Peste 2.000 de oameni participa, vineri, la Alba Iulia la ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, printre participanti aflandu-se si ministru Educatiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea si ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, relateaza News.ro.

Ceremoniile au inceput in cursul diminetii in centrul municipiului Alba Iulia la statuile lui Ion I.C. Bratianu si Iuliu Maniu, la care au participat doar cateva sute de persoane. La urmatoarele manifestari din zona istorica, numarul participantilor a crescut la peste 2.000.

La ceremonii asista si ministru Educatiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea si ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei au debutat in jurul orei 9,00 cu ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuiile lui Ion I.C. Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului, urmate de ceremonii similare la statuile Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria din fata Catedralei Reintregirii si apoi la statuia lui Mihai Viteazul.

Printre participanti se afla si un grup de tineri care militeaza pentru unirea Basarabiei cu Romania. Ei poarta steaguri tricolore si bannere cu mesajul "1918 Unire. 2018 Reunire" si se manifesta zgomotos, scandand "Basarabia, pamant romanesc!", "Acelasi sange, aceeasi tara/ Romani am fost cu toti odinioara" sau "Traiasca, traiasca si-nfloreasca Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca!".

La ora 11.15 a fost primirea simbolica a soliilor in Sala Unirii, iar incepand cu ora 12.00 va avea loc o slujba Te Deum oficiata in fata Catedralei Reintregirii.

In program este inclusa de la ora 13.00 si o parada cu militari si tehnica militara din structurile Armatei Romane, MAI si alte institutii.

Sub genericul Festivalul Gustului Romanesc si Marea Unire a Bucatarilor, cateva zeci de bucatari vor pregati sub coordonarea lui chef Catalin Scarlatescu peste 12.000 de portii de fasole cu carnati si varza cu ciolan care vor fi impartite apoi gratuit participantilor prin intermediul unor bucatarii de campanie montate in curtea unitatii militare din Alba Iulia.

Pe parcursul zilei de 1 decembrie sunt pregatite si concerte de muzica usoara si populara, spectacole pentru copii, iar seara va avea loc un concert denumit "Ca pe vremuri" cu Iris, Compact, Holograf, urmat de focuri de artificii si spectacole de lasere.

Tot in cursul serii va avea loc, incepand cu ora 18,00, un concert extraordinar dedicat Zilei Nationale a Romaniei cu Orchestra "Philarmonia" Bucuresti, avandu-i ca solisti pe Lavinia Mamot (soprana), Aron Cavassi (vioara), iar dirijor Constantin Adrian Grigore.

Manifestarile de la Alba Iulia organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei costa aproximativ 650.000 de lei, bani care sunt alocati de Primaria Municipiului Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba.