Interviu HotNews.ro - BBC

VIDEO Un medic rezident catre Nicolaescu: sa raman in tara pentru 13 milioane pe luna sau sa plec in Franta pentru 2000 de euro?

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Duminică, 3 februarie 2008, 13:53 Actualitate | Esenţial


Eugen Nicolaescu
Foto: Rompres
Disputa spectaculoasa intre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si Paul Ionescu, medic rezident la Bucuresti in ultimul an. Nicolaescu a incercat, intr-un interviu HotNews.ro-BBC, sa-l convinga pe medicul rezident sa ramana in tara pe motiv ca medicii vor primi in acest an cele mai mari cresteri salariale, 11,5% - la care se adauga si alte sporuri. “Medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine”, i-a spus ministrul Sanatatii. “Este absolut umilitor”, i-a raspuns Paul Ionescu si l-a anuntat pe ministru ca va pleca in Franta, unde tocmai a castigat un concurs.

Rep: Sa presupunem ca, Doamne fereste!, domnule ministru, va internati intr-un spital din Romania ca un cetatean de rand. Vi se spune ca trebuie sa stati doi in pat. Stati?
EN: Depinde.

Rep: De cine depinde?
EN: Depinde de foarte multe lucruri, pentru ca aici lucrurile nu sunt atat de simple cum vi se par. Ele sunt mai complicate putin. Sunt oameni care ajung la spital pentru ca intr-adevar trebuie sa ajunga la spital. Sunt oameni care vor sa ajunga la spital cand vor ei. Nu cand le spune medicul. Si atunci accepta toate aceste conditii. Mai sunt perioade cand, de exemplu, sunt multe viroze. Sectiile de boli infectioase sunt dimensionate pentru situatii normale, pentru situatii, sa spunem, de medie de criza de viroza, sau de alta boala transmisibila. Daca se intmapla sa fie o epidemie de viroze si oamenii ajung in spital, sigur ca la un moment dat ajung sa fie doi, trei in pat.

Rep: Sa stiti ca si inainte de epidemia de viroze se intampla asta si avem foarte multe reclamatii chiar din partea cititorilor HotNews.ro, care au reclamat ca regula, daca vreti, aproape, in spitalele romanesti.
EN: Eu nu va inteleg, unde vreti sa duceti discutia, dar refuz o asemenea atitudine, deci o refuz, pentru ca n-aveti dreptate si pentru ca sunteti tendentios. Fara nici un fel de discutie. Pentru ca in Romania exista niste paturi care sunt normate dupa foarte multe criterii corecte si obiective.

Rep: Nu se sta doi in pat?
EN: Se sta in pat in situatii de criza, de epidemii sau de alte probleme, dar nicidecum ca este regula generala. Daca vreti sa insinuati asta, gresiti. Sunteti pe un drum fals, si nu este corect si nu este adevarat. Si va rog sa-l dovediti. Altfel e usor sa spui din doua cazuri. Din trei exceptii, din noua exceptii.

Rep: Avem la telefon un medic rezident in Romania, in Bucuresti, domnul Paul Ionescu. Se sta, domnule Ionescu, doi in pat in spitalele din Romania sau nu?
EN: Dansul lucreaza intr-un spital, nu lucreaza in toate spitalele din Romania. Regret ca puneti o asemenea intrebare tendentioasa si, dupa opinia mea, manipulatoare.

Rep: Va ascult, domnule Ionescu.
PI: Intr-adevar, exista spitale in care sunt doi pacienti intr-un singur pat, insa eu pe aceasta cale as dori sa-l felicit ca este primul ministru al Sanatatii care a incercat sa faca o reforma, deci trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Ce-i drept, este o reforma insuficienta si probabil nu a fost aplicata in toate spitalele. Eu, ca medic rezident in anul V, am un salariu de 8.200.000 lei vechi pe luna.

Paul Ionescu: ultimul salariu pe care l-am luat este de 8.200.000

Rep: O sa va si spuna domnul ministru, si spun eu inaintea sa, ca sa simplificam lucrurile, ca anul acesta salariile vor creste cu 11,5%, adica cat veti lua in 2008, domnule Ionescu?
PI: Probabil ca voi lua pana in 9 milioane lei pe luna.

Rep: Perfect. 9 milioane de lei pe luna. Va tine in continuare in sistemul de stat acest salariu?
EN : Numai o clipa. Ati mai auzit si de sporul de preventie de 11%? Inca 900 de lei cu 1 ianuarie. Hai sa o ducem pana la capat. Sa-l intrebam pe domnul doctor cu toate elementele corecte.

Rep:  Mai adaugati si acest spor domnule Ionescu. Cat veti lua?
EN:  ...adaugati si o prima de stabilitate din trimestrul II.

Re: Adaugati si prima de stabilitate.
EN: Si ea care se duce la 9 milioane – 10 milioane de lei , si inca una in trimestrul 4 de 9 - 10 milioane, adaugati si sporul locului de munca in care lucrati, adaugati si garzile pe care le faceti, adaugati toaste aceste lucruri si vedeti ca ajungeti la o suma pe care poate sa si-o permita Romania astazi.

Rep: Daca adaugati toate aceste sporuri, facilitati, procente, majorari de salarii, domnule Ionescu, cat castigati pe luna?
PI: Eu am luat patru milioane acest spor de stabilitate. In schimb ultimul salariu pe care l-am luat este de 8 200 000 de lei pe luna, daca domnul ministru doreste am sa pot sa-i aduc si fluturasul, pentru ca am fluturas, fie daca domnul ministru cunoaste asa de bine aceste cifre, as dori sa ne spuna si noua daca stie cumva cat este platit un medic rezident in UE?

EN: Intre 1200 si 2100 (euro - n.r), depinde de tara in care locuieste medicul respectiv.

PI: Eu as dori sa-mi dati si mie un sfat, am inteles ca sunteti economist, este clar. As dori sa stiu asa cu sinceritate, in conditiile in care eu peste 6 luni voi sustine examenul de specialist si voi avea un salariu sa nu spunem de 9 milioane, sa spunem de 13 milioane, dvs. ce ma sfatuiti in situatia economica actuala din Romania: sa raman sa-mi exercit profesia de medic in Romania pentru acesti bani, sau sa accept oferta UE pentru un salariu de cel putin 2000 de euro pe luna?

Nicolaescu: cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti

EN: Domnule doctor, eu va sfatuiesc sa va faceti meseria acolo unde vreti dvs. cel mai bine. In afara de asta, vreau sa va mai spun un lucru. Din pacate, foarte multa lume in tara asta vorbeste fara sa stapaneasca informatiile pana la capat. Si am sa va spun de ce spun acest lucru, fara sa va suparati pe mine. Incepand cu anul 2007, cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti, tocmai stiind ca sunteti la marginea prapastiei in ceea ce priveste salarizarea. Cele mai spectaculoase cresteri salariale. La fel se vor face si in 2008. Dupa opinia mea, medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine prin aplicarea acestor cresteri salariale. Dar este insuficient fata de cat are nevoie, sunt de acord cu dvs.

PI: Domnule ministru, este absolut umilitor!

EN: Domnule doctor, dar asta spune si un profesor, asta spune oricine in tara asta, ca totul este umilitor.

PI: Domnule ministru, noi suntem medici, am facut sase ani de zile o facultate, am facut cinci ani de zile rezidentiatul, am 33 de ani, sunt in imposibilitate de a-mi intemeia o familie.

EN: Vreau sa va spun ca prin modificarile pe care le-am facut o sa vedeti ca medicul specialist, in prima zi de munca, prin grila minima de salarizare pe care am facut-o, are 14 milioane salariu. Dar la astea 14 milioane se adauga ce v-am spus eu mai departe, sporul de preventie de 11% care se da lunar la acest salariu, se mai adauga sporurile locului de munca pe care o sa-l aveti, ca nu stiu  la ce spital o sa lucrati, ca o sa fie 20%, ca o sa fie 70% spor.

PI: Nu discutam despre ce o sa fie, noi discutam despre ce este acum.

EN: Nu, eu va spun cand o sa fiti medic specialist, peste 6 luni de zile. Asta va asteapta, domnule doctor. Si dvs. o sa optati: ramaneti sa lucrati in Romania, sa lucrati cu pacientul roman si statul roman care v-a platit scolarizarea, sau sa lucrati in alta parte. E optiunea dvs.

Strategia lui Nicolaescu: cresteri permanente de leafa pentru medici

Rep: Domnule ministru, problema in discutie aici cred ca e dincolo de cazurile particulare, si anume strategia pe termen lung. Si vreau sa va intreb daca Ministerul Sanatatii are o astfel de strategie pe termen lung, pentru ca Romania sa nu  se confrunte cu un exod al medicilor in UE?
EN: Strategia pe temen lung vine din fapte, domnule Tapalaga. Fapta este urmatoarea: perioada 2005 – 2008, anul pe care-l discutam, salariile in Romania au crescut in medie cu 61%, la medici au crescut cu 85%. Deci cu 24% mai mult decat la restul. Asta a fost strategia, sa dam mai mult la categoria sociala defavorizata care este cea a medicilor. La fel sunt si asistentii medical, ca si ei vai de capul lor cum o duc. Deci asta a fost strategia. Strategia va fi in continuare la fel: sa dam cresteri mai mari permanente anuale medicilor decat celorlalte categorii sociale.

Rep: Dar pe moment, sigur, pe termen lung proiectia pare imbucuratoare, dar un medic rezident, ca domnul Ionescu, de pilda, nu are o perspectiva in urmatorii ani…
EN: Domnul Ionescu o sa ia anul asta in plus cu 32%. Cu tot ce v-am spus eu pana acum.

PI: Ce inseamn acesti bani, domnule ministru, daca imi permiteti?

EN: Daca ducem 32% de care v-am spus la brutul respectiv, se duce la vreo 16 milioane, o sa ajungeti la un net de vreo 12 milioane jumate – 13. Asta inseamna o crestere de peste 25-30% pe net, in acest an. O fi mult, o fi putin, dvs. apreciati.

Rep: Domnule Ionescu, vreau sa va intreb, si asta ar fi ultima chestiune, daca dvs aveti incredere ca strategia ministerului, proiectata de ministrul Nicolaescu, va functiona sau credeti ca Romania se va confrunta si pe viitor cu un exod al medicilor Uniunea Europeana?
PI: Sunt convins ca medicii in urmatorii 5-10 ani vor pleca din Romania. Suntem mai respectati…

Ionescu: pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri salariale, voi pleca in Franta

Rep:  Poate nu chiar toti, domnule Ionescu.
PI:  Nu toti. Majoritatea. Cei care doresc sa-si intemeieze o familie, cei care doresc o viata mai buna, cei care doresc sa-si exercite profesia intr-un mediu care nu este umilitor atat pentru ei, cat si pentru pacienti, cei care nu vor suporta sa explice in fiecare zi pacientilor de ce este necesar sa alegem un tratament mai ieftin si mai prost, de altfel, decat un tratament mai scump si mai bun. Toti acesti oameni care vor dori intr-devar sa-si exercite profesia de medic cu demnitate, atat fata de ei cat si fata de pacienti, cu siguranta vor alege o tara care le va plati aceste servicii la adevarata lor valoare. Eu nu o sa apuc niciodata sa vad acest sistem eficient.

EN: Eu sunt convins ca in 2-3 ani dvs. o sa participati la acest sistem cu eficienta.

PI: As dori inca o intrebare sa-i pun domnului ministru, va rog frumos, repede.
Voi fi foarte scurt. Dupa ultimele estimari, as dori sa-mi spuna domnul ministru, daca exista un deficit sau un excedent de medici in Romania?

EN: Exista un deficit, toata lumea stie asta.

PI: Daca exista un deficit, domnule ministru, de ce nu sunt motivati medicii sa ramana in Romania…

EN: Dar asta facem, cresterile salariale mari de care va spuneam asta inseamna.

PI: De exemplu, pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri, imi pare rau.

EN: Dvs nu sunteti, dar poate ca altii sunt motivati. De la caz la caz, nu-i luam pe toti dupa dvs.

PI: Domnule ministru, este necesara o reforma mult mai profunda a sistemului, nu petice. Eu va apreciz pe dvs, sunteti un foarte bun politician…

EN: Sper sa fiti omul pe care eu l-am convins sa ramana in Romania

PI. Din pacate, ce sa va zic dvs, tocmai am sustinut un examen in Franta si cu cea mai mare probabilitate voi pleca, dar asta este o problema personala.

EN: Sa stiti ca am deja doi doctori din Franta care se intorc in Romania, dupa zece ani.

PI: Probabil ca se intorc sa-si vada parintii, domnule ministru.

EN: Nu, nu. Se intorc definitiv. Mi-au cerut sa le asigur locuri de munca. Le-am zis: eu nu pot sa va asigur locuri de munca. Posturile care se scot la concurs, concurati pe le, ca asta este.

PI: Eu ma bucur ca exista intr-adevar o reforma, este insuficienta, nu se vede in spitale, dar poate in urmatorii 30 de ani Romania o sa ajunga la jumatatea…

EN: Fiti mai optimist…

PI: Nu, nu pot sa fiu mai optimist domnule ministru. Imi pare foarte rau.

EN: Va rog eu frumos.

Nicolaescu : nu ne puneti noua in carca relele din ultimii 30 de ani

Rep: Cu pesimismul domnului Paul Ionescu, va multumim pentru interventie. Am asistat la un dialog trist, dar dvs. proiectati optimsm. Pana una, alta realitatea este ca pleaca medici rezidenti din Romania, si nu doar rezidenti, ci si medici cu experienta.
EN: Stiti cati pleaca?

Rep: Cati?
EN: Circa 3-4 % din numarul de medici pe care il avem in Romania. Sigur ca poate fi mult, poate fi putin.

Rep: Pe an, pe luna?
EN: Pe an. Cele 13,6 miliarde de euro de care avem nevoie sa schimbam tot sistemul nu poate sa le puna Romania intr-un an. Daca i-ar avea astazi tot ar trebui vreo 2-3-4 ani sa se produca efectele. Sunt licitatii, sunt constructii, sunt aparaturi de adus, deci asta este Romania. De ce vreti s-o faceti altfel decat e ea? Asta e Romania noastra, ne place sau nu ne place.

Rep: Incercam sa aratam exact asa cum e Romania
EN: Si noi incercam sa facem ceea ce trebuie, dar dvs. ne puneti noua in carca toate relele din 25-30 de ani. Nu cred ca meritam un asemena tratament. Dar va mai dau o veste buna. Anul 2008 o sa fie anul in care se vor pune in functiune 4 spitale la care a inceput constructia in 1992 – 1994. E vorba de spitalele din Urziceni, din Fetesti, din Ineu si din Falticeni. In sfarsit, dupa 2006, 2007 si 2008, trei ani consecutivi in care am facut investitii in aceste spitale, le terminam. Romania o sa aiba, in sfarsit, 4 spitale noi.

Rep: Asta e o veste buna.
EN: Si cele 2500 de ambulante. Lumea nu le vede pe acelea

Rep: O veste si mai buna. Domnul Lazarescu…
EN: De fapt, dvs nu le vedeti.

Rep: Domnul Lazarescu invie. Sau are sanse sa nu moara atat de repede.
EN: Bine spus.

VIDEO:
De ce nu au venit reprezentantii industriei farmaceutice in emisiuneInterventie Paul IonescuInterventie Viorel VasileNicolaescu despre medicamenteCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14836 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  E greu sa fii doctor (Duminică, 3 februarie 2008, 14:16)

  Alex [anonim]

  E greu sa fii doctor.Insa majoritatea iau spaga/baccis de la fiecare pacient.Nui dai spaga, nu se uita la tine.

  Le trebuie salarii mai mari ca sunt doctori totusi, insa trebuie bagati la puscarie daca mai iau spaga.Pot fi prinsi in flagrant foarte usor.Pur si simplu agenti sub acoperire merg la doctor si incearca sa dea.Daca ia, l-a prins.
  • 0 (0 voturi)    
   mai gindeste-te (Duminică, 3 februarie 2008, 20:13)

   Googler [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Da, este foarte greu sa fii doctor. In fiecare zi sa mergi sa vezi oameni bolnavi, sa ai pentru fiecare ceva de zis, o incurajare, un zimbet si o vorba buna... si responsabilitatea vindecarii lor. Asta in conditiile in care acasa te asteapta si pe tine poate unul sau doi copii pe care trebuie sa-i hranesti, sa-i imbraci si sa le asiguri o educatie pe masura (ca doar esti doctor, nu muncitor) dintr-un salar de 9 milioane. Tu te-ai interna intr-un spital sa te opereze un rezident sau un specialist tinar care (pentru ca nu-si permite) vine la servici cu bicicleta sau cu autobuzul, nervos ca in oras e mizerie sau ca l-a imbrincit un nespalat... sau ca pur si simplu nu i-au ajuns banii sa-si ia de mincare? Inainte de a arata cu degetul, gindeste-te.
   • +1 (1 vot)    
    Eu am zis ca e greu (Duminică, 3 februarie 2008, 22:29)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Googler

    Si nu am spus la misto.
    Stiu ca e greu, dar nu e normal ca oamenii sa nu mearga la doctor pentru ca nu vor sa se puna in pozitia de a da spaga.
    Vrem un pret fix.Costa x lei consultatia si noi ii platim.
    Deasemenea vrem si respect.
   • 0 (0 voturi)    
    Propui ce? (Duminică, 3 februarie 2008, 23:02)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Googler

    Sa legalizam spaga?
   • +1 (1 vot)    
    Ce vorbesti domnule? (Luni, 4 februarie 2008, 6:01)

    Stefan [anonim] i-a raspuns lui Googler

    Pai de ce te-ai facut doctor domnule? Ca e grea meseria? Orice meserie e grea pe lumea asta! Trebuia sa te faci doctor/medic din placere domnule nu sa vii acum si sa te plangi ca e greu si nu esti platit! Stiai foarte bine care e viata ce te asteapta dupa terminarea facultatii in tara. Daca aveai de gand sa pleci, dinainte trebuia sa pleci fara sa faci valuri penibile cu are ofuscate. Si ce sa zicem despre restul populatiei? Nu merita si acest rest o viata mai buna?
    SI la urma urmei de ce comparati situatia d ela noi cu cea din Franta? Unde nu au cunoscut o regresie de 50 ani de pe urma comunismului si a rusilor. Du-te domnule si lucreaza acolo insa plateste statului roman scolarizarea sau si mai bine ar fi s ava puna sa platiti taxele scolare de acolo. Luati spre ex. SUA unde locuiesc si platesti pentru un ande studii intre 30.000 si 45.000 USD. Terminati o facultate in RO si apoi brusc va treziti sa aruncati cu r...t in tara natala. Secaturi, domnule, secaturi.
    • 0 (0 voturi)    
     bani, bani, bani (Luni, 4 februarie 2008, 11:22)

     cucurigu [anonim] i-a raspuns lui Stefan

     in aceeasi ordine de idei si statul roman ar trebui sa plateasca rezidentul si viitorul medic la salariile din tarile vest europene sau SUA. Sa zbieram ca oamenii care vor un trai normal sunt niste secaturi pentru ca vorbesc pe fata de problemele existente e un nationalism prost inteles.

     pana la urma problema platii scolii / responsabilitatea viitorului angajat fata de tara care l-a antrenat e foarte bine rezolvata in momentul de fata: sistemul universitar si de educatie face absolut minimul pentru studenti si acestia isi decid viata in ordine de prioritatile lor. nimic pentru nimic
    • 0 (0 voturi)    
     comparatie (Luni, 4 februarie 2008, 12:13)

     Cosmin [anonim] i-a raspuns lui Stefan

     Doar o mica comparatie:
     1. Angajat Call Center (Serviciu Clienti - norma intreaga ):
     - pregatire: pote fi inca student
     - competente: sa vb coerent iin priincipiu
     - salariu minim: 600RON daca nu lucreaza in ture si maximul poate ajunge sa depaseasca 1600 RON
     2. Medic rezident:
     - pregatire: 6 ani de studiu
     - competente: in functie de specializare
     - salariu minim: 600 RON

     Astea sunt niste cifre estimative insa comparatia este de prisos. Oricum se pare ca e mai eficient sa lucrezi la Call Center decat sa stai printre bolnavi nu? Este strigator la cer ca dupa ce isi tocesc la propriu coatele atatia ani in facultate + inca 5 de rezidentiat nu isi pot intretine o familie si au salariul comparativ sau chair mai mic (fara sa fiu nerespectuos) cu al unui telefonist.
     Totusi nu vorbim despre niste necalificati in cele din urma nu?
     Nu ii plang de mila pe doctori insa vorbesc aici de generatia tanara care nu poate sa isi construiasca un viitor in romania pe masura specializarii. Va doresc la toti sanatate maxima ca sa nu ajungeti sa stati 2 in pat in spital si sa dati spaga la doctori.
    • 0 (0 voturi)    
     de ce pleaca medicii (Luni, 4 februarie 2008, 18:51)

     Florina [anonim] i-a raspuns lui Stefan

     Raspuns bazal si banal din partea ...presupun cuiva care nu lucreaza f tare neuronii .....Romania o duce greu , romanii o duc greu , toti : doctori , muncitori , profesori , bucatari etc . Ne multumim sa ne balacarim intr-o vaicareala continua de vreo citiva ani .....ne multumim sa ne aratam unul pe altul cu degetul , zicind : ala a facut , ala e vinovatul .....Ca medic , plecat de citiva ani din Romania , fara nici o intentie de a ma intoarce in tara , cred ca romanul nostru e lenes in tara lui ! Nu sint conditii , sistemul de sanatate are deficiente , dar dl rezident sa-si raspunda singur la ce ora vine si la ce ora pleaca de la serviciu , cita responsabilitate certa are , cite nopti a tremurat pt viata unui pacient samd. Am fost patru ani rezident in Romania si stiu ca in afara de foi de observatie alta treaba nu aveam ; din varii motive : ca medicul titular cu care lucram se temea sa nu-i fur spaga sau din pura tendinta de a ma umili , aratindu-mi ca nu sint in stare ....dupa vechea cultura a romanului "ba eu is mai destept". Odata iesiti afara , ingenunchiati , ne straduim sa aratam lumii ca sintem valorosi .....astfel ca ne facem o carte de vizita de aur .....Eu atit am avut de spus
  • 0 (0 voturi)    
   piata (Luni, 4 februarie 2008, 13:18)

   felix [anonim] i-a raspuns lui Alex

   De acord. Oricum platim. E urat insa sa ceri: poate sunt unii care n-au de unde, si cred ca sunt multi. A fi doctor bun inseamna sa fii si un pic de Robin Hood...

   Scop-mijloc: te-ai facut doctor ca sa fii bogat sau ca sa vindeci? Noi dam, si dam cu recunostinta. Nu mi-a pasat niciodata de 'spaga' data la medici sau asistenti/asistente, atata vreme cat ii era mai bine mamei sau tatalui meu. Cred ca nimanui nu-i pasa. Dar, daca sunt oameni care n-au de unde sa dea, medicul nu trebuie sa uite ca asta e o meserie cu vocatie. A cere rasplata de la un sarac e un act infam in raport cu juramantul, la fel cum a-i jupui pe barosani e un act de dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  facilitati aberante (Duminică, 3 februarie 2008, 14:37)

  Corina Niculescu [anonim]

  Min. Sanatatii a facilitat medicilor de familie posibilitatea de a face a 2 a specialitate(ex. geriatria) timp de trei ani, sa mearga la cursuri ocazional, sa-si ia specialitatea pe spaga iar rezidentii pe specialitatea respectiva sa faca rezidentiatul 5 ani , zi de zi iar posturile scoase la concurs sa fie ocupate de pe pile si spaga de oportunistii care fac rezidentiatul 3 ani fara sa treaca pe la cursuri, gratie Min. Sanatatii. Revizuiti d-le ministru aceasta situatie, in caz contrar voi pleca din tara.
 • 0 (0 voturi)    
  nu este important citi pleaca, ci CINE (Duminică, 3 februarie 2008, 14:37)

  Code Blue [anonim]

  Cei care pleaca sint medicii competenti profesional care nu vor spaga - adica cei 3-4% din totalul promotiilor de rezidenti. Cei care ramin sint cei care nu sint suficient de competenti sa treaca examenele din strainatate. Dintre acestia, multi nu ar lua spaga, dar salariul la limita subsistentei ii forteaza sa devina necinstiti. Eu imi platesc menajera (numai cu scoala primara) cu 300E/luna plus casa si masa si scoala copiluilui, iar secretara (cu liceu) cu 1000E/luna. Deci ele, fara nici o facultate, cistiga mai mult decit Dr Ionescu. Este pur si simplu jenant cind colegii mei ajung bataia de joc a politicienilor. Ca sa nu mai vorbim de distrugerea sistemului sanitar romanesc. Dar am o curiozitate: care este salariul lui E Nicolaescu?
  • 0 (0 voturi)    
   Cei care raman (Marţi, 5 februarie 2008, 21:53)

   simina danciu [anonim] i-a raspuns lui Code Blue

   Code Blue, mai intru intamplator pe cate un forum dar e prima data cand ma bag in seama: faceti o afirmatie jignitoare si greu de sustinut la adresa colegilor din tara: "cei care raman sunt cei care nu sunt suficient de competenti sa treaca examenele din strainatate". Exista cumva un studiu statistic comparativ privind competenta "ramasilor" fata de "plecati" in ceea ce priveste trecutul examenelor din strainatate?? Considerati ca, integrati intr-un sistem functional batatorit, colegii din tara (mai antrenati in "lupta cu mainile goale" )sau macar o parte din ei nu s-ar descurca la nivelul prestatiei celor de acolo? Indrazneste amuzat sa va contrazica un specialist din breasla, "ramas", cu mai multe competente, inclusiv lingvistice, cu venituri modeste dar acceptabile si cu o familie frumoasa aici in tara, de care nu doreste sa se desparta.
 • 0 (0 voturi)    
  PS pt Dl Nicolaescu (Duminică, 3 februarie 2008, 14:40)

  Code Blue [anonim]

  DA, vreau sa facem Romania ALTFEL decit este ea, adica MAI BUNA. Daca nu vreti sa faceti Romania mai buna ce cautati in Guvern?
 • -1 (1 vot)    
  Motivatie finaciara (Duminică, 3 februarie 2008, 14:50)

  florin [anonim]

  Inteleg pe d-nul rezident ca este mai avantajos sa plece oriunde doreste si i se ofera un salariu mai bun. Dar... de ce sa platesc eu studiile domniei sale? Nu poti avea studii la pretul din Ro si venit la nivel UE. Daca cumva ma insel rog pe stimatul domn rezident sa ma lamureasca.
  Pt. a evita comentariile rautacioase: nu sunt slujbas pnl-ist sau pro-guvernamental. Dimpotriva, sunt total anti guvernul- Tariceanu. Doar mi se pare incorect sa faci scoala pe banii statului si apoi, mare specialist sa spui ca nu datorezi nimic statului care te-a educat (asa bine sau rau cum a facut-o) sau, eventual, sa sustii ca e nevoie de o lege care sa legalizeze spaga.
  • 0 (0 voturi)    
   re motivatie financiara (Duminică, 3 februarie 2008, 15:23)

   Code Blue [anonim] i-a raspuns lui florin

   Ai dreptate, o fi pret de Ro, dar si educatie de Ro. Ma refer la dosarul lui Oprescu publicat in Cotidianul, si citi or mai fi ca el... In plus numai o parte din studenti nu platesc taxe. Multi platesc, iar studentii straini platesc pret de EU. Studentii care nu platesc taxe nu semneaza nici un contract cu guvernul care ii obliga sa fie sclavi pe viata. Sint sigura ca, in fata alternativei de a munci toata viata pe gratis, ar prefera sa fie pusi sa plateasca, ar face un imprumut (ca in toate tarile) pe care va asigur ca l-ar plati in primii trei ani de munca. Dar nu pot fi fortati sa accepte salarii de mizerie toata viata pt ca au invatat gratis, pardon, nu au facut pactul cu diavolul pt suferinta perpetua. Si crede-ma, eu am obiectivitate, ii critic pe medici cind e cazul, dar aici sint de parere ca sint, ca si pacientii, victimele sistemului sanitar.
  • +1 (1 vot)    
   Motivatie financiara - pt florin (Duminică, 3 februarie 2008, 15:25)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui florin

   Nu ai platit tu banii pentru studiu. Banii au fost platiti de catre parintii lui carora li s-a oprit impozit ca la orice roman de rand.
  • 0 (0 voturi)    
   Statul cine este Florine? (Duminică, 3 februarie 2008, 15:55)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui florin

   Si apoi cine a invatat medicina nu respectivul rezident? Nu el are meritul ca a ajuns rezident?
   Si daca statul roman nu-i asigura conform constitutiei un trai decent in Romania rezidentul e de vina sau cei ce "fac pe statul"? De ce nu te revolti ca derbedeii care ne conduc din 1945 pana azi nu asigura celor bine pregatiti posibilitati de trai decent in Romania si ca astfel ii determina sa plece? Vrei ca omul cu inalta calificare care a luptat ani de zile invatand in conditii mizerabile asigurate se imputitii care ne conduc de generatii sa ramana serb in Romania? Daca nu esti ce zici ca esti de ce vorbesti limba lor adica a hahalerelor care ne conduc de zeci de ani?
  • 0 (0 voturi)    
   Bine... (Duminică, 3 februarie 2008, 16:03)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui florin

   te inteleg,dar nu accept cele scrise.
   Si-n alte state din Europa se studiaza pe banii statului,iar cei cu valori mari sunt deja pescuiti de pe bancile aulelor de firme si institutii straine
   Guvernele respective sprijina cu bani multi domeniul cercetarilor si nu cu optimism asa cum face ministrul roman.
   Te duci acolo unde esti respectat,unde stiinta si munca ta este rasplatita la valorile ei.
   De unde are statul bani?Tot de la tine si mine,de la parintii acestori studenti,rezident,medici sau stiu eu cine.
   Conditiile din spitalelor romanesti poate le intalnesti undeva in fostele state sovietice.Intri cu durere de masea si iesi in cosciug afara.
  • +1 (1 vot)    
   studii (Duminică, 3 februarie 2008, 16:21)

   liviu-medic [anonim] i-a raspuns lui florin

   dar parintii lui n-au muncit si cotizat suficient la stat pt ca fiul lor sa poata fi scolarizat? nu trebuie sa paltiti d-voastra studiile nimanui, nu incepe lumea cu noi.
   • 0 (0 voturi)    
    romania (Duminică, 3 februarie 2008, 18:22)

    felix [anonim] i-a raspuns lui liviu-medic

    Din pacate, amandoi au dreptate, fiecare in felul lui. Cred ca Romania nu poate mai mult acum, nu din vina lui Nicolaescu, ci a hrebenciucilor. Nu le plang de mila nici medicilor: toti iau, si mi se pare normal, pentru simplul fapt ca noi dam. Si nu dam cu ura, pentru medicul e cel de care poate depinde viata ta. Sanatatea e mai buna decat toate - cu restul o scoatem noi la capat, nu? Asta e viata.
    Sa nu-l maniem pe Dumnezeu. Se putea si mai rau. Daca era razboi? Daca era vreo epidemie cum a fost ciuma in Evul Mediu, sau gripa din 1918, care a ucis mai multi oameni decat Primul Razboi Mondial? Cat de cat, aven TV digital, internet, telefoane fixe si mobile etc. - macar cat sa recunoastem ca traim intr-o tara civilizata. Nu suntem Finlanda, dar nici Bangladesh.
  • -1 (1 vot)    
   Corect! (Duminică, 3 februarie 2008, 17:01)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui florin

   Trebuie data o lege in privinta asta: Intr-adevar, absolventii unei facultati, care a beneficiat de loc de la bugetul de stat, trebuie sa fie obligati ca dupa absolvire sa ramana un numar de ani si sa profeseze in tara in domeniul pt care a fost pregatit.
   De ex: multe multinationale trimit angajatii la training-uri in tara sau strainatate, dar exista o clauza: timp de 3 ani, de ex, ramai in cadrul mulitnationalei respective! In caz contrar platesti 5000 euro, doar un ex... suma care scade direct proportional cu cat ramai in firma dupa terminarea cursurilor! mi se pare corect!
   • +1 (1 vot)    
    incorect (Luni, 4 februarie 2008, 8:51)

    tapirul [anonim] i-a raspuns lui Marius

    comparatia aia este absolut irelevanta. Multinationala respectiva investeste o suma la care angajatul nu a contribuit inca, este pur si simplu un imprumut care trebuie restituit. Cel care "a beneficiat de un loc de la bugetul de stat" a cotizat (el si parintii lui) la acel buget de stat prin taxele si impositele platite.
  • 0 (0 voturi)    
   Un punt de vedere corect dar slab (Duminică, 3 februarie 2008, 19:06)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui florin

   Trebuie sa existe un echilibru in toate, salariile medicilor nu sunt in echilibru nici cu ceea ce trebuie sa faca ei zi de zi si nici compensate de studiile gratuite mai mult sau mai putin. Pe de alta parte cred ca 25% din doctori chiar stiu ce fac iar restul au o idee sau ghicesc. Ar trebui gasita o modalitate de plata conforma cu prestatia doctorilor. Prime de operatii/diagnostic reusit. Marea problema din sistemul de sanatate romanesc nu este spaga ci spaga insotita de tratament subuman si diagnostic prost.
  • +1 (1 vot)    
   nu sunt banii statului (Luni, 4 februarie 2008, 8:46)

   tapirul [anonim] i-a raspuns lui florin

   Am mai auzit ineptia asta de nenumarate ori. Nimeni nu a fost eucat in tara asta pe gratis. "Banii statului" sunt bani stransi din impozite (pe venit, pe valoare adaugata, etc etc), sunt aceiasi bani din care se fac poduri si se plateste Politia. Sunt bani publici, si fiecare a contribuit la ei, inclusiv rezidentul respectiv, parintii lui, etc. Statul colecteaza bani de la cetateni si se obliga sa ofere ins chimb niste servicii. Printre aceste servicii se incadreaza si educatia superioara.

   Si eu sunt un (fost) stimat rezident plecat la studii in afara, si sper ca l-am lamurit pe stimatul domn florin. Nu datorez nimic statului pentru ca NU m-a educat el, m-au educat profesorii care au fost platiti (tot din banii mei de impozite) sa ma educe.
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Duminică, 3 februarie 2008, 14:54)

  calin [anonim]

  sau construit 4 spitale noi in romania!!! intr-adevar o veste buna; nu stiu insa cat de eficienta a fost investitia; nu cred ca va fi un exod de cedre medicale inspre cele 4 orasele a caror populatie probabil nu reprezinta nici macar 1% din populatia tarii; asadar ministerul s-a chinuit 14 ani ca sa aduca 1% din populatie la standardele UE; socotiti in cati ani va termina ministerul aceasta campanie....
  cat despre paul, ii doresc succes in franta si sa aiba rabdare si tutun si va fi bine;
  e umilitor intr-adevar ca tanar medic sa nu ai posibilitatea sa iti intemeiezi o familie, sa poti sa avhiti rate la un apartament si sa fii independent financiar de parinti sau alte surse de venit extra-salariale; tuturor celor care au condus ministerul pana acum si in special madicilor batrani aflati in pozitii cheie: SA VA FIE RUSINE!!!
 • +1 (1 vot)    
  pt florin (Duminică, 3 februarie 2008, 15:12)

  calin [anonim]

  scolarizarea mea nu ai platit-o tu, probabil parintii tai la fel ca si parintii mei si toti ceilalti salariati, cota din impozitul pe salar; asa ca scuteste-ne te rog de comentariile de genul statul ti-a dat bani de scolarizare.... statul de unde avea bani?
  • -1 (1 vot)    
   banii publici (Duminică, 3 februarie 2008, 15:59)

   nedumeritu [anonim] i-a raspuns lui calin

   este vorba de banii publici din taxele noastre; statul ar fi putut face altceva cu ei (bine ca nu a facut); incearca sa intelegi inainte de a te inflama :)
   • 0 (0 voturi)    
    RE: banii publici (Luni, 4 februarie 2008, 11:52)

    bla bla bla [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritu

    Tu ai impresia ca numai parintii tai platesc taxe? Si parintii mei au platit timp de 25 de ani si mai au de platit inca vreo 10-15 ani de acum inainte.

    Asa ca e dreptul meu sa fac facultatea in Romania, "la buget". Oricum carti si alte documentatii imi cumpar tot din banii MEI (exact, ai mei, nu ai parintilor). Iar cand termin (in curand) am dreptul sa ma mut oriunde in lumea asta fara sa raman dator statului roman.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce gratis? (Marţi, 5 februarie 2008, 15:10)

   a [anonim] i-a raspuns lui calin

   Se rezolva usor:
   Se reduc locurile gratuite la UMF la 10%.
   Nici nu se va mai intra la medicina cu 5 si nici nu vor mai fi (eventual) malpraxis-uri cauzate de CI.
   Deci vor ramane locuri care sunt gratis conform constitutiei.
   80% cu contract cu MSP.
   10% cu plata.
   Din pacate, toti care scrieti ca cei care vor sa plece au dreptul la scolarizare gratis, ati avut parte de scolari8zare gratis. Sistemul ar trebui aplicat nu numai la medicina, ci la toate universitatile. Si-asa, sistemul grila care se aplica in marea majoritate a facultatilor e pentru oligofreni(le e frica la profesori ca raman fara studenti si-si pierd norma...)
 • +1 (1 vot)    
  Mizerie (Duminică, 3 februarie 2008, 15:38)

  Jorj [anonim]

  care scolarizare....va referiti la stagiile si laboratoarele in care sprijinim peretzi....la asisti(nu toti mai sunt si la care le pasa) si profi care'si bat joc de studenti.Scolarizarea au platit o parintii prin cartile cumparate de afara pe sute de euro.Cei pe care ne intereseaza sa ne facem meseria fara sa fim umiliti prin spagi suntem condamnati sa plecam.Eu nu vreau spaga,nu vreau sa strang mare avere....vreau doar sa imi permit sa traiesc decent, sa-mi permit sa merg la un congrese de 2 ori pe an, sa imi cumpar o casa si 1 masina.Acu faceti un calcul cum as putea face toate astea din 8 mil cat are o femeie de servici intr-o banca?
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate dar... (Duminică, 3 februarie 2008, 15:57)

   nedumeritu [anonim] i-a raspuns lui Jorj

   Este adevarat medicii au salarii foarte mici, nepermis de mici!
   1. cei care termina acum facultatea si sunt indignati au aflat doar acum acest lucru? cu siguranta nu; inseamna ca si-ai asumat (constient sau nu niste riscuri, au avut anumite sperante care s-au materializat sau nu), este mult mai constructiv sa gaseasca solutii decat sa se vaite. este trist cand vezi oameni tineri cu aceeasi mentalitate plangacioasa ca inainte de 1989. nimeni nu le datoreaza nimic, ei au ales sa fie ce sunt! este pacat ca nu sunt mai multe oportunitati pnetru ei, dar depinde si de ei sa schimbe ceva:)
   2. este penibil salarilul unui medic, dar cine nu vrea sa lucreze ca medic este liber sa faca orice altceva care-i ofera salisfactii materiale sau profesionale pe masura asteptarilor
   3. este trist ca managementul taxelor noastre se face prost, si oameni care au fost educati din taxele noastre pleaca imediat in strainatate; partea buna poate fi ca unii cu siguranta se vor intoarce cu alta experienta si mentalitate
   4. succes celor ce vor sa plece, succes celor ce vor sa ramana!
   5. Dl Nicolaescu chiar vrea sa faca reforma, dar ''rezistenta sistemului" la schimbare este foarte. Exemplul CNSAS este o buna dovada a rezistentei noastre la schimbare
   • 0 (0 voturi)    
    totusi.. (Duminică, 3 februarie 2008, 17:00)

    calin [anonim] i-a raspuns lui nedumeritu

    poate te ajuta sa te mai dumiresti:
    1. cei care termina facultatea si sunt indignati nu stiau ca sistemul va fii asa cum va fii in momentul cand au inceput facultatea; o speranta nu e o certitudine, asa cum ar reiese din logica ta; cu vaitatul sunt 100%de acord cu tine, dar nu stiu daca iti poti imagina ca de fapt , majoritatea celor care se vaita nu fac nimic constructiv pentru ca sistemul sa functioneze mai bine; din pacate cei sus pusi (profi etc) nu fac nici ei nimic, le este f bine acolo; cine are de suferit? rezidentul of course...
    2. este penibil salariul de medic di ro, de aceea unii pleaca din ro;e alegerea lor, e ideea lor de a face ceva si de a nu se mai vaita....
    3. si inca o data, ar fi elegant ca sa se puna capat acestei aberatii cu "oameni educati din taxele noastre"; curios ca nu numai medicii pleaca, in schimb se lasa impresia ca numai ei ar fi scoliti din acei bani... eu unul te-as cita si as spune ca statul si-a asumat un risc iar sperantele nu i-au fost materializate...:)
   • 0 (0 voturi)    
    dar... (Duminică, 3 februarie 2008, 18:02)

    radu [anonim] i-a raspuns lui nedumeritu

    1. Cei care au urmat medicina si-au asumat un risc, de aceea cei mai buni inceqrca sa ajunga sa mearga in strainatate unde isi pot face mesesria la standarde civilizate pe bani suficienti.

    Cei care au facut-o ca sa ramina in tara au facut-o visind la spagi si la un loc caldut sau stiind ca nu sint destul de buni pentru a-si gasi un loc de munca in afara.

    2. Pentru ca salariul unui medic este mic dupa standared romanesti, nu europene, avem in sistem cu exceptia unor fraieri" doar batrinii rechini care vor da coltul in viitorii ani si niste semi-docti sau lichele care muncesc doar pentru banii luati pe sub mina si care nu ar dori salarii mai mari fara spaga nici sa ii pici cu ceara.

    3. Oamenii care pleaca se vor intoarce doar daca vor avea cum sa isi practice meseria. Dl. Nicolaescu a spus clar pentru cine vrea sa citeasca ca nu ii poate convinge sa vina in mafia si in impostura actuala.

    5. Daca dl. Nicolaescu nu ar combina atitea aranjamente paguboase cu reforma si d-lui si reforma ar avea de cistigat.
   • 0 (0 voturi)    
    calcule ... umane (Duminică, 3 februarie 2008, 22:11)

    una [anonim] i-a raspuns lui nedumeritu

    pai, tie ti-e usor de zis «nu vrei sa fii medic, poti sa faci altceva», dar dupa 6 ani de facultate + 5 ani rezidentiat = 11 ani din viata dati pe medicina, dupa renuntari si stresuri de tot felul, alegerea nu este asa usoara. evident, te poti intreba, de ce nu ai facut dreptul, in 4 ani terminai facultatea si in 6 castigai confortabil... dar, cu siguranta, mai este ceva, din ce in ce mai putin apreciat in lumea asta, pasiunea si umanitatea
 • 0 (0 voturi)    
  ce sa facem?! (Duminică, 3 februarie 2008, 15:38)

  maria [anonim]

  sunt studenta in anul 6,iar sotul meu e rezident in anul 1.asteptam primul lui salar,care va fi in jur de 6 milioane de lei vechi.avem de platit cheltuielile la apartamentul in care stam in chirie,si speram sa ne ramana niste bani ca sa ne facem un stoc in frigider.dupa asta......ramane de vazut.vom suna parintii pt extra-bani,pt ca nu vom rezista nici macar o saptamana asa

  ce sa facem?
  e de condamnat ca abia asteptam sa termin si eu,pentru ca sa putem sa plecam din tara asta?!?!

  nu avem nici macar acces la un loc in caminele studentesti,de 2 persoane,pt ca si pentru alea trebuie sa impingi bani la administratori.....
  in carnetul de rezident al sotului scrie ca rezidentii cu familie au prioritate,in masura locurilor disponibile,in camine.eh...se pare ca studentii de la alte facultati au intaietate(ehivalenta in banil),iar cererile noastre probabil au fost aruncate la cosul de gunoi.

  asa ca,stimate domn ministru,nu cred ca sunt singura care asteapta sa termine,ca sa poate pleca.sa va intrebati,si sa incercati sa raspundeti...de ce?!

  pt ca pana la minunatele cifre amintite de dumneavoastra mai sus,mai avem cam 4-5 ani,in care trebuie sa supravietuim.este intr-adevar umilitor!!!
  • 0 (0 voturi)    
   re: ce sa facem (Duminică, 3 februarie 2008, 16:37)

   sadwank [anonim] i-a raspuns lui maria

   Cum ce sa faceti? Sa faceti tot ce puteti ca sa supravietuiti anii astia, invatati limba viitoarei tari, pregatiti-va si, cind va veni momentul, uitati de tara asta, de Nicolaescu si de rahatul in care va tin "ai nostri". Sinteti casatoriti, inchipuiti-va ca o sa aveti un copil si o sa vrea sa se faca medic. V-ar lasa inima sa indure si el ce indurati voi acum?
   Tu nu vezi ce zice ministrul sanatatii? (Probabil ministrul sanatatii mamei lui): "sa dam mai mult la categoria sociala defavorizata care este cea a medicilor". Asta au ajuns medicii in Romania, in 2008: categorie sociala defavorizata.
 • +1 (1 vot)    
  Cei 2000 de euro din Franta (Duminică, 3 februarie 2008, 15:44)

  Gmarga [anonim]

  Un sfat dlui ce vrea sa plece in Franta la 2000 de euro. Sa se intereseze cate garzi pe saptamana va trebui sa faca pentru a avea acesti bani, ce chirie va trebui sa plateasca etc.
  Doar pentru a nu fi putin dezamagit.
  Cat despre dl Nicolaescu, ar fi bine sa-si vada de drum si sa paraseasca ministerul.
  Hai noroc...
  • 0 (0 voturi)    
   cei 2000e din Franta (Duminică, 3 februarie 2008, 16:43)

   lolo [anonim] i-a raspuns lui Gmarga

   Salariul unui specialist poate fi chair mai mare de 2000e, depinde cita nevoie are spitalul respectiv de acest tip de medic, de siti medici au postulat si bineinteles care din cei dare au trecut interviul au intrat in plafounl salarial preconizat de administratie.

   toate garzile in Franta sint platite in afara salariului.

   chiria e mare in regiunea pariziana. cu banii pt o garsoniera in paris pot isa iti permiti un partament cu 2 camere in provincie. depinde unde este postul.

   la sfirsit, tragind linia un medic specialist este in cistig daca pleaca in Franta dpdv financiar.

   ramine de vazut daca satisfactia pesonala este aceeasi. va trebui sa se confrunte (cel putin la inceput ) cu dezradacinarea, lipsa de prieteni, lipsa familiei (dupacaz bininteles) si va trebui sa isi cistige respectul in acel spital.

   odata trecute aceste "bariere" - un an sau doi - dupa o analiza personala se poate vedea daca merita sa ramii in Franta sau sa te intorci. Cei mai multi sint pe +, deci RAMIN

   Venim cu drag si dor in tara. Din pacate nu putem urni o masinarie inchistata de fostii si eternii actualii fosti - cei care ne impiedica sa evoluam ...

   Respect pentru cei care se lupta cu sistemul - unii au vazut ca o viata de om nu e suficient - si multa bafta celor care aleg sa se lupte sa fie respectati pe alte meridiane...
  • 0 (0 voturi)    
   Re 2000 Euro (Duminică, 3 februarie 2008, 18:18)

   Code Blue [anonim] i-a raspuns lui Gmarga

   Eu prefer sa muncesc 70 ore pe saptamina si sa invat toata viata (ca sa nu omor oameni), dar sa cistig decent , sa imi permit o viata comfortabila si sa calatoresc prin toata lumea. Este chestie de optiune personala. Medicii din Rom nu au aceasta optiune, oricit de mult ar munci, daca sint cinstiti ramin saraci. Am fost la Bucuresti anul trecut si am vrut sa fac o rezervare folosind titlul de doctor, care in tara mea adoptiva inseamna ceva, o masa mai buna sau respect din partea oamenilor. Individul s-a uitat la mine de sus in jos de parca eram ultimul jeg al saraciei, care pleaca fara sa plateasca. Colegii mei care sint saraci si cinstiti (NU iau spaga), nici nu-si permit un shopping la Cora, dar'mite sa manince la restaurant. Cind am intrat la medicina stiam toti ca o sa muncim mult si o sa cistigam putin (fara spaga), dar credeam ca macar daca muncim o sa cistigam suficient cit sa ducem o viata onorabila. Este adevarat ca sint printre noi indivizi care sint pericol public sau (si) care jupoaie pacientii. Daca insa societatea nu ii protejeaza pe cei buni, trimitindu-i pe spagari si incompetenti la locul lor (in puscarie), o sa ii piarda exact pe cei care au si competenta si dorinta sa le salveze viata cind o sa fie nevoie.
 • 0 (0 voturi)    
  afara / acasa .... (Duminică, 3 februarie 2008, 16:08)

  liliana [anonim]

  din Romania au plecat milioane de romani in lumea intreaga pentru o viata mai buna. ce e asa de mirare ca printre ei se numara si absolventi de medicina?? nici macar nu sunt asa de multi.

  si cei care ramin, ce sa faca, string si ei din dinti ca toata lumea in speranta ca va fi mai bine. la cit de rau stau lucrurile, era clar ca in medicina si invatamint va fi cel mai greu sa se schimbe lucrurile vizibil in bine intr-un interval de timp care sa nu te lase fara speranta.

  cit despre diferenta dintre medicina din afara si cea din Romania, diferentele nu consta numai in salariu, aparatura, curatenie ....
  un prieten care a plecat din ambitie sa faca si el un stagiu in afara ... s-a intors urgent hotarit sa ramina acasa, unde nu trebuie sa se speteasca muncind, unde nu da nimanui explicatii pentru alegerile sale terapeutice, nici pacientului nici nimanui altcuiva, unde este rege cind se plimba in halat prin spital, are timp liber si toata lumea ii baga cite ceva prin buzunare. sigur, nu toti si nici macar majoritatea nu se imbogatesc acasa, dar cu un obraz gros atit numai cit se poarta in Romania, multi isi petrec vacantele in destinatii exotice de care pacientii lor nici macar n-au auzit.
 • 0 (0 voturi)    
  Sf. Pantelimon (Duminică, 3 februarie 2008, 16:30)

  Anonim [anonim]

  Nu' zau d-le EN, mergeti o fuga si prin spitalele romanesti sa vedeti cum se comporta, neanuntat (cum facea o data cuza) - sau mergeti cat de curand prin bucuresti, sa luam un spital la intamplare: Sf. Pantelimon - chiar azi stau 2 in pat.

  Cat despre dv. d-le medic rezident, de ce nu ati pus mana sa invatati in Franta (sa platiti facultatea si anii de rezident acolo), daca tot va e asa drag. - Imoralitatea si corputia or sa faca ca romania sa fie o tara unde va trebui sa iti tii respiratia.
  • 0 (0 voturi)    
   Da, parintii lui sa plateasca de doua ori... (Duminică, 3 februarie 2008, 18:07)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Adica parintii lui sa dea o data bani sa faca copilul lor scoala in Franta si a doua oara sa mai plateasca si impozite in Romania pentru cei care viseaza la spagi?

   Ca sa nu mai vorbim de cit de putin inseamna taxa de scolarizare in cheltuielile de pregatire profesionala ale celui care vrea sa fie un medic de nivel acceptabil in Franta.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce nu studiaza in Franta? (Duminică, 3 februarie 2008, 18:30)

   Code Blue [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Pt ca medicina dureaza 6 ani si apoi mai este stagiatura de 1 an. Toti spera ca in 7 ani lucrurile se schimba. Nu s-au schimbat. De ce? Intrebati-l pe Nicolaescu, Oprescu, etc. Nu este vina copiilor care au idealuri cind intra la facultate ca se trezesc la realitate cind termina facultatea si nu pot sa-si permita un acoperis asupra capului. Dar repet, aceasta nu justifica incompetenta, rautatea si spaga.
 • 0 (0 voturi)    
  medici (Duminică, 3 februarie 2008, 16:30)

  andrei [anonim]

  este adevarat ca nu au salarii foarte mari medicii, cel putin la inceput. dar ar fi interesant sa vedem exact cati bani ia un medic, fara a pune la socoteala spagile, ci plata garzii si alte sporuri. apoi, vad ca toti sunt nemultumiti de salarizare dar nu prea vad nemultumiti ca o mare parte din colegii lor nu se pricep la medicina si omoara oameni cu zile, altii nu accepta sa trateze pacientii daca nu li se dau bani. si atatea altele. si mai e un lucru; nu doar medicii au salarii mai mici in romania decat in alte tari europene.
  • 0 (0 voturi)    
   un rezident primeste 0 barat pt garzi. (Duminică, 3 februarie 2008, 17:34)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui andrei

   un rezident primeste o ceva mare pt ca face garzi, absolut nimic. o flegma intre ochi de la pacient.
   statul imi plateste mie studiile(sunt student la medicina)???? imi vine sa fac pe mine de ras.
   la ce-mi da statul pot sa fluier ca medic nu ajung. de la profi tampiti care vin pe la cursuri de 3 ori pe semestru pana la 0 manuale, carti. daca vreau carti imi cumpar si invat noaptea acasa si in timpul zilei mai fac un ban sa-mi cumpar un atlas.
   statul ar trebui sa ma plateasca pe mine la cat muncesc singur ca sa ajung medic nu sa dea bani facultatii ca pierd eu vremea acolo.
   sunt printre primii la mine in an dar in mod sigur nu e meritul vreunui cadru didactic.
   medicina e cea mai frumoasa meserie pacat ca sunt obligat sa fac facultatea aici in Romania.
   • 0 (0 voturi)    
    cineva este obligat sa faca facultate! (Duminică, 3 februarie 2008, 23:57)

    nedumeritu [anonim] i-a raspuns lui mihai

    ''pacat ca sunt obligat sa fac facultatea aici in Romania." !?!? inteleg ca te forteaza cineva? este o optiune pe care ti-ai asumat-o, mie asa mi se pare. sunt cu totul de acord ca nivelul de calitate din facultate nu este cel asteptat. depinde de voi studentii sa incercati sa schimbati ceva, in loc sa acceptati prestatii indoielnice. platesti oficial o taxa? inteleg ca nu! facultatea are niste costuri suportate din bani publici. exista profesori de calitate indoielnica? sunt sigur de asta! trebuie sa cheltui de la tine? din pacate da! dar faci asat pentru ca stii ca este bine pt viitorul tau. depinde de studenti sa-si apere drepturile si sa protesteze impotriva profesorilor neprofesionisti. dar de aici pana a spune ca te obliga cineva sa faci facultatea in Romania este cale lunga.
  • 0 (0 voturi)    
   medici (Duminică, 3 februarie 2008, 18:10)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui andrei

   mi-a spus cineva odata ca, apropo de garzi, sa am grija cat stau prin spitale ca s-ar putea ca, copilul meu sa-i semene vecinului. pai daca bine observi, faci garzi, da intr-adevar ajungi la vreo 2000 de roni pe luna, dar asta inseamna vreo 196 de ore de garda, fa un calcul daca nu ai uitat impartirea :), si apoi mai calculeaza cate 8-10 ore pe zi la clinica scade din numarul de ore de pe luna si vezi cat iti da... si hop mai ai si de citit acasa, de scris una alta si sa mai si dormi... eh, ce parere ai?! da, tre sa lucram si la calitate si inca mult, dar cei mai buni dintre noi isis aleg un viitor mai sigur, pentru ca atunci cand te duci la banca sa iei un credit, pe langa salariul mic pe care il se uita pe contractul de munca si iti spun "AVETI CONTRACT PE PERIODA DETERMINATA" ne pare rau. si daca ar fi sa iei un credit ar fi cam de vreo 5000 de euro cu care oare ce poti sa faci... cool nu-i asa.
 • 0 (0 voturi)    
  dar pacienţii... ? (Duminică, 3 februarie 2008, 16:55)

  un pacient [anonim]

  De acord că medicii au nişte salarii de mizerie; dar e corect ca din cauza asta eu, ca pacient, să strâng grămezi de bani şi să îndes o groază de buzunare ca să fiu băgat în seamă? Şi pe deasupra, să mai încap şi pe mâinile unui nepriceput, fiindcă toţi ăia buni au plecat în alte părţi?
  Nu zic că e vina medicului că acceptă mici atenţii, când n-au cu ce trăi; dar de la asta până la a-ţi spune în faţă că fără 100€ n-avem ce discuta....
  Deci, ce facem, domnule ministru ?
  • 0 (0 voturi)    
   pai si cine a generat asta? (Luni, 4 februarie 2008, 10:45)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui un pacient

   SA TRAIM BINE!!!!

   Sau ai uitat?

   Asa ceva nu se uita!
 • 0 (0 voturi)    
  Medicii sunt intelectuali (Duminică, 3 februarie 2008, 16:56)

  Daniel [anonim]

  De aceea ei sunt sensibili nu doar la conditiile mizerabile de practicare a meseriei lor in Romania sau de salariul mizerabil dar si la mizeria morala care-i inconjoara.
  Cum sa stai intr-o tara in care jigodiile din toate institutiile statului iti rad in nas si isi bat joc de tine cum vor. Cat timp sa mai astepti ca dreptatea, legea sa se aplice. Sa stea sa admire cum jigodiile comuniste si securiste s-au insurubat in toate institutiile statului de unde aplica legile junglei. Sa se uite la o societate civila care cum isi primeste ciolanul asteptat cum se retrage in adormire pupand laba celui ce o miluieste.
  Parlament, Presedintie, Guvern, CCR, CSM, Justitei, ONG,... toate sunt parazitate de fostii comunisti si securisti care lucreaza in interes personal. Si asta un intelectual o simte primul si fuge scarbit.
  • 0 (0 voturi)    
   AUSTRALIA (Luni, 4 februarie 2008, 10:43)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   AUSTRALIA, CANADA, SPANIA, ANGLIA
 • 0 (0 voturi)    
  Corect! (Duminică, 3 februarie 2008, 17:04)

  anonim [anonim]

  Trebuie data o lege in privinta asta: Intr-adevar, absolventii unei facultati, care a beneficiat de loc de la bugetul de stat, trebuie sa fie obligati ca dupa absolvire sa ramana un numar de ani si sa profeseze in tara in domeniul pt care a fost pregatit.
  De ex: multe multinationale trimit angajatii la training-uri in tara sau strainatate, dar exista o clauza: timp de 3 ani, de ex, angajatul trebuie sa ramana in cadrul mulitnationalei respective! In caz contrar platesti 5000 euro, doar un ex... suma care scade direct proportional cu timpul petrecut de angajat in firma dupa terminarea cursurilor! mi se pare corect!
  Sau sa treaca toate facultatile la cu taxa!!! Mult mai corect!
  • 0 (0 voturi)    
   Corect! (Duminică, 3 februarie 2008, 20:34)

   radu [anonim] i-a raspuns lui anonim

   La calitatea prestatiei cadrelor didactice, cu siguranta s-ar mai stringe niste bani de la studentii care nu vor asemenea "gratuitati:".
 • +1 (1 vot)    
  @ domnul Ionescu & Co. (Duminică, 3 februarie 2008, 17:10)

  Ion I [anonim]

  de unde bani stimabililor? lasati sa mai dea si la pensionari (Ca si asa unii au pensii mai mari ca salariile voastre), sa isi mai mareasca si alesii indemnizatia...

  Multumiri Guvernului...
 • 0 (0 voturi)    
  care bani din garzi, domnule ministru? (Duminică, 3 februarie 2008, 17:35)

  medic [anonim]

  Sunt rezident in anul 3 (din ianuarie...) iar de cand sunt rezident n-am vazut nici un ban pentru garzile pe care le-am facut.
  Si am facut garzi....
 • 0 (0 voturi)    
  emigrati,emigrati,emigrati (Duminică, 3 februarie 2008, 17:59)

  ssd [anonim]

  Romani din toate colturile tarii emigrati.
  S-a vazut la ultimele alegeri (europarlamentare) ca majoritatea romanilor nu dau doi bani pe guvernanti. Plecati toti sa vedem pe cine mai conduc.
 • 0 (0 voturi)    
  nicolescu e un mincinos! (Duminică, 3 februarie 2008, 18:10)

  toto [anonim]

  parintii mei locuiesc langa spitalul din falticeni. nicolescu a fost acolo la scurt timp dupa ce a fost pus ministru si a promis ca pana la sfarsitul mandatului lui spitalul va fi gata. au trecut aproape 3 ani si spitalul se afla in acelasi stadiu. nu s-a pus nici macar o caramida in plus in tot acest timp, ministerul sanatatii nu a virat nici un leu din banii promisi. ma indoiesc ca este ca acest spital sa fie gata, chiar daca s-ar vira banii necesari chiar maine, iar echipele de muncitori ar intra luni la ora 8 pe santier. pe cine crede nicolescu ca pacaleste cu afirmatia lui? este patetic.
 • 0 (0 voturi)    
  nicolescu e un mincinos! (Duminică, 3 februarie 2008, 18:10)

  toto [anonim]

  parintii mei locuiesc langa spitalul din falticeni. nicolescu a fost acolo la scurt timp dupa ce a fost pus ministru si a promis ca pana la sfarsitul mandatului lui spitalul va fi gata. au trecut aproape 3 ani si spitalul se afla in acelasi stadiu. nu s-a pus nici macar o caramida in plus in tot acest timp, ministerul sanatatii nu a virat nici un leu din banii promisi. ma indoiesc ca este ca acest spital sa fie gata, chiar daca s-ar vira banii necesari chiar maine, iar echipele de muncitori ar intra luni la ora 8 pe santier. pe cine crede nicolescu ca pacaleste cu afirmatia lui? este patetic.
 • 0 (0 voturi)    
  sa dam cu pietre (Duminică, 3 februarie 2008, 18:17)

  terente pufulete [anonim]

  de cate ori ati auzit de greva a medicilor?de cate ori ati auzit medici sa ceara salarii mai mari in fatza ministerului sau guvernului.niciodata.si credeti ca fac asatt ca sunt multumiti cu cafelele si tigarile de la pacienti?aiurea.daca un medic are o pretentie o pastreaza pentru el.fiindca in romanica risca sa mai vada pacienti doar in poze si la televizor.si asta e un mare motiv pentru care au rabdat.
  facultatea de medicina am facut-o pe nervii mei si pe banii parintilor nicidecum pe banii vreunuia care nu a mai cotizat de o suta de ani la stat.plus toti vor sa fie tratati cum au auzit ca e in vest.dar am o veste proasta ,suntem in est.aici intai se salta si baga la puscarie si apoi se cauta cauza .credeti ca avem salarii mari?dar cat de mult costa viatza unui pacient?daca esti cu securea deasupra capului cati bani ai fi dispus sa scapi.asha nu pune nimeni problema.doar ca suntem spagari criminali si neinstruiti.nu va convine,puteti sa mergeti sa va tratati oriunde in ue.si nu va mai certati cu personalul medical de ce e un singur medic o asistenta si o infirmiera pe garda ,de ce nu sunt materiale medicamente etc.voi platiti (sper)cotizatia la sanatate dar undeva pe la jumate din bani sunt folositi efectiv in ingrijirile voastre.aale celor care aruncati cu pietre fara sa aveti idee ca aruncati in cine nu trebuie.
  ps :sfat daca mai sunteti nemultumiti de spitalele si cabinetele unde va tratati mergeti si faceti scandal la casa de asigurari si la ministere.
 • -1 (1 vot)    
  duca-se (Duminică, 3 februarie 2008, 18:40)

  unu [anonim]

  daca facea si scoala in franta, ziceam jos palaria. asa, dupa ce a facut scola pe banii mei si-ai tai, deodata nu-i mai place romania, bineinteles dupa ce a gasit un post acolo, ca deltfel ii mai placea putin si aici. duca-se invartindu-se , n-am nici un regret.
  • +1 (1 vot)    
   Nu ne vindem tara (Duminică, 3 februarie 2008, 20:38)

   radu [anonim] i-a raspuns lui unu

   Asa, asa! Fiu chiabur si de mosier! Rusine lui ca nu vrea sa faca sluj si sa viseze la spaga intr-un spital din Romania.

   Evident, parintii lui nu au platit in viata lor un ban impozit la stat si el cu atit mai putin de cind a terminat facultatea. Oricum, ce a facut pina acum pentru bolnavii care au trecut si pe la el nu se pune!
 • 0 (0 voturi)    
  cu o dorinta (Duminică, 3 februarie 2008, 18:55)

  un cetatean [anonim]

  Nu sunt medic, dar si eu am licente si masterate si diplome peste diplome, si eu vreau sa imi pot permite o masina si un apartament decent, dar mai mult NU vreau sa isi bata joc de mine si sa ma umileasca medicii si asistentele prin spitale, sau chiar mai mult sa ma omoare.
  Si inca ceva eu inca nu am cunoscut medic sarac (aici nu vorbesc de rezidenti).
 • 0 (0 voturi)    
  vocatie sau profesie? (Duminică, 3 februarie 2008, 19:16)

  alexandru [anonim]

  Domnilor medici, atunci incetati sa tot spuneti ca a voastra este o vocatie; o mare minciuna!!! Sunteti mercenari cum sunt mercenare toate meseriile, si in plus foarte corupti...
  • 0 (0 voturi)    
   Vocatie fara carti si fara dotari tot degeaba (Duminică, 3 februarie 2008, 20:40)

   radu [anonim] i-a raspuns lui alexandru

   Dar profesia si-o poate face decent in conditiile din Romania?

   Cum e cu bibliografia, cu experienta practica, cu examenele alea, cu concursurile pentru posturi?
 • 0 (0 voturi)    
  auzi, cica 'depinde'.. (Duminică, 3 februarie 2008, 19:25)

  sarin [anonim]

  Depinde de ce dom'ministru' fir-ar mas-a-dracu de treaba, daca si asta depinde e foarte clar c-o scalzi ca orice politician imputit, habar n-ai ce-i in ministeru matale si mai ai si tupeul fantastic sa recurgi la astfel de comparatii!? Pai, cui vrei sa vinzi castravetii, bre? Oare se poate mai jalnic de-atat?!
 • 0 (0 voturi)    
  medici adevarati (Duminică, 3 februarie 2008, 19:40)

  cipri_ [anonim]

  eu cred ca un medic adevarat care depune un juramant, ar trebui sa-l ia si in serios.
  Un medic adevarat salarul trebuie sa fie ceva nesemnificativ atata timp cat ii ajunge de trait. Un medic adevarat nu tine cont de bani, de starea financiara a pacientilor, de culoarea sau etnia pacientilor. El trebuie sa faca tot posibilul pentru pacienti lor. Asemenea oameni nu prea afli in romania, dar totusi exista.
  Am vazut doctori cu renume international, care merg si lucra gratuit ani de zile in cele mai sarace tari din africa, si fac operatii.
  A pleca de la oamenii care au nevoie mare de medici (Romania), la oameni care au deja destui medici, si deajuns bani (Franta) , mi se pare a fi cumva inmoral.
  Exista medici, care isi jerfesc viata lor (si timpul lor) pentru binele celor mai nevoiasi, care n-ar avea alta sansa de a se face bine. Acestia chiar sunt medici adevarati, care iau cuvant cu cuvant ceea ce au jurat.
  • 0 (0 voturi)    
   Ai dreptate! (Duminică, 3 februarie 2008, 21:19)

   Code Blue [anonim] i-a raspuns lui cipri_

   Si eu eram asa pina am avut copii. Si iti spun: Indiferent ce idealuri au medicii cu spirit de sacrificiu, nimeni nu are dreptul sa isi sacrifice copiii. Ceea ce pretinzi tu de la medici inseamna practic calugarie, inseamna ca un medic sa renunte la orice instincte umane pt o asa zisa vocatie. Dar medicii sint oameni, nu sfinta Tereza... Si eu am o zi pe saptamina la un orfelinat de SIDA, dar in rest vocatia mea este ca si a celorlalti: muncesc cit pot, ma informez, respect viata oamenilor si NU iau spaga. Dar, draga Cipri, respectul trebuie sa fie reciproc.
  • 0 (0 voturi)    
   oare chiar asa e? (Duminică, 3 februarie 2008, 21:29)

   cumatru [anonim] i-a raspuns lui cipri_

   Daca privesti asa lucrurile - cipri - gandeste-te macar clipa daca tu ai accepta un salariu "care sa iti ajunga doar de trait" . Ma indoiesc de faptul acesta.fiecare are aspiratii si planuri in viata.nimeni nu face atatia ani de scoala doar ca sa ii ajunga "de trait" ca asa pentru a trai poti sa faci orice meserie - de un colt de paine iti ajunge - si vei trai sa mai apuci si maine o zi.A nu se intelege ca sunt medic sau student la medicina.Dar trebuie sa intelegem ca in Romania nu se poate practica o meserie doar din "dragoste de neam si patrie' sau din pura placere.Pentru ca stomacul cere..si mai ales statul cere - mai mult decat poate a cheltuit cu scolarizarea acelor medici.Ca la acel salariu este si un impozit si inca unul mare la procentaj fata de alte tari unde reprezinta o parte mult mai mica din salariu.Asa ca..trezeste-te la realitate cipri !! In RO nu se poate practica o meserie doar din placere sau din dorinta de a face fapte bune pentru ca statul roman va gasi o metoda sa iti impoziteze si acea fapta buna - si e foarte grav cand nu ai cum sa platesti - pentru ca de abia iti ajung banii "sa traiesti".
  • 0 (0 voturi)    
   cum iti permiti??!! (Luni, 4 februarie 2008, 19:03)

   maYA [anonim] i-a raspuns lui cipri_

   da tu chiar esti pe dinafara...

   ia incearca sa traiesti tu cu 600 ron in mana,pe luna,+\- bonuri de masa(ca de astea inca nu e sigur),sa stai in chirie,si sa traiesti,ca sa poti sa iti jertfesti viata pt oamenii care te calomniaza la drumul mare??!!!
   pt pacientii saracii,care ne fac hoti si criminali??!!

   adica parintii nostri,de asta au sacrificat atatea pt noi,pt ca dupa 6 ani de facultate inca sa fim tot la punga lor??

   de asta am dat si eu la facultatea de medicina,pt a ajuta oamenii,pt a face o diferenta,dar nu se mai poate asa,e dezgustator!
   si pt informatia ta,nimeni nu face munca aia de caritate de care vorbesti,iti sugerez sa te informezi inainte sa vorbesti fara rost
   iar juramantul de care pomenesti...te rog sa cauti unde vrei tu si sa vezi cam de cand dateaza,si cam in ce conditii se traia in vremea respectiva(partea economica,ma refer,caci nu cred ca exista macar termenul de economie sau de inflatie...)
   asa ca,baiete,imi pare rau pt tine si pt cei ca tine,caci (si) voi contribuiti la faptul ca lucrurile sunt asa cum sunt.....
 • 0 (0 voturi)    
  Sanatate... (Duminică, 3 februarie 2008, 19:51)

  Unul de p-aci [anonim]

  Sanatate domnule ministr!. Sa n-aveti parte d-o nevoie care sa va dea pe mana sistemului sanitar din Romania pe care, cu atata intzelepciune, il diriguiti.
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Duminică, 3 februarie 2008, 20:26)

  Med [anonim]

  Nu pot sa cred ca sunt oameni care aduc reprosuri semenilor lor, pentru ca au avut un loc la buget in timpul facultatii. Dar de ce nu ii chemati inapoi si pe minunatii ingineri, la fel platiti tot din buzunarul dvs in timpul facultatii si care acum sunt pe toate santierile din lume?
  Eu nu cred ca o persoana care nu facut medicina are dreptul sa vorbeasca si sa denigreze in asemenea hal meseria si oamenii care o pratica. Pentru ca nu aveti de unde sa stiti, cum e sa locuiesti intr-un camin de studenti in care nu a mai intrat un instalator sau electrician de cand s au construit.Pentru k nu voi ati platit in fiecare an renovarea camerei mele de camin, ci mama mea venea in fiecare toamna sa vada camera am mai primit.Pentru k nu voua va cereau la inceputul fiecarui an sa scrieti pe o foaie de hartie numele parintilor si unde lucreaza fiecare , pentru k apoi in sesiune sa stie de la cine sa ceara mai mult.Pentru k nu voi trimiteati pachete la copil la facultate 6 ani! De ce nu scrie un parinte de medic ceva aici? Parintii mei s au chinuit asa 6 ani.Dintr -un sat unde nici semnal la telefonul mobil nu este.si niciodata nu o sa se planga.Am plecat din tara sa lucrez , pentru ca imi era rusine sa le mai cer lor bani. Si am respect unde muncesc si ma platesc exact cat merit pentru un om care a invatat 6ani.Si dau examene la fel ca si in Ro, dar nu dau bani sa le iau.Nu m as intoarce sa lucrez in tara, nici cu 1000 de posturi garantate de E.N. pentru k nu vreau sa imi conditionez meseria, in functie de cata spaga imi pune cineva in buzunar. O seara frumoasa
  • 0 (0 voturi)    
   MS + E.N. = love (Duminică, 3 februarie 2008, 22:34)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Med

   Foarte bine zis fiindca adevarul asta este : multi arunca cu bolovani dar nimeresc in cine nu trebuie.In al doilea rand, chestia ca te-ai scolarizat pe banii statului e o prostie : "statul" e ceva abstract, studiile sunt platite din veniturile adunate la buget, venituri provenite de la noi de la toti.Plus ca, locurile la "stat" sunt din ce in ce mai putine.Cum ar fi sa platesti 6 ani taxe de studii si carti de sute, paote chiar mii de lei iar apoi sa primesti k salariu intr-un an nici makar banii kre i-ai dat pe studii.
   Nicolaescu vorbeste aiurea in tramvai, nu e prima data si , din pacate, nici ultima, marea problema e ca niciunul dintre ministrii de pana acum nu a rupt pisica in doua.Toti vorbesc despre cresteri salariale, despre procente, despre sporuri dar, imi permit sa-i intreb : exista la nivelul MS o strategie pe termen mediu, nu mai zic, lung?Exista niste obiective, niste masuri concrete, planuri, proiecte?Exista?Ma indoiesc...
   In rest, fiecare persoana este libera sa plece unde doreste si unde castiga conform asteptarilor.Nu datoreaza nimic statului, chiar nimic, nu statul si-a tocit 6 ani si mai mult coatele pe bancile facultatii, ci un om, o persoana...
   Numai bine!
 • +1 (1 vot)    
  ....... (Duminică, 3 februarie 2008, 21:52)

  make [anonim]

  Nu sunt banii pt medici profesori etc, dar cand vine vorba de politisti si armata rapid gasesc banii.Nu pot sa inteleg cum un politist cu maxim liceu are 20 mil pe luna si un doctor cu facultate 8 milioane.Si se mai mira prosti astia de guvernanti ca pleaca tineretu din tara.Prostia oricum e mare in tara si vine in special din cadrul populatiei care voteaza si voteaza tot timpu cu comunisti)(PSD ).As sfatui pe batrani astia care nu stiu pe ce lume traiasca ori sa stea acasa si sa nu merga la vot ori sa voteze cu cine voteaza tinerutu majoritar
 • +1 (1 vot)    
  Jenant (Duminică, 3 februarie 2008, 22:22)

  Sorin [anonim]

  Oare singura problema a sanatatii in Romania e salariul medicilor ?
 • 0 (0 voturi)    
  declaratie de avere (Duminică, 3 februarie 2008, 23:02)

  mcradu [anonim]

  Din interes pentru averea domnului ministru, persoana publica de altfel, am cautat pe site-ul guvernului ultima declaratie de avere a dansului. Uitati-va si voi un pic http://www.guv.ro/declavere/avere/eugen_nicolaescuDA.pdf
  JENANT!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 februarie 2008, 23:42)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  nicolaescu de 3000euro (Luni, 4 februarie 2008, 1:27)

  bekalomu [anonim]

  bai alex te vad frustrat rau!iti doresc sa accident auto sa ajungi in UPU si ssa te salveze aia pe care ii blamezi tu...si apoi tu sa le dai spaga de buna voie ca te vezi viu!!!nu am vazut doctor sa bage mana in buzunarul cuiva!nu sunt de acor cu spaga!salarii decente!!!dar sa nu ne ftem in meserii si profesii,in obligatii de a sta n ani in tara daca ai fct la stat..bull sheet!!!omu merge unde isi poate potoli foamea,unde e respectat,unde nu are de face cu 'tarani de bucuresti' tinuti de mami in puf!!!sa ne dam cu parerea,dar in cunostinta de cauza!!
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fiti sanatosi, ca altfel... (Luni, 4 februarie 2008, 1:48)

  A [anonim]

  E clar ca din perspectiva macro lucrurile nu-s asa simple precum le priveste fiecare medic in parte, dar sunt sigur ca se poate face mai mult.

  Se afirma cu seninatate procente care suna bine, e singurul mod al lor de a dormi linistiti.
  Nu se gandesc la suma la care se aplica procentul, nu se gandesc ca marirea este de 90- 100 RON care abia daca compenseaza maririle de preturi care tocmai au aparut.

  Nu stie nimeni ca unui doctor nu ii aproba nimeni un credit de casa, ca sunt aproape ultimii oameni din societatea asta, ca au sau vor sa aiba familii.

  Daca nu ar fi ajutati de parinti sau oameni din alte domenii nu si-ar putea asigura subzistenta, penibililor!

  Pe alta parte politisti burtosi tineri si batrani care nu leaga doua fraze, functionari incompetenti si frustrati si mii de moluste incompetente care sug din sistemul de stat sunt tratati infinit ma bine decat medicii.

  Poate Nicolaescu e singurul care incearca mai mult si merita un minim respect, dar nu mai mult.

  De vina e indolenta generala a intregului sistem politic alcatuit din giboni cu papion care au trait pana acum in copaci. Odata ajunsi acolo unde au visat tot timpul lingand liane si nu numai (poate si fundurile altor batrani giboni comunisti ) sacrifica o tara intreaga pentru 2 case in plus pentru ei si familiile lor de maimute spurcate.

  Daca nu se trezeste cineva sa faca ceva, in afara de cei ce se vor opera in UE, o sa muriti cu totii. Astfel o sa dati de lucru la o gramada de functionari care va vor procesa documentele decesului, Eventual veti fi condusi in alai de o escorta a politiei cu sirene si mugete de analfabeti de la volanul Logan-urilor Made in Romania cu profit going to France unde e investit in Sanatate.

  Sa fiti sanatosi, ca altfel....
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Luni, 4 februarie 2008, 6:00)

  monica popescu [anonim]

  Numai ca in Franta cu 2000 euro un medic e tot sarac.
 • 0 (0 voturi)    
  Medicii - categorie sociala defavorizata! (Luni, 4 februarie 2008, 6:08)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Asta este ceea ce are tupeul sa spuna un individ ajuns cumva minstrul sanatatii intr-un guvern al Romaniei!

  De mii de ani oamenii stiu ca sanatatea e vitala, isi ureaza unii altora lucrul asta, insasi cuvantul salut de acolo vine, iar colectia de pitecantropi din guvernele Romaniei o trateaza ca si cum ar fi inca in preistorie si nu si-ar fi dat seama de lucrul asta!

  Ar trebui sa refuzam sa le mai dam bani, sub forma de taxe si impozite, unor indivizi care sfideaza bunul simt.

  Statul roman este in acest moment o mafie care colecteaza taxe de protectie de la cetatenii pe care ii terorizeaza.

  Chipurile nu sunt bani pentru sanatate, nu sunt bani pentru educatie, nu se pot majora salariile bugetarilor, dar se gasesc in schimb bani ca salariile parlamentarilor (niste bugetari si ei!) sa creasca atunci cand si cu cat vor ei, se gasesc bani pentru ultimele modele de masini Mercedes, desi un guvern pretins liberal are tupeul sa impuna o taxa care chipurile protejeaza magnifica noastra industrie de automobile Renault, si cate si mai cate!

  Daca ar fi studiat cat de cat si istorie (pardon, am uitat ca n-aveau cum, pitecantropii vin din preistorie!), ar fi auzit de fuga de pe mosie a serbilor de acum cateva sute de ani, si si-ar fi putut da seama ca asta e ceea ce se intampla de fapt si in momentul de fata.

  Iar in cateva zeci de ani in Romania vor ramane doar parlamentarii, ministrii, judecatorii, procurorii, politistii. Poate si ceva avocati, sa-i asiste cand se vor da in judecata unii pe altii.

  Categoriile sociale defavorizate, serbii, vor pleca in alte locuri.

  Ramane de vazut cine le va mai plati atunci taxe de protectie din care sa-si cumpere Mercedes-uri, sa-si mareasca lefurile, sa abereze legislativ, executiv si judiciar.
 • +1 (1 vot)    
  dar atentiile? (Luni, 4 februarie 2008, 7:19)

  Pnk [anonim]

  Dar spagile de milioane zilnic nu se pun?
  Stati acasa tinere doctor ca in Franta nu se dau atentii si 2000 de euro e mai putin oricum decat castigati aici si cheltuielile sunt mai mari.
 • 0 (0 voturi)    
  medici (Luni, 4 februarie 2008, 8:43)

  juv [anonim]

  Nu stiu de ce ne lamentam. atit ,cind sunt bani sa-i dam unui sergent major salariu de 18 mil si unui procuror DNA 130 MIL,care sunt tot bogetari si spaguiesc mai mut decit un medic rezident
 • 0 (0 voturi)    
  doctorii (Luni, 4 februarie 2008, 9:11)

  releu [anonim]

  Doctorii (ca si profesorii) sunt tolerati de stat sa isi rotunjeasca ilegal veniturile. Ei nu mai fac greve, nu mai au revendicari oficiale, au fost complet manipulati, prin asta si-au pierdut creditul moral.Si se complac in asta. Asteapta sa le dea eventual statul, ca de la pacienti sunt asigurati. Ia sa faca niste greve, sa vedeti cum se vor gasi bani....
  S-au lasat corupti si corup la randul lor.
  In rest sa mearga unde vor, ca oricare alta meserie.

  Comportare : acum vreo 5 ani am insotit-o pe maica-mea la sanatoriu la Mangalia. Se schimba seria, oameni suferinzi, asteptau sa fie luati in primire, inregistrati, repartizati la cameer. asteptau ore intregi, niciun scaun... Si pentru asta trebuia data spaga ?
 • 0 (0 voturi)    
  Spectacol? (Luni, 4 februarie 2008, 10:00)

  Stefan [anonim]

  "Disputa spectaculoasa intre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si Paul Ionescu" - daca voi vedeti un spectacol in drama medicilor rezidenti...
 • 0 (0 voturi)    
  eugen nicolaescu (Luni, 4 februarie 2008, 10:35)

  dezamagitu' [anonim]

  Multe tromboane are ministrelu' si se uita in ochi tai,nu vedeti?
 • 0 (0 voturi)    
  SCUTIRE DE IMPOZIT (Luni, 4 februarie 2008, 10:40)

  Ovidiu [anonim]

  dl eugen nicolaescu poate sa ne spuna de ce sunt scutiti de impozit cei care lucreaza in multinationale si au terminat pe specializare calculatoare - electronica, iar medicii si profesorii care sunt de departe cea mai importanta categorie sociala in orice societate sunt tinuti cu salarii mizere!
 • 0 (0 voturi)    
  Cum raspundeti Domnule Ministru? (Luni, 4 februarie 2008, 10:59)

  dan_b [anonim]

  D-le Ministru,am cateva intrebari:
  - ne puteti spune cat castiga lunar un parlamentar si care este cuantumul altor cheltuieli pe care un parlamentar le face? Parlamentarul este un reprezentant al Legislativului care face : legi proaste, chiuleste, doarme, voteaza pentru altii, etc.
  - ne puteti spune cat se cheltuie cu un ministru lunar?
  Ministrul este unul din reprezentantul Guvernului care prin masurile pe care le aplica a dus tara asta spre rapa.
  Daca un specimen din aceste categorii vine si spune la televiziune ca nu-i ajung banii( desi traieste in puf ), cum puteti spune ca un medic poate traii cu 1000-1400RON?
 • 0 (0 voturi)    
  medicul ajuns mecanic auto (Luni, 4 februarie 2008, 11:00)

  samaritean [anonim]

  Era samaritenilor alde Albert Schweitzer, Alfred Jahn, anonimii de la Medecins sans frontieres ori aiurea a trecut. Cine se asteapta de la un mecanic auto sa-i repare masinuta draga si scumpa pentru un zambet si o strangere calda de mana? Medicii sa se lepede de fumuri, pacientii sa se acomodeze cu realitatea - mare diferenta nu mai este si se va micsora vazand cu ochii, vezi exemplul luminos din URSS-ul zilelor noastre, unde ai deplina libertate de a muri cu zile daca n-ai ce da (din belsug, nu spagi amarate!). Amnesty International are anual indoielnica onoare de a decerna locul doi pe lista domeniilor roase de coruptionism sistemului sanitar, medicii aici inclusi si la loc de frunte!
  • 0 (0 voturi)    
   corectura (Luni, 4 februarie 2008, 12:35)

   samaritean [anonim] i-a raspuns lui samaritean

   cititi Transparency in loc de Amnesty.
 • 0 (0 voturi)    
  Clinici Private (Luni, 4 februarie 2008, 11:38)

  costin2s [utilizator]

  Domnilor cred ca toata lumea are ceva de obiectat cand vine vorba de sistemul medical existent in Romania, atat medicii cat si pacientii. Eu evit pe cat se poate sa merg la un spital de stat chiar daca sunt bolnav, pentru ca imi este jena sa le dau spaga ca sa imi acorde atentie, prefer sa platesc o suma de bani si sa merg la o clinica privata, unde sunt tratat normal, si nu trebuie sa mai fiu pus in situatia jenanta de a intreba medicul ... "e de ajuns atat domnule doctor ?" Analizand de cate ori am avut nevoie eu sau prietenii mei de medic intr un an de 1-3 ori. Bani pe care statul ii opreste pt asigurarea de sanatate ar trebui gestionati de catre noi si nu de catre stat. Cred ca solutia este sa avem spitale private , unde atat pacientii cat si medici vor fi multumiti de serviciile medicale, si in plus medicii care au "invatat" 10 ani degeaba vor fi selectati in functie de performanta reala, si nu conform PCR. Este clar ca in actualul sistem banii nostri ajung in alte buzunare, si nu sunt folositi pt salarizarea personalului medical, sau pt imbunatatirea sanatatii pacientilor.
 • 0 (0 voturi)    
  90% (Luni, 4 februarie 2008, 12:05)

  Un om [anonim]

  Fac parte dintr-o familie de cadre medicale (nu toti medici). Desi mi-am dorit foarte mult sa urmez exemplul lor, am renuntat exact din acest motiv: salariu si as vrea sa fac o precizare pentru ca ma deranjeaza foarte tare anumite afirmatii facute.

  Nu trebuie generalizat cand se spune ca nimeni nu se uita la tine ca nu dai spaga (am patit si acest lucru si l-am vazut aplicat si altor persoane); intr-adevar exista 90% care iau spaga, dar exista si 10% care isi fac meseria ca la carte si din dorinta de a face bine celor din jur (familia mea de exemplu a condamnat mereu conditionarea actului medical - medicina e o meserie pe care o faci cunoscand consecintele materiale - de acea exista si un juramant, probabil demodat pentru unii).

  Ceea ce ma revolta este faptul ca toata lumea care ajunge la spital si se vindeca,apoi incepe sa arunce cu noroi chiar si in cei care si-au facut datoria pt ca nu sunt capabili sa faca diferenta. Dar asa e romanul mereu carcotas.Si ca sa imi argumentez afirmatia voi afisa si unul dintre motive.
  Tatal meu a murit (cancerul a fost provocat de muatii genetice datorate razelor X) pentru ca si-a facut meseria corect si nu s-a gandit la consecinte, pur si simplu a facut in asa fel incat sa nu plece infirmi si mutilati drept consecinta a actiunilor sale. Si dupa 29 ani avea un salariu de 6 milioane(asta incluzand toate sporurile de care beneficiau cadrele care lucrau in radiologie).
  Dar asta nu mai conteaza pentru ca nu intereseaza pe un pacient ce se intampla de partea cealalta a baricadei - si nu il condamna nimeni pt ca nu il priveste pe el.
  Singurul lucru de care ar trebui sa fie constient orice roman (potential pacient), cand face o afirmatie la un lucru pe care nu il cunoaste in totalitate, e sa reflecte inainte de a acuza pentru ca poate nu stie chiar tot.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt si altii in tara asta care castiga mai prost (Luni, 4 februarie 2008, 12:16)

  Marius [anonim]

  Va plangeti cam mult parerea mea. Unul care a terminat Geografie, Biologie ce face profesor, cercetator ceva si castiga cam tot ca voi, sau un inginer textile care ar lucra intr-o fabrica de confectii, tot asa o sa castige. Vorba cuiva de mai sus, inca nu am vazut medic sarac. E greu acuma la inceput ca rezident la inceput, dar am vazut profesori saraci o viata. Vad aici deasemenea multe mesaje cum ca a invatat nu stiu cat si ca el e intelectual. De aia urlati la oameni in spitale de parca is carpe. Eu cand am dat la facultate s-a intrat la medicina cu 5. Pai cum sa ma simt eu sa ma duc in spital si unul ca ala sa ma trateze ca ultimul om. Nu va mai plangeti de mila ca nu e chiar asa de rau. Legat de credite f putini din cei care termina facultatea in orice domeniu au in primii ani la un salar care sa le dea sansa la un credit.
 • 0 (0 voturi)    
  Cea mai grea meserie (Luni, 4 februarie 2008, 12:33)

  a [anonim]

  Vad ca multi tineri au fost ofuscati ca cineva le-a zis sa plateasca scolarizarea si dupa aia sunt liberi sa plece...
  In primul rand, nu este legal sa li se impuna plata, atata vreme cat prin constitutie, invatamantul este gratuit...
  Pe de alta parte, nu este moral sa pleci la mai bine dupa ce ai supt fondurile ... Poate in locul tau venea un baiat de la tara care ar fi fost fericit sa-si ajute semenii...
  Ar fi mult mai simplu:
  1. Locurile gratuite 100% sa fie mult mai putine (10% de exemplu) .80% sa fie gratuite pe baza de contract cu MS(pleci dai banii). 10% cu plata. Deci fondurile catre UMF mult mai mici de la MEC, si mult mai mari de la MS. Dar asta ar fi o reforma curajoasa a invatamantului...
  2. Incurajarea sistemului privat, unde un doctor va lua salariul cat valoreaza.


  Problema e generala: Ce sa mai spunem de inginerii ce suntem obligati sa facem orice, numai inginerie nu? Noi suntem intr-un fel de exil professional la noi acasa...
 • 0 (0 voturi)    
  2000Euro/luna? Salariu de groaza in Europa (Luni, 4 februarie 2008, 12:42)

  Brainstorm [anonim]

  Doctore cu 2000Euro/luna in Europa o sa fii de rasul lumii,umilit peste tot.Probabil asta'i un salariu de asistenta medicala.
  Daca insa spitalul care te angajeaza iti plateste locuinta cu toate utilitatile atunci cu 2000Euro/luna poti sa supravietuiesti dar o sa fii tratat ca "un pauvre docteur roumain".
  • 0 (0 voturi)    
   In Koeln (Luni, 4 februarie 2008, 15:10)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Brainstorm

   Un absolvent de medicina din Germania :
   dupa un an(cine-i harnic) de specializare(sa fiu concret:medicina se studiaza in 12 semestre)in domeniul pe care-l alege(in cazul nostru-anestezia)
   se aplica unde sunt posturi libere.
   La un spital din Koeln,sectia anestezie,27 ani,Doctor in medicina,2375 Euro salariul brut pe luna.
   In acest spital nu se mai platesc orele suplimentare.
 • 0 (0 voturi)    
  Jalnicilor (Luni, 4 februarie 2008, 14:27)

  A [anonim]

  Desi am mai comentat astazi odata nu ma pot abtine sa intervin din nou. Desi nu lucrez in domeniu nu pot sa nu observ cum de fiecare data cand se discuta problema medicilor, un numar foarte mare de oameni incep sa arunce imediat cu noroi facandu-i spagri and so on...
  Am criticat in celalalt mesaj politicienii dar constat ca nici multi dintre oameni nu sunt mai buni, si poate ca de aceea ne meritam acesti politicieni.

  Eu cred ca aceste persoane sunt pur si simplu inconstiente si incapabile sa inteleaga ca un intelectual decent din acest domeniu, care a studiat atat de mult, pur si simplu nu poate trai cu veniturile inferioare unui gunoier la REBU. Socant, dar cartile dupa care invata acesti oameni costa jumatate din veniturile lor, si trebuie sa invete continuu ca sa fie la inaltimea standardelor pe care le asteptati de la ei. Asta ca din greseala sa nu va spintece capul ala sec si indobitocit de comunism.

  Spitale private, da, poate e o solutie dar domeniul trebuie sa se dezvolte mai mult si s adepaseasca stadiul de acum. Eu am abonament la o clinica privata si ma declar total nemultumit de incompetenta cadrelor medicale de acolo. in plus, in aceste clinici in general se cam fac doar analize si au o capacitate foart emica in saloane pentru spitalizari de-alea reale.

  Spuneti ca nu stiu ce alte categorii sunt la fel de defavorizate, dar hai sa nu comparam lucratorii din confectii cu doctorii ca , oameni buni, o sa ajungem ca tarile bananiere fara sistem de sanatate si sa va vad atunci.

  Incep sa cred din ce in ce mai mult ca tara asta e pierduta si ca oamenii merita fiecare lucru pe care il patst. Fiecare contribuie la acest rau
 • 0 (0 voturi)    
  ce se mai pling doctorii (Luni, 4 februarie 2008, 14:45)

  je [anonim]

  sa va povestesc un caz real trait de mine:
  sotia insarcinata se duce la doctor si ii cere sa o consulte, ii da tratament(INTERZIS LA GRAVIDE), o mica eroare ? apropo consultatia e 50 RON.
  Ia ginditiva dvs. ce salar are un doctor specialist?
  salar+ 300lei/cezariana + 50 lei/ consultate
  daca tinem cont ca pe zi face cel putin 1-2 operatii de cezariana si la cabine are minim 10 pacienti hai sa facem un calcul
  2000 RON-salar + 6000RON-cezariana + 8000RON- consultatii = peste 15.000 RON pe luna.

  ASTEA SUNT VENITURILE UNUI DOCTOR GINECOLOG SPECIALIST IN SUCEAVA !
  SPUENTI ADEVARUL. SE TRAIESTE PROST CA DOCTOR REZIDENT DAR CA SPECIALIST E BOIERIE ! VERIFICATI VA ROG CITI DOCTORI CU MINIM 10 ANI DE EXPERIENTA NU AU VILE SI MASINI STRAINE? SI APOI VORBITI. SI APOI VEDETI IN SPITALE CITI BATRAI CE NU AU 2 RON SA DEA LA O ASISTENA SA II FACA UN CALMANT ?

  ASTA E RELAITATEA !
  • 0 (0 voturi)    
   numa'ncet (Luni, 4 februarie 2008, 16:04)

   clain [anonim] i-a raspuns lui je

   monsieur, in primul rand as zice sa nu te agiti asa de tare si sa dai asa de tare in medici ca risti sa cazi in penibil; in al doilea rand, tema principala de discutie o constituie medicul rezident din romania, in caz ca nu ai bagat de seama; care este umilit in primul rand de toata lumea medicala, incepand de la ministerul sanatatii si terminand cu colegii lui de sectie specialisti profesori "savanti de renume mondial" majoritatea; daca tu esti instare sa iti intemeiezi o familie la 25 de ani ca tanar medic, din 100-200 de euro pe luna, te rog sa ne spui si noua solutia salvatoare; daca aceasta cerinta ti se pare aberanta din partea unui tanar medic, atunci nu are rost sa mai povestim, si iti urez spor la munca tovarase
   restul e o poveste spusa de unii ca tine cand vor sa dea in unii sau in altii; se practica des in Romania, in diverse domenii cu diverse ocazii si de diversi oameni, regretabil cu functii importante; la asa ceva suntem tare buni; mai bine si-ar vedea fiecare de capra lui in astfel de situatii, am fii mult mai castigati
 • 0 (0 voturi)    
  Se pare ca lumea nu intelege niste chestii (Luni, 4 februarie 2008, 14:50)

  un chirurg [anonim]

  1. Si pacientii sunt la fel de plangaciosi ca si noi, medicii. Toata lumea spune ca luam spaga. In Romania 10.000.000 de oameni au telefon mobil, din care jumatate cu camera de luat vederi. De ce nu inregistreaza nimeni? De ce nu se organizeaza flagranturi decat foarte rar? De ce nu faceti public faptu' ca medicii conditioneaza actul medical? Si sa nu-mi spuneti ca presa nu are chef de subiecte de-astea. Poi va zic eu de ce: fie va convine situatia si va complaceti, fie nu e adevarat ce spuneti, fie sunt cazuri absolut izolate. Asa ca ciocu' mic!!!
  2. De ce zic asa multi ca noi, medicii, am facut facultatea pe banii lor? Ce, ei nu au facut scoala pe banii nostri, da' acum au salarii de 10 ori mai mari decat ale noastre? Sau poate ca n-au facut scoala... Asa ca si catre acestia: ciocu' mic si manutza la rusinica!!!
 • 0 (0 voturi)    
  inca ceva (Luni, 4 februarie 2008, 16:13)

  in curand emigrant [anonim]

  In afara de salariu, medicii rezidenti pleaca si pentru ca in spital sunt pe post de mobilier sau scribi si nu-i invata nimeni nimic. Iar apoi, dupa rezidentiat, se prevede inca o perioada de somaj glorios pentru ca toate posturile scoase la concurs se atribuie pe alte criterii decat competenta, respectiv pe pile si bani. Cunosc rezidenti care in ultimii ani de rezidentiat au preferat sa o ia de la capat in alta tara.Ii doresc dlui ministru si 'somitatilor medicinei romanesti' sa ajunga sa fie tratati de cei pe care i-au format.
 • 0 (0 voturi)    
  bunul simt (Luni, 4 februarie 2008, 19:14)

  inca un anonim [anonim]

  sunt medic rezident anul 1 si tocmai mi-am semnat contractul de munca: 832 de lei noi din care, dupa impozitare, voi ramane cu fabuloasa suma de 630 lei noi. am aflat tot astazi ca sporurile mult promise este foarte posibil sa nu le primesc deoarece spitalul nu are fonduri. am 26 de ani.mi-am dorit toata viata medicina si o fac din pasiune, iar cu pacientii de care raspund ma port ca si cum ar fi parintii mei. inca nu am primit o bomboana spaga si sper sa nu fiu vreodata silita de imprjurari sa primesc. in garzi, neplatite desigur, imi aduc mancare la cutie de acasa, pentru ca spitalul nu-mi aigura nici asta. cam astea ar fi o parte din aspectele vietii de medic rezident in romania. asa ca, domnilor, va rog doar sa nu mai confundati statutul rezidentului aflat la cheremul tuturor cu statutul primarului sau specialistului. nici sa vrem si nu am avea de unde sa luam spaga. si...inca ceva: intr-un spital universitar stimati pacienti, rezidentii se ocupa de dumneavoastra, iar primarul si specialistul incaseaza atentia si va zambesc dulce. sa nu uitati asta in viitoarele comentarii la adresa noastra. sanatate multa
 • 0 (0 voturi)    
  Ce e de facut (Luni, 4 februarie 2008, 22:17)

  Dr.John [anonim]

  Codul studentului/medicului care nu vrea sa ia spaga:
  1.Step 1,2.Step 2 ,3.Step 3. SI salutat Romania din avion.Sa va platiti preotii si vracii din spagi.Eu n-am nevoie de asa ceva si atat timp cat depinde de mine nu voi accepta asa ceva.Refuz sa studiez atatia ani, sa am atata responsabilitate si sa fiu considerat categorie defavorizata.Va rog luati o clipa si puneti va in locul nostru sa stiti ca nu ati putut salva un om sau ca poate ati gresit....cum v ati simti,cum ati dormi noaptea iar la toate astea adauga ca nu ai bani de intretinere,mancare etc.Romania produce medici frustrati si va fi din ce in ce mai rau....asa ca va urez sanatate ca dupa cativa ani de medicina am ajuns la concluzia ca in Romania cel mai bine e sa fii sanatos ca altfel Doamne Ajuta.
  • 0 (0 voturi)    
   rezidentiat strainatate (Joi, 2 iulie 2009, 23:11)

   oana [anonim] i-a raspuns lui Dr.John

   sunt student in anul 1 la M.G. si daca stie cineva cum pot sa fac rezidentiatul in Anglia va rog scrieti-mi pe adresa : oanaorange@yahoo.com
 • 0 (0 voturi)    
  ce e de facut (Luni, 4 februarie 2008, 22:35)

  alida [anonim]

  am un sfat pentru toti medicii: mergeti fratilor! mergeti in strainatate, faceti-va o viata mai buna.asa poate se trezesc si stimatii nostri guvernanti, sa faca o reforma in sistem, nu sa tot puna petice. si asa tara asta o duce din rau in mai rau, si ne intrebam cu totii cat de mai rau se poate?! daca ramane tara cu 100 de medici per total si sute de parlamentari, hai si mii de politisti, eu zic ca poate se imbolnavesc si or creste si salariile. asa ca, medicina nu se face doar in romania. drum bun si sa speram la...altceva decat ceea ce urmeaza
 • 0 (0 voturi)    
  ha? (Marţi, 5 februarie 2008, 12:19)

  cristi [anonim]

  in spitale sint doctori si doctori.nu cred ca trebuie bagati in aceeasi oala.am avut contact si cu cei care nu se uita la tine fara sa le bagi bani in buzunar si cu adevarati doctori care fac tot posibilul pentru pacient fara nici o pretentie materiala cit de mica(cei din Tg. Mures m-au impresionat,felicitari).sa fim seriosi sqalariile din romania atit in domeniu privat cit si cel de stat sint mici;legile nu pot fi respectate pt ca nu sint bani(sa respecti legea in romania inseamna sa mori de foame sau sa pui lacatul pe afacere).deocamdata eu nu vad nici un viitor in romania pt nici o categorie sociala exceptind bineinteles politicienii pe care-i platim sa ne suga singele(paradox sau prostie?)
 • 0 (0 voturi)    
  ATENTIE!!!! (Marţi, 5 februarie 2008, 15:37)

  dona [anonim]

  strict economic-pt toata lumea:daca pina acum a existat un cit de cit control asupra fondurilor create prin contributii la sanatate,de cind se vireaza banii"doar in trei conturi"cum a spus ministrul de finante,adica de la 1 ian 2008,luati-va adio sa mai stiti citi bani ati contribuit,citi bani ati consumat si citi bani mai aveti.consider ca cel mai mare TUN in a devalida bugetul statului,adica al nostru,de-abia de acum incepe.inginerii financiare vor face alesii astia ai nostri mai tare ca pina acum.de ce toti fura de la buget???chiar nu le mai ajunge? NU E FAPTA FARA RASPLATA! ha ha ha ha ha ....
 • 0 (0 voturi)    
  eu medicul (Marţi, 5 februarie 2008, 21:30)

  eu medicul [anonim]

  1.Ultimul sa stinga lumina ,nu de alta dar sa nu risipim energia ,sa le ramina si copiilor ceva asta in spiritul reclamei de la Pertom sau mai bine zis pentru ca noi cei ramasi sa nu ne mai vedem de rusine ca am adus Romania in asa hal
  Explicatii :
  2.desi sunt medic am dat atentii la medici ( dupa operatie ,deci nu spaga )
  3.am fost 4 ani de volunta la SMURD ( in vremea studentiei ) deci nu cred ca mai poate zice cineva de lipsa de spirit civic dar cind am intrat in sistem mi-am dat seama ca nu are rost
  4.nu are rost sa nu-mi pot permite sa am un copil ,sa nu am o locuinta ,sa ma ajute tot parintii pina la 36 ani etc.
  5.asa ca am ramas in Romania dar nu mai practic medicina
  6.Nu imi pare rau deloc
  Concluzie :
  7.nici unul din noi nemultumitii de sistem nu am pus mina pe bisturiu sa le taiem testiculele guvernantilor ........DIN LASITATE plecam sau ne reprofilam sau inchidem ochii devenind parte din sistem
 • 0 (0 voturi)    
  in Ardeal... (Miercuri, 6 februarie 2008, 10:14)

  doctor [anonim]

  Se da spaga ca peste tot. Daca nu dai, totusi te trateaza... Daca treci Carpatii, nici nu se uita la tine. Medicii de genul, ar merita impuscati. Sunt de acord sa iei, dar nu sa ceri. Cei care cer merita ani grei de parnaie.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa plec sau nu? (Miercuri, 6 februarie 2008, 12:24)

  Bush_IT [anonim]

  Daca esti tare-n meserie pleaca cu toate ca acolo vei fi umilit o buna bucata de vreme - te va incalzi banii pe care-i primesti !
  Daca te-ai facut medic doar pentru venituri "grase" deschide un magazin cu suveniruri sau o frizerie - e plina tara de macelari !
 • 0 (0 voturi)    
  salar rezident (Marţi, 1 aprilie 2008, 13:24)

  borcanea [anonim]

  nu stiu cum sa ma exprim sa nu jignesc pe nimeni
  vreau sa stiti ca eu sunt secretara la universitate cu un salar de 780 lei iar sotul este pensionar
  din acesti bani am reusit sa intretinem pe baiatul nostru care a terminat fac. de medicina la tg,mures
  cand nu aveam bani fata ii dadea alocatia de 20lei +30 de la noi
  baiatul s-a casatorit in anul 5 cu o colega si au un baiat
  acum sunt rezidenti la timisoara in anul 3 el ca medic de familie, ea la ginecologie
  platesc gazda 250 euro+100 caminul copilului ( are 5 ani)+ intretinere+lumina+cable etc.noroc ca de 1 an au bonuri
  ca altfel ramaneau fara bani de mancare
  ei sunt mai saraci decat erau ca studenti
  noi nu mai putem sa-i ajutam+ fata reproseaza ca l-a ajutat pe fratele sau si el acum nu -i trimite nici un ban
  nici nu are de unde
  intrebarea mea este:
  copii astia cand o sa poata sa-si cumpere casa
  el la anul a sa fie somer de lux daca nu-si gaseste loc de munca ,
  ea peste 2 ani
  suma de 250euro
  daca faceau un credit in 20-25 ani aveau o casa a lor
  nu bani pe chirie
  ca nu au posibilitatea sa faca rezidentiatul decat in centre universitare
  credit nu pot sa faca ca nu au contract de munca pe durata nedeterminata
  si atunci pentru ce atata scoala
  oare chiar merita
  nu pentru ca sunt mare patriota
  dar nu am facut copii
  si nu ma-am chinuit sa-l tin la facultate ca sa plece din tara
  eu ii vreau aici
  toata lumea ma cearta
  ca o sa le fie bine si lor
  dar de la timisoara la galati trenul face 17 ore, copilul vomita etc
  nu i-am am mai vazut de 1.5 ani
  pacat ca s-a terminat surprize,surprize,
  pentru ca poate andreea marin ii aducea acas
  imi cer scuze, dar in final ce rezolvare vedeti
 • 0 (0 voturi)    
  rusine pt. voi (Luni, 9 iunie 2008, 1:05)

  DR. BRISCAN [anonim]

  Domnilor colegi nu mai cersiti la nimeni, nu mai cereti nimic faceti asa cum am fost invata-ti de profesorii nostri: pina nu soseste sfinta spaga nu misca-ti nimic. O zi buna.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce pleaca atatia medici tineri... (Luni, 9 iunie 2008, 21:46)

   andrei ropcea [anonim] i-a raspuns lui DR. BRISCAN

   Va rog sa faceti diferenta intre medicul specialist, care are un post, un salariu, si primeste si ceea ce denumiti spaga aici (desi majoritatea nu o cer), si medicul rezident, care nu are un post si nici perspective, care are un salariu penibil si primeste rareori "spaga", si atunci o ciocolata sau o suta de mii. Asadar primul e cel pe care il injurati, dar al doilea, rezidentul, e cel in varsta de 25 pana la 33 de ani, care are 7 milioane salariu, nicio perspectiva in Romania, si care pe buna dreptate pleaca din tara, in tari unde este respectat, castiga decent si traieste NORMAL (ceva de care nu are parte in Romania). Am trait ani de-a randul umilinta de a fi rezident in Romania. Cu acest rezidentiat, (in care se intra printr-un concurs extrem de dificil la care cred ca nu ar face fata intelectual marea majoritatea a celor ce termina alte facultati, ca sa ma refer doar la ei), se sacrifica in medie toti anii dintre 25 si 30 de ani, se traieste pe banii parintilor sau in rusine, si se incaseaza toate mizeriile sistemului, inclusiv de la medicii mai batrani. Daca aveti macar un argument ca un medic tanar care a gasit un post in strainatate sa se intoarca tara, in afara de familie (singurul argument care ii mai tine pe cei cativa medici care mai raman in Romania) va rog sa mi-l spuneti.
 • 0 (0 voturi)    
  Tara moare si rezidentul se lamenteaza (Duminică, 28 septembrie 2008, 21:52)

  rezident chirurgie [anonim]

  CAND DOI SE CEARTA, POLITICIENII CASTIGA!

  Suntem in plina campanie electorala. Toti medicii rezidenti ce sunt inca in tara asta minunata, au o sansa sa isi faca vocea auzita!
  Vedem la TV si radio zilnic campanii idioate gen Cola, bere xy, care strang in jurul lor mii de oameni, le confera o voce si o identitate de grup.

  NOI MEDICII REZIDENTI DIN ROMANIA LUI 2008 DE CE NU STRANGEM RANDURILE?

  DE CINE VA E FRICA? De profesorul (de peste 65ani) sef de sectie care trebuie lins in fund in speranta ca la sfarsitul rezidentiatului primesti un post? de medicul specialist cu care lucrezi si de care iti e frica ca daca iti faci vocea auzita nu te mai ia alaturi, sa iti arate "secretele" meseriei?

  Ce nu voi intelege niciodata este cum o masa atat de mare de rezidenti, oameni cu inalta educatie ACCEPTA fara drept de apel sa fie umilita in acest hal.

  E CHIAR ASA DE GREU SA FACI UN PARTID?
  UN ONG NUMAI AL NOSTRU?
  cateva mii de voci disipate degeaba urla ca pacientul - sistemul sanitar - e in moarte clinica.
  Cateva mii de voci avand acceasi cerere nu mai pot fi ingnorati!
  ati mers vreodata unul dintre cei ce va plangeti pe aceste forumuri cu o hartie semnata si parafata de voi la minister unde sa scrie negru pe alb ce cereti? Nu.

  Dragi rezidenti, este an electoral. Daca si de data asta va multumiti cu o pomana electorala de 11% sporuri de tot felul, atunci sunteti jalnici si va meritati soarta si lefurile! atunci nu va ma lamentati ca statul nu face pt voi nimic! Statul nu va face nimic cata vreme voi nu amenintati statul!

  daca PSD-ul isi permite nerusinarea sa ofere 25.000euro celui care vine de la capsuni acasa, voi de ce nu va permiteti sa cereti 25.000euro pentru fiecare medic rezident ce alege sa nu plece in strainatate?

  In Romania de azi, totul e politica. Daca sunteti intr-adevar atat de scoliti, trebuie sa exploatati asta si sa faceti si voi politica DAR IN FAVOAREA VOASTRA! Nu tot a altora sau a medicilor specialisti!

  Faceti ceva, nu va mai vaitati!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by