Tarik Jadaoun, care foloseste pseudonimul de combatant islamist Abu Hamza al-Beljiki, un islamist belgian considerat succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franta in noiembrie 2015, le-a spus anchetatorilor irakieni ca s-a deplasat in Siria alaturi de doi islamisti, Redwan Hajaoui si Lotfi Aoumeur, trecand prin Romania si Turcia, potrivit Al Arabiya.

"Am fost patru si am decis sa calatorim in Siria. Eram eu, Radwan al-Hajawi, Fouad bin Jiddo si Lutfi Umar. Suntem toti belgieni cu origini marocane, cu exceptia lui Lutfi, care este algerian [...] Radwan si Lutfi ne-au spus ca tot ce trebuie sa facem este sa ajungem in Turcia si cineva ne va duce in Siria de acolo. Fouad si cu mine am plecat de la Bruxelles din aeroportul South Charleroi. Am zburat spre Romania si de acolo am zburat in Turcia. Am plecat de la Istanbul la Ankara si apoi in orasul Urfa, langa granitele cu Siria, iar de aici am fost transferati in Siria", a declarat acesta pentru ziarul amintit.

Abu Hamza al-Belgiki a fost un simplu hot in Belgia care a fost arestat ulterior si inchis. In inchisoarea din Liege, acesta a fost recrutat pentru ISIS de un traficant de droguri tunisian. Fortele armate irakiene l-au arestat in timp ce eliberau o parte a orasului Mosul.

"Dupa ce am petrecut timp de un an in inchisoare, am luat contact cu mai multi barbati musulmani care erau cu mine in inchisoare. Dupa ce am luat cursuri pentru a invata despre perceptele religiei si ale jihadului, am decis sa ne indreptam catre Siria sa ne alaturam ISIS ca sa participam la lupte. Asta a fost in 2014 ", isi incepe Abu Hamza dezvaluirile pentru Al Arabiya.

Teroristul povesteste despre ce inseamna ISIS, despre jihadul impotriva infidelilor si importanta imigratiei in Siria si Irak pentru a participa la sprijinirea organizatiei teoriste. Abu Hamza spune ca nu a fost singurul recrutat de catre Rashid al-Tounsi si sustine ca acesta din urma s-a intalnit si cu detinuti din alte inchisori pentru a-i convinge sa se alature "jihadului si ISIS" in Irak si Siria.