"Cum pleci din tara... ca nu se mai poate" este titlul uneia dintre rubricile forumului medicilor rezidenti din Romania. Aceasta contine informatii despre programe speciale dedicate celor care vor sa-si gaseasca un loc de munca in sistemul sanitar din SUA, Franta, Spania, Germania, Norvegia, Noua Zeelanda, Canada, Belgia, Suedia, Portugalia, Austria, Irlanda, Elvetia, Italia, Emiratele Arabe Unite sau chiar Irak. Dupa sase ani de facultate si inca 2-3 de rezidentiat, tinerii medici sunt dispusi sa mai invete cateva mii de pagini pentru a fi admisi in programele care le ofera sansa de a profesa in alta tara. Potrivit datelor facute publice de Ministerul Sanatatii, aproape 9000 de medici si asistente si-au depus deja actele cerute pentru angajarea intr-un alt stat din UE.

Diferente fata de Romania

Cei deja plecati isi impartasesc experientele si dau sfaturi celor care abia acum se gandesc sa paraseasca tara si chiar ii cazeaza daca e nevoie. Cele mai multe accesari le au subiectele despre programele prin care se poate pleca in Statele Unite

  • "Alternativa e sa pleci acolo unde poti (...) pentru ca nu e de stat, iar situatia nu se va imbunatati inainte de 2020, cand vom avea peste 40 ani... eu as pleca in State, daca as fi student in an terminal si as avea finantele de acum...daca nu, in Europa", scrie cineva care s-ai ales nickname-ul "surgeon". Aceeasi persoana, emigrata in Suedia, a calculat ca salariul pe care-l ia este de 23 de ori mai mare decat cel primit la plecarea din Romania.
  • "Feriti-va de Canada cat puteti. Cum de ce? Nici nu stiu cu ce sa incep…(...) Oamenii sunt ingrozitor de amabili. (...)Mai mult, se munceste. Nasol, nu?  E curat! Prea curat! Au preturi destul de mici! (...) Studentii au acces gratuit la piscine, sali de sport (...) Cum, nu se recicleaza manusile, varful la pipete? Cum adica nu se printeaza decat pe o parte a paginii? Cum, un "graduate student" poate sa se intretina singur din bursa, eventual sa-i mai si ramana? (...) Ingrozitor, revoltator, ce mai, penibil, nu?", scrie si "adi" despre viata sa in Canada.

Comentarii la afirmatiile lui Nicolaescu

Dupa ce HotNews.ro a publicat interviul realizat cu Eugen Nicolaescu, printre cele peste 100 de comentarii ale cititorilor s-au regasit si unele scrise de actuali sau viitori medici rezidenti care si-au prezentat propriile argumente legate de plecarea din tara.

  • "Sunt studenta in anul 6, iar sotul meu e rezident in anul 1. Asteptam primul lui salariu, care va fi in jur de 6 milioane de lei vechi. Avem de platit cheltuielile la apartamentul in care stam in chirie si speram sa ne ramana niste bani ca sa ne facem un stoc in frigider. Dupa asta......ramane de vazut. Vom suna parintii pt extra-bani, pt ca nu vom rezista nici macar o saptamana asa. ce sa facem? e de condamnat ca abia asteptam sa termin si eu pentru ca sa putem sa plecam din tara asta?!?!", se intreaba "Maria".

Nu salariul mic este singurul motiv pentru care viitorii medici pleaca din tara:

  • "In afara de salariu, medicii rezidenti pleaca si pentru ca in spital sunt pe post de mobilier sau scribi si nu-i invata nimeni nimic. Iar apoi, dupa rezidentiat, se prevede inca o perioada de somaj glorios pentru ca toate posturile scoase la concurs se atribuie pe alte criterii decat competenta", scrie "In curand emigrant" in subsolul interviului cu Eugen Nicolaescu.
  • "Eu prefer sa muncesc 70 ore pe saptamina si sa invat toata viata (ca sa nu omor oameni), dar sa cistig decent, sa imi permit o viata confortabila si sa calatoresc prin toata lumea. Este chestie de optiune personala. Medicii din Romania nu au aceasta optiune, oricit de mult ar munci, daca sint cinstiti ramin saraci", mai spune si "Code Blue"

Cat priveste salariile primite de tinerii medici in Europa, reactia lui "Brainstorm" este edificatoare:

  • "Doctore cu 2000Euro/luna in Europa o sa fii de rasul lumii, umilit peste tot.Probabil asta-i un salariu de asistenta medicala. Daca insa spitalul care te angajeaza iti plateste locuinta cu toate utilitatile atunci cu 2000Euro/luna poti sa supravietuiesti dar o sa fii tratat ca 'un pauvre docteur roumain'".

9000 de salariati fug de sistem

Potrivit unor informatii facute publice de Ministerul Sanatatii, aproape 9000 de medici si asistente medicale au depus cereri pentru a li se elibera actele necesare pentru dobandirea unui loc de munca intr-un alt stat UE. Din acestea, in cazul a 3.700 de medici si 2000 de asistenti medicali si moase au fost deja eliberate certificatele prin care le sunt recunoscute studiile.

In acest timp, Camera Federativa a Medicilor din Romania cer ca salariul unui medic proaspat iesit de pe bancile facultatii sa fie de minim 16 milioane de lei vechi. Intr-o conferinta de presa organizata marti, reprezentantii CFMR au afirmat ca salariul medicilor debutanti este la acelasi nivel ca si in urma cu zece ani, iar cel primit de medicii aflati la final de cariera a crescut de trei ori. Presedintele CFMR, Dan Peretianu, a precizat ca nivelul salarial in sistemul sanitar din Romania este de zece ori mai mic decat cel din UE si de 15-20 de ori mai mic decat cel din SUA.