care se decid totusi sa intre in cursa electorala.

Informatia pe scurt:

  • 7 martie. Patriarhia anunta decizia Sfantului Sinod de a permite preotilor sa candideze la un post de consilieri local sau judetean
  • 12 martie. Mitropolitul Bartolomeu Anania recomanda preotilor sa nu participe la alegerile locale
  • 13 martie. Patriarhia trimite un comunicat prin care spune ca decizia Sfantului Sinod are la baza solicitari ale comunitatilor din Transilvania. In replica, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului spune ca nu are stiinta de astfel de solicitari.

“Pe baza experienţei acumulate în ultimii ani, propunerea de a se permite preoţilor să candideze ca independenţi în Consiliile locale şi Consiliile judeţene a venit tot din Transilvana”, se precizeaza intr-un comunicat al Patriarhiei. Parintele Constantin Stoica a explicat pentru Hotnews.ro cum a ajuns aceasta propunere venita din Transilvania pe masa Patriarhiei.

“Au fost comunitati din Transilvania care ne-au solicitat ca preotii sa fie lasati sa candideze la primarie. Aceste comunitati au incredere in preoti si considera ca acestia sunt potriviti pentru aceasta functie. Totusi, Sfantul Sinod a decis sa pastreze interdictia pentru preoti de a candida la primarie”, a explicat parintele Stoica. In replica purtatorul de cuvat al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov contrazice afirmatiile Patriarhiei.

“Din partea Mitropoliei Clujului nu a pornit nici o solicitare, poate au fost solicitari din partea Mitropoliei Ardealului, din partea noastra sigur nu”, a declarat Bogdan Ivanov.

Bartolomeu: “sa se abtina”

Replica Patriarhiei este un raspuns la reactia Mitropolitului Bartolomeu Anania, care a transmis ieri o scrisoare catre preotii subordonati Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, prin care le recomanda sa nu candideze la alegerile locale. “Sa se abtină de la implicarea lor in organismele politice ale statului, cum sunt consiliile locale si judetene” este recomandarea IPS Bartolomeu catre preoti.

In opinia Mitropolitului Bartolomeu “preotul este un soldat al bisericii, si i se permite in mod excepţional să participe la viaţa cetăţii, dar în condiţiile pe care le-am enumerat noi”. In scrisoare trimisa preotilor IPS Bartolomeu a transmis conditiile stabilite de Sfantul Sinod pentru preotii care vor candida. Astfel preotilor le este interzis sa se alieze cu partidele politice, sa utilizeze biserica si fondurile bisericesti in campania electorala.

Pentru a a-si depune candidatura la una din functiile de consilier local sau judetean, preotii trebuie mai intai sa treaca de o analiza a chiriarhului si sa fie avizat de Permanenţa Consiliului Eparhial

Preotul electoral este misionar social

Patriarhia sustine ca decizia Sfantului Sinod este un experiment in urma caruia se va lua o decizie finala asupra implicarii in viata politica si in administratia publica.

“Conducerea Bisericii este constienta de riscul unei posibile secularizari a comportaentului preotilor activi in Consiliile locale si judetene, dar si de posibilele avantaje ale influentei pozitive pe care preotii o pot exercita asupra celorlalti consilieri, daca acestia au o viata spirituala intensă si un simt practic. Prin urmare, consideram ca este prematur sa emitem judecati radicale si pripite inainte de a vedea roadele acestei misiuni sociale a preotului”, se mai arata in replica Patriarhiei.