Primul ministru Calin Popescu Tariceanu s-a aflat, astazi, pentru prima data, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unei invitatii lansate de presedintele acestei institutii, Lidia Barbulescu. Premierul a declarat, la finalul intalnirii, ca atat Guvernul, cat si CSM au responsabilitati in ceea ce priveste procesul de reforma al justitiei, si, in consecinta, "nimic nu e mai firesc decat acesata intalnire". Primul ministru, ministrul Justitiei si reprezentantii CSM au vorbit despre asigurarea unei mai bune colaborari intre Executiv si CSM, despre caile pentru a asigura "o independenta reala a justitiei", dar si despre salarizarea magistratilor sau gasirea unui nou sediu pentru CSM.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa precizeze si ca se fac eforturi pentru ca justitia din Romania sa iasa de sub monitorizarea Comisiei Europene la sfarsitul acestui an.

Premierul a promis ca va incerca sa rezolve cat mai repede problema unui nou sediu pentru CSM.

In ceea ce priveste salarizarea magistratilor, primul ministru a afirmat ca vrea sa traga un semnal adresat tuturor magistratilor: "Executivul este cel care face politica salariala in Romania. O serie de decizii ale unor instante care au acordat majorari salariale pentru magistrati si au bulversat sistemul nu trebuie sa mai fie o practica in viitor", a aratat el.

Primul ministru a tinut sa precizeze ca, prin venituri, va trebui asigurata o reala independenta a justitiei, insa, spune el, lipsa de personal din domeniu nu este cauzata de salarii sau de lipsa de bani, ci de slaba pregatire a tinerilor absolventi, care nu reusec sa promoveze examenele de intrare in magistratura.

Premierul a vorbit si despre condamnarile statului roman la CEDO: "Am fost confruntati cu cateva astfel de situatii. Trebuie sa vedem ce se poate face".