Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la semnarea pactului pentru educatie de catre societatea civila ca in decurs de 10 ani legile educatiei au suportat 28 de modificari: "fiecare ministru a facut schimbari punand pe ele eticheta reforma". Seful statului a subliniat ca din acest motiv in ultimii 17 ani educatia a coborat consistent in toate evaluarile internationale.

"Pactul ramane in continuare deschis. Nu este un act politic, este un act necesar, si atat, si mai ales, faptul ca in protocol nu se scrie despre salariile profesoriilor...Este un lucru extrem de complex, elaborarea strategiei, de aceea termenul de 18 luni mi se pare rezonabil, chiar daca, printr-un efort ar putea fi redus la 12 luni. Toti avem nevoie, cat mai repede, de aceasta strategie pe baza careia sa se scrie legile. Nu mai avem nevoie de un sistem de educatie in care intai se scriu legile, si apoi vedem ce facem ca sa le aplicam", a declarat Traian Basescu.

Trei sindicate din invatamant nu au semnat pactul pentru educatie

Trei dintre cele patru federatii sindicale din invatamant nu au semnat Pactul National pentru Educatie. Reprezentantii profesorilor sustin ca cele opt obiective, asumate prin acest document, ignora problemele salariatilor din invatamant.

Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, Federatia Spiru Haret si reprezentantii Federatiei Alma Mater sustin ca, in forma sa actuala, Pactul National pentru Educatie este pur declarativ si nu impune nicio obligatie autoritatilor centrale sau locale.

Reprezentantii celor trei federatii sindicale sunt nemultumiti ca nu au fost consultati atunci cand s-a redactat documentul. Ei considera ca semnarea pactului are o conotatie politica si, in cazul in care l-ar accepta, ar insemna sa isi asume un document care, in viitor, le-ar ingradi posibilitatea sa actioneze in interesul profesorilor.

Presedintele Traian Basescu i-a invitat luni la Palatul Cotroceni pe reprezentantii profesorilor, asociatiile de parinti, ale elevilor si studentilor si toate ONG-urile interesate de procesul de invatamant sa semneze Pactul National pentru Educatie, dupa ce saptamana trecuta acelasi pact a fost semnat de toate partidele politice.

Pactul National pentru Educatie prevede, printre altele, alocarea a 6% din PIB pentru educatie in perioada 2008-2013, plus 1% pentru cercetare. In Pact este, de asemenea, garantat accesul la educatia gratuita pana la absolvirea liceului si se stabileste principiul "finantarea urmeaza elevul".